Борисов: Западните Балкани с ЕС - ключ за инвестиции

Откритите двустранни въпроси да се решат преди влизането в ЕС
Обновена: 26 яну 2018 17:02 | 26 яну 2018 17:00, Елка Василева
52
Борисов: Западните Балкани с ЕС - ключ за инвестиции
Бойко Борисов. Снимка: МС

Министър-председателят Бойко Борисов участва в дискусия за дългосрочното развитие на Западните Балкани, която се проведе в рамките на Годишната среща на Световния икономически форум. В нея се включиха и лидерите на страните от Западните Балкани, на Хърватия, както и комисарят по разширяването и политиката за съседство на Европейския съюз Йоханес Хан, съобщи правителствената пресслужба.

При обсъжданията българският премиер акцентира върху необходимостта от свързаност във всички измерения в региона - инфраструктурна, транспортна, дигитална, енергийна и социална. "Това е ключов фактор за стимулиране на инвестициите и подобряване на връзките с държавите членки", каза Борисов.

Той посочи също, че ЕС очаква страните от Западните Балкани да постигнат осезаем напредък в изпълнението на критериите за членство. "Вече абсолютно всички приемат, че двата процеса трябва да вървят паралелно - изграждането на инфраструктура и в същото време тези, които са отбелязали напредък, да затварят главите по присъединяване. Това ще покаже, че Европа е силно ангажирана към Западните Балкани", подчерта министър-председателят.

Борисов добави и че разглежда планираната в рамките на Българското председателство среща по темата като подходящ форум, на който държавите членки да изразят своите виждания.

Премиерът още веднъж посочи, че съществуващите открити двустранни въпроси трябва да бъдат разрешени преди приемането на страните в ЕС и приветства полаганите усилия в тази посока. Борисов даде пример за подобряването на отношенията между страните от региона с подписания през август 2017 г. Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Македония.

"Парламентите на България и Република Македония ратифицираха Договора, който бе определен от международната общност като отличен пример за изграждане на нов тип отношения на Балканите. Двете държави показаха, че съществува реална воля за развитие на отношенията на прагматична основа, в дух на добросъседство и доверие", каза Бойко Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
7
 
! Отговори
Perla 1,2,3 преди 6 години
Izbeliha parite na okradenata bamka s princa, napraviha im lifting v eu monastira....i sia idvat reki ot infesticiii....princa dovolen, bamkata dovolen, sichkutu europeisko kral dovolen...mineralnata voda dovolen...padriarha mu pravi reklama...
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скрийте го тоя с цоловото отверстие отзад, че не искаме да го гледаме повече.
6
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Борисов и любовникът му Джънкер питали ли са ги въобще тези Западни Балкани дали искат в Еврохейския съюз.
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя като му подадат една тема я захапва и я дъвче, дъвче, дъвче - до втръсване.С тия Западни Балкани става вече банален. Освен това България не е в Западните, а в Източните Балкани.Откъде накъде няква си треторазрядна мутра от село Банкя ще се разпорежда със съдбата на хората от държавите в Западните Балкани и ще им дава тон в живота.
4
3
 
16
 
! Отговори
Дядо ви преди 6 години
Западните балкани искат ли да влизат в Европейския съюз, или само така на нас ни го представят.
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бля, бля, бля Западни Балкани, развалена грамофонна плоча! За България нищо! Хората още воюват той в ЕС ще ги вкарва.
2
2
 
7
 
! Отговори
Not bad преди 6 години
Aaaa, sichkoto kmet major, general, sichkutu major, general v be nebe ka tebe...i sia f.ataka na beograda prez liftenstein...pari, pari, pari...sezam sokaka pari...
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От ЕС натискат за западните балкани не си мислете че това е план на тиквата.