Борисов: Западните Балкани с ЕС - ключ за инвестиции

Откритите двустранни въпроси да се решат преди влизането в ЕС
Обновена: 26 яну 2018 17:02 | 26 яну 2018 17:00, Елка Василева
52
Борисов: Западните Балкани с ЕС - ключ за инвестиции
Бойко Борисов. Снимка: МС

Министър-председателят Бойко Борисов участва в дискусия за дългосрочното развитие на Западните Балкани, която се проведе в рамките на Годишната среща на Световния икономически форум. В нея се включиха и лидерите на страните от Западните Балкани, на Хърватия, както и комисарят по разширяването и политиката за съседство на Европейския съюз Йоханес Хан, съобщи правителствената пресслужба.

При обсъжданията българският премиер акцентира върху необходимостта от свързаност във всички измерения в региона - инфраструктурна, транспортна, дигитална, енергийна и социална. "Това е ключов фактор за стимулиране на инвестициите и подобряване на връзките с държавите членки", каза Борисов.

Той посочи също, че ЕС очаква страните от Западните Балкани да постигнат осезаем напредък в изпълнението на критериите за членство. "Вече абсолютно всички приемат, че двата процеса трябва да вървят паралелно - изграждането на инфраструктура и в същото време тези, които са отбелязали напредък, да затварят главите по присъединяване. Това ще покаже, че Европа е силно ангажирана към Западните Балкани", подчерта министър-председателят.

Борисов добави и че разглежда планираната в рамките на Българското председателство среща по темата като подходящ форум, на който държавите членки да изразят своите виждания.

Премиерът още веднъж посочи, че съществуващите открити двустранни въпроси трябва да бъдат разрешени преди приемането на страните в ЕС и приветства полаганите усилия в тази посока. Борисов даде пример за подобряването на отношенията между страните от региона с подписания през август 2017 г. Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Македония.

"Парламентите на България и Република Македония ратифицираха Договора, който бе определен от международната общност като отличен пример за изграждане на нов тип отношения на Балканите. Двете държави показаха, че съществува реална воля за развитие на отношенията на прагматична основа, в дух на добросъседство и доверие", каза Бойко Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко, натоварвай куфарите и право към Западните Балкани! И да не се връщаш!!!!
27
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам да доживея до деня, да видя изкривената физиономия на този ***, когато ги свалят от власт! Ще ям и пия три дни и три нощи. Да се отпуши България, да въздъхне от този самозабравил се ръмбел.
26
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Парите и Евро проектите само се дават на фирми близки до партията ГЕРБ и народа пак духа иуяя пак наи бедните в ЕС, пак жълти стотинки за работниците на мафията на предприемачите и тези парички който сега оговаряте ще отидат в шепа хора,така че това което уговаряш нас не ни бръсне.
25
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кажете ми, моля ви, какво да направя като не мога да го гледам повече този?
24
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анонимен 17 ..не искам да бъда защотник на никой, но как си представяш една развита страна с озлобени съседи в европа, и това определено е много важно за нас .. нали се сещаш при едно наливане на пари в тия страни , коя държава вече има опит от европроекти в региона и ще взима търгове..Външната ни политика не пречи на вътршната..
23
4
 
19
 
! Отговори
selajedin eyubi преди 6 години
TOYA NI PRODADE ZA PARI
22
21
 
3
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Меркел му идва на крака само за да се посъветва с него. Ердоган му звъни всеки ден. Въобще Генерала е голям политик. Поклон пред делото му!
21
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Несериозен политик, една пиклива конвенция не успя да ратифицира! Ха, ха!Неговия *** щеше Крим да освобождава, карикатури джендърски!!!
20
3
 
10
 
! Отговори
Дядо ви преди 6 години
До АнонименСъжалявам, че така мислите. По-големи *** от нас едва ли има. Ние сме и ще останем най-бедните в Европа. Българите избраха така да живеят. Съжалявам...
19
27
 
1
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Истински държавник! Един от най големите в Европа, балканите и Близкия Изток. Само комунистите го плюят и си искат *** и ***!
18
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно време хумор и сатира имаше САМО във в. "Стършел".СЕГА, хумор и сатира има във ВСЯКА МЕДИЯ, показваща БОКО Тинквуна от Банкя. :)Демокрация, бе, братче и свобода на медиите ... :)
17
24
 
1
 
! Отговори
Васил преди 6 години
Браво на г-н Борисов, прави много добри неща в международен план, превръщаме се във фактор на Балканите. Бавно, стъпка по стъпка, усеща се. Срещата с Турция във Варна ще е показателна.
16
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не трябва ли да използвате председателството да помогнете на България по - някакъв начин,а не Западните Балкани? Вие работите за чужди интереси.
15
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой му нави ключето с тези З.Балкани? Смешен човек!
14
7
 
5
 
! Отговори
Хоме Алоне 2 преди 6 години
Какъв ключ бе аланкоолу? Какво могат да дадът балканците на запада и какво дадохме ние? Запданяците ни приемат само с една цел да ни очовеат доколкото може защото не искат в задния им двор да има неандерталци които да им правят мизерии на тях и техните граждани.
13
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къщата му гори, той тича на съседите да помага.Знаем че някой треторазряден американски чиновник ти е задал тая тема с Западните Балкани ,но ти го прекаляваш.Ставаш и лягаш с тея Западни Балкани, а за България нищо.А,да ,ние сме остров на стабилност.
12
2
 
19
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Западните Балкани(Босна,Албания,Косово)-търговия с наркотици,*** и джихадизъм.Точно от това има нужда Европа-още няколко престъпни мюсулмански държави.Щото "бежанците" не са достатъчни за съсипването и....
11
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Дядо ви"Западните балкани искат ли да влизат в Европейския съюз, или само така на нас ни го представят."---Къде ще ходят, че няма да искат !? БОРИСОВ РАЗПОРЕДИ: "ДА ВЛИЗАТ!" :)
10
3
 
17
 
! Отговори
Истукан преди 6 години
Инвеститорите в България инвестират в евтина работна ръка, ни им щем инвестицията! Да ходят да инвестират в Китай! Аман от нископлатени използвачи!
9
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А нещо за българските българи няма ли?Ей..ама тиквата и в най-розовите си сънища и мечти не е сънувал ,че някога ще стане цар!Само обикаля ..екскурзийки..ядене ..пиене на наш гръб..грабене!Късметлия!