12-годишен удари учителка в час, брат му нападна охраната

Ромчетата са с много наказания, предстояло да бъдат преместени
99
12-годишен удари учителка в час, брат му нападна охраната
Снимка: Булфото, архив

12-годишно момче, петокласник в СУ "Н. Й. Вапцаров" в Царево, удари учител в час по български език и литература, а ден по-късно брат му нападна охраната на учебното заведение. Проявите на агресия са се случили преди обявяването на грипната ваканция, уточниха за Дарик радио от регионалния инспекторат на образователното министерство.

Ученикът е от ромски произход. В досието си имал най-малко три наказания за различни провинения. След серия от нарушения, педагогическият съвет насрочил извънредно заседание с основна точка преместването му в друго училище.
 
В деня, в който трябвало да се проведе съвещанието, ученикът нахлул в клас по средата на шестия час и пред очите на останалите деца зашлевил учителката. По-късно по-големият му брат, възпитаник на същото училище, пък нахълтал в школото и посегнал на охраната.

Двамата ще бъдат изключени.

"На същия педагогически съвет ми докладваха за още няколко деца с над 70 неизвинени отсъствия. Те бяха наказани с последно предупреждение. Ако не започнат да влизат в час и те ще бъдат изключени", каза кметът на Царево Георги Лапчев.

"Преподавателката не е със сериозни физически, а емоционални и психически травми. Заявих на ръководството на училището и на преподавателите, че оттук-нататък, аз ще съм гарант да има дисциплина в училищата в община Царево. Казах им да не се страхуват, да бъдат по-строги и да не се притесняват , че ще останат без деца заради делегираните бюджети. Ако е необходимо общината ще ги дофинансира", коментира той.
Според него явно делегираните бюджети за училищата от по-малките населени места не са най-удачният вариант.

Полицията е информирана за инцидента и вече е започнала проверка. Случаят се следи и от Регионалния инспекторат на МОН. И двамата братя са от уязвими социални групи. Именно към тях е фокусирана и кампанията на МОН за връщането на децата в училищата.
 
С херкулесовската задача да убедят родителите да изпратят децата си в клас са се нагърбили кметове на населени места, експерти от Министерството на труда, социални работници, полицията, кварталните инспектори, учители.

"Създадена е огромна организация. Обходите са от врата на врата. Изготвили сме специална карта, качена на електронна платформа, в която фигурират 10 000 деца. Някой от тях се върнаха в клас, други отново напуснаха училище. Полагаме неимоверни усилия. Налага се обаче да се сблъскваме и с подобни случаи", допълни пред Дарик-Бургас шефът на Регионалния инспекторат на образователното министерство в Бургас Виолета Илиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
29
 
! Отговори
123 преди 6 години
Ако кметът и органите на реда предприемат възможно най-суровите мерки, морално заставам зад тях. Най-строгите наказания и толкова! На учител не се посяга! Започвам да мисля, че най-добре би било да изпратим по дяволите всички либерални глупости и училището да стане като едно време - с казармени правила! Учителите имали били 3 /три/ на брой права, а учениците 13 права, представете си. Може, но не сега и не у нас.
13
2
 
25
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
до 14 Алтернативата е: Който не става за възраждане на държавата ни- да му се иска отговорност- в затвора. Ножът е опрял до кокала.
12
7
 
8
 
! Отговори
до атакист преди 6 години
... и кой ще го смени? хипофизното джудже ли? :) или червените лелички? или чалгаджията? дай алтернатива... глупчо...
11
8
 
1
 
! Отговори
Ushut преди 6 години
Hubavite molitvi na sinoda,.... boi po daskalite....anatema na daskalite?
10
3
 
24
 
! Отговори
varg преди 6 години
пак ли са афроамериканци ?
9
16
 
6
 
! Отговори
Руцифер преди 6 години
До Анонимен 5Не разбрахте ли, че *** на са електорат на Герб, а на БСП. Стига долни инсинуации.
8
7
 
22
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
Тиквата..заминаваш си! Народа ще възстане скоро колкото и да е ***!
7
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма как да дадеш на другите, когато има поне един-двама такива. Тези с нищо не можеш да ги заинтересуваш, но можеш да си изкараш боя.Миналия ден не публикувахте новината, че един пребил бившата си учителка и се опитал да я изнасили - учел в Хисаря.Утре очаквайте още нещо по-така. За списващите - нови поводи за статии - нищо повече.
6
2
 
24
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
Конвенция казвате ? Да защитим *** да не се затрият,а?
5
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много интересни неща се случват на вашата мутренската територия. Защо такива не си позволяваха волности по бай Тошово време? Защото милиционерите директно ги хващаха за ушите и ги закарваха в Бойчиновци в трудово поправителното училище където ставаха красиви булки. Когато изтърпяваха наказанието си ги пускаха и ставаха по ниски от тревата и по тихи от водата. Много внимаваха да не попаднат пак в полезрението на милицията защото пак ще ги боли за..дника. А сега утре ще убие някой и нищо!
4
4
 
2
 
! Отговори
Klak преди 6 години
100 procenta e, che nema nito edno izprateno slujebno pismo po bg post, nito obiknovena posta, nito barza magistralna vinetkova posta, nito preporachano pismo, nito email, nito sms, nito fax.... nali taka ma desi?!Taina na ubo, ds, dance, darjavna taina za darjavnata sigurnost na nerazpolojenite piloti, moriaci, podvodnichari, parashutisti, pehotinci, artileristi, himisti, lovdjii, gandari, bareti, generali....tesi bg darjavni slugi ne mogat da pishat, da chetat i da razbirat...znaiat samo ***
3
6
 
34
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Евроатлантиеската сиганизация на България е ФАКТ !!
2
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На сила не можеш да дадеш! Дай на тези, които искат и могат!
1
4
 
5
 
! Отговори
Skok koza преди 6 години
Mojelo da spretnat i edin hubav box matsch...