Борисов: Западните Балкани с ЕС - ключ за инвестиции

Откритите двустранни въпроси да се решат преди влизането в ЕС
Обновена: 26 яну 2018 17:02 | 26 яну 2018 17:00, Елка Василева
52
Борисов: Западните Балкани с ЕС - ключ за инвестиции
Бойко Борисов. Снимка: МС

Министър-председателят Бойко Борисов участва в дискусия за дългосрочното развитие на Западните Балкани, която се проведе в рамките на Годишната среща на Световния икономически форум. В нея се включиха и лидерите на страните от Западните Балкани, на Хърватия, както и комисарят по разширяването и политиката за съседство на Европейския съюз Йоханес Хан, съобщи правителствената пресслужба.

При обсъжданията българският премиер акцентира върху необходимостта от свързаност във всички измерения в региона - инфраструктурна, транспортна, дигитална, енергийна и социална. "Това е ключов фактор за стимулиране на инвестициите и подобряване на връзките с държавите членки", каза Борисов.

Той посочи също, че ЕС очаква страните от Западните Балкани да постигнат осезаем напредък в изпълнението на критериите за членство. "Вече абсолютно всички приемат, че двата процеса трябва да вървят паралелно - изграждането на инфраструктура и в същото време тези, които са отбелязали напредък, да затварят главите по присъединяване. Това ще покаже, че Европа е силно ангажирана към Западните Балкани", подчерта министър-председателят.

Борисов добави и че разглежда планираната в рамките на Българското председателство среща по темата като подходящ форум, на който държавите членки да изразят своите виждания.

Премиерът още веднъж посочи, че съществуващите открити двустранни въпроси трябва да бъдат разрешени преди приемането на страните в ЕС и приветства полаганите усилия в тази посока. Борисов даде пример за подобряването на отношенията между страните от региона с подписания през август 2017 г. Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Македония.

"Парламентите на България и Република Македония ратифицираха Договора, който бе определен от международната общност като отличен пример за изграждане на нов тип отношения на Балканите. Двете държави показаха, че съществува реална воля за развитие на отношенията на прагматична основа, в дух на добросъседство и доверие", каза Бойко Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Професор"... Само комунистите го плюят и си искат *** и ***!"---Да, бе "професоре"! (По какво си професор?). Ако ти вервам, в тоя сайт само комунисти коментират. Я, виж колко коментара са "за" Банкянскийо тиквун, и не се обаждай повече! Не ми се верва всички, които не го понасят да са комунисти. Много са.
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 30"Бойко, натоварвай куфарите и право към Западните Балкани! И да не се връщаш!!!!"---Да, ама там го чека Срета-а-ан ! ... :)
46
3
 
9
 
! Отговори
zg преди 6 години
Ха-ха-ха. Боко джендъра - геополитик. Ама наистина ли? Това не като да те плющи кметът на Симитли, бре, безтопков. :)
45
3
 
10
 
! Отговори
българина преди 6 години
ей *** мръсен, ти обясни за Дежендър обучението в стара загора ! кой разреши, който е на дръвника! ГЕРБ СТЕ ПРЕДАТЕЛИ РЕФЕРЕНДУМ И ИЗБОРИ ДВЕ В ЕДНО!
44
3
 
10
 
! Отговори
АНЧО преди 6 години
НАЙ ГОЛЕМИЯ....КЛОУН НЕ САМО В Б.Г. А И В ДАВОС МУ-ХА-ХА.
43
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голяма мъка е налегнала червените каскети. Борисов е приет с уважение от всички лидери на Европа и е първия Български Премиер поканен на световния икономически форум в Давос. Няма по голям Държавник от него в България.
42
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този празноглаец ако вземе и се гръмне, няма идея каква услуга ще направи на България!!!!!!
41
2
 
10
 
! Отговори
е преди 6 години
евроджендерите от брюксел ореваха света за западните балкани тоест на сърбия са хвърлили око явно там има още за крадене ,на тия дърти вваампири им е нужно нещо свежо да заграбат, че нали има да отглеждат все повече и повече безработни инженери с които се играят на чичо доктор, и затова са впрегнали тоя наш овен да блее за западните балкани, а нашата българия кучета я яли на никои никои не му пука ние сме вече обрани
40
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шест медеца председателство, шест месеца илюзионизъм! Бас ловя, че нищо от приоритетите няма да се случи, защото всичко е едно голямо лицемерно надлъгване! А ние сме зрители от първия ред на цирка.
39
4
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Гледай си герберската ***.
38
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
браво
37
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
SMSздрасти джеендър Боййкода си знаеш новото именяма мърдане
36
2
 
16
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Тоя как са му се смели....
35
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горкият !Дали се чува ,какви ги говори ??
34
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оставка дърт лъжлив ***! Съд и затвор за вас!
33
3
 
19
 
! Отговори
Покятелствувай се! преди 6 години
Покрай се Бойко. Изповядай греховете си и искай прошка от народ и Бог Отречи се от Сатаната и сатанаилската истанбулска содомия и приеми Бог в сърцето си .Само така ще спасиш душата си.
32
3
 
1
 
! Отговори
Do 25 преди 6 години
Ama ne se oplakvate hich ot zlatnite pokrivi i kubeta, zlatnite sindjiri s krastove i zlatnite ikoni... :-)
31
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"" когато ги свалят от власт! Ще ям и пия три дни и три нощи ... ""....................чекай чекай малко, ... за да ядеш или пиеш първо трябва да имаш 2 лева, а такива като тебе посткомунистически жертви на съдбата ... и два лева нямате и не заради Бойко, ами защото сте неграмотни, просъветски селяни дето все някой друг ви е акал в гащите ... и при капитализъм, и комунизъм все ще сте зле, защото никой няма нужда от неграмотни селяни в 21 век ... Бегай на руската телевизия.
30
4
 
1
 
! Отговори
Ogorodic преди 6 години
Razmeniame mestata na bg zdravna karta i bg bamkova karta...shefa na zdravno munisterstvo otiva v benebamka i obratno...shefa na benebamka otiva shev v zdravnoto munisterstvo....vseki bg grajdanin ima pravo da tegli, kolkoto si iska pari ot benebamkata s zdravnata si karta...vseki bg grajdanin moje da vnasia kolkoto si iska pari v bg zdravna kasa s bg bamkova karta.... taka ste podobrim i dvete bg systemi...bg bamka i bg zdrava kasa. zdravno nali?! Peite molitvite na po-barza skorost da stane!
29
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гоулем Си Баце!След ,като пребори корупцията ,престъпността,жалките доходи на матреяла,решиуспешно проблемите в здравеопазването и съда таа.. се захвана да оправиш и западните балкани.Това може и да отвлече вниманието на третополовите гости от запада,ама за нас е трудна работа.Стари кучета сме и не се връзваме!