12-годишен удари учителка в час, брат му нападна охраната

Ромчетата са с много наказания, предстояло да бъдат преместени
99
12-годишен удари учителка в час, брат му нападна охраната
Снимка: Булфото, архив

12-годишно момче, петокласник в СУ "Н. Й. Вапцаров" в Царево, удари учител в час по български език и литература, а ден по-късно брат му нападна охраната на учебното заведение. Проявите на агресия са се случили преди обявяването на грипната ваканция, уточниха за Дарик радио от регионалния инспекторат на образователното министерство.

Ученикът е от ромски произход. В досието си имал най-малко три наказания за различни провинения. След серия от нарушения, педагогическият съвет насрочил извънредно заседание с основна точка преместването му в друго училище.
 
В деня, в който трябвало да се проведе съвещанието, ученикът нахлул в клас по средата на шестия час и пред очите на останалите деца зашлевил учителката. По-късно по-големият му брат, възпитаник на същото училище, пък нахълтал в школото и посегнал на охраната.

Двамата ще бъдат изключени.

"На същия педагогически съвет ми докладваха за още няколко деца с над 70 неизвинени отсъствия. Те бяха наказани с последно предупреждение. Ако не започнат да влизат в час и те ще бъдат изключени", каза кметът на Царево Георги Лапчев.

"Преподавателката не е със сериозни физически, а емоционални и психически травми. Заявих на ръководството на училището и на преподавателите, че оттук-нататък, аз ще съм гарант да има дисциплина в училищата в община Царево. Казах им да не се страхуват, да бъдат по-строги и да не се притесняват , че ще останат без деца заради делегираните бюджети. Ако е необходимо общината ще ги дофинансира", коментира той.
Според него явно делегираните бюджети за училищата от по-малките населени места не са най-удачният вариант.

Полицията е информирана за инцидента и вече е започнала проверка. Случаят се следи и от Регионалния инспекторат на МОН. И двамата братя са от уязвими социални групи. Именно към тях е фокусирана и кампанията на МОН за връщането на децата в училищата.
 
С херкулесовската задача да убедят родителите да изпратят децата си в клас са се нагърбили кметове на населени места, експерти от Министерството на труда, социални работници, полицията, кварталните инспектори, учители.

"Създадена е огромна организация. Обходите са от врата на врата. Изготвили сме специална карта, качена на електронна платформа, в която фигурират 10 000 деца. Някой от тях се върнаха в клас, други отново напуснаха училище. Полагаме неимоверни усилия. Налага се обаче да се сблъскваме и с подобни случаи", допълни пред Дарик-Бургас шефът на Регионалния инспекторат на образователното министерство в Бургас Виолета Илиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама от ромски произход ли били! Стига бе! За малко да си помисля че са от нашите!
33
3
 
7
 
! Отговори
Евроатлантически преди 6 години
ценности
32
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мали ония шафри от БХК са се подмикрили от кеф сега
31
1
 
13
 
! Отговори
дядо Петко преди 6 години
Дяволът от бутилката вече раздава правосъдие. Този либерален, /малодушен/ модел на образование, който повече от десетилетие се налага, се оказа ялов. Да се върнем към строго регламентираните отговорности, за да спасим клатещата се образователна система. Учител съм и с тревога виждам, че всичко се скапва и темелите рухват. Дали делегираните бюджети или акцентът върху правата на учениците е костеливият орех на недоразуменията - трудно ми е да намеря разумното за себе си обяснение.
30
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още един нормален ден в Тикволандия.Но материалът така пожела, избирайки крадци и неграмотници без образование да го управляват.
29
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи...на нашата мила България не ѝ трябва конвенция за защита на жени и деца, а за защита на жени ОТ деца от определена етническа група. Те така!
28
3
 
15
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Гласоподавателите на ГЕРБ се интегрират успешно в образователната система, по примера на Бойко Борисов в училище!
27
5
 
1
 
! Отговори
Senokos преди 6 години
Daskalski christianski teror...ama ne minal nomerat...patiat kam znanieto e interesen...
26
1
 
33
 
! Отговори
"-" преди 6 години
А, сега си представете българското общество след 20 години, когато подобни "при----мати" станат на по 30 - 35 години!Става страшничко, нали???
25
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бъдещето на България :)
24
1
 
15
 
! Отговори
Ala-Bala преди 6 години
Този побойник какъв *** е?
23
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НА ВРЕMЕТО ИМАШЕ. Т В У???????
22
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изключването или преместването ще реши ли проблема? Това е закоравял престъпник. От 12 годишен. Като не е в училището - ще е на улицата. Там ще бие и пребива. Учител като посегне - уволнява се. Дете като посегне - гони се. Това лицемерие трябва да спре. Не дотам интелигентните се налага общуване чрез физически методи. Стига с тази толерастия.
21
1
 
29
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
Едно време имаше детска педагогическа където такива ги съветваха до напикаване, и такова чудо се случваше веднъж на петилетка,а не всяка седмица. обаче сега има само едно: Кой не скача е червен хо-хо-хо
20
1
 
39
 
! Отговори
чарли преди 6 години
Дайте му снимката,направете интервю с престъпника.Преди няколко дни един учител беше ударил шамар на ученик,разкъсаха го,дайте сега да видим и този престъпник.
19
2
 
22
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Щом пишете инициали, а не цялото име е ясно, че ученикът е римлянин. Но все пак поздравления, че така безстрашно сте написали, че е римлянин!
18
1
 
25
 
! Отговори
вг преди 6 години
И каква е файдата,като върнете тези"ученици" в клас?Дали че научат нещо?Или ще пречат на добрите деца и на учителите да си гледат работата.По-добре им организирайте едно трудово възпитателно училище от типа на Макаренковските-Малко бой,повече труд (желателно по-тежък) и за благодарност-да научат азбуката.
17
1
 
25
 
! Отговори
сенко преди 6 години
На училище - всички без изключение, който не ходи в час, губи правото да учи въобще, но и да не може да ползва каквато и да било социална услуга... и да му мисли! Пък да видим дали тогава майките ромки няма да са строени с децата си в двора на училището преди всички други и дали тия келемета ще посмеят да вършат гадостите си!
16
7
 
1
 
! Отговори
Sport преди 6 години
Imat box talant, a tasi tejka krusha e bila edinstvenata za dobar training v kmetstvoto...?
15
1
 
31
 
! Отговори
Родителите на преди 6 години
тези малки глигани да бъдат ЛИШЕНИ от детски добавки, ако децата им не се извинят и да се държат с УВАЖЕНИЕ, да ходят на училище: ИНАЧЕ НЯМА ДЕТСКИ ДОБАВКИ>НЯМА нужда РБългария от неграмотни побойници, хулигани, а от ОБРАЗОВАНИ, ВЪЗПИТАНИ хора.Зависи от РОДИТЕЛИТЕ.