"Касапина от Мосул", "Новия Абауд": Възход и падение на джихадистите

В Ирак 20 000 души зад решетките за принадлежност към ИД
26 яну 2018 20:15, Елка Василева
8
"Касапина от Мосул", "Новия Абауд": Възход и падение на джихадистите
Снимка: архив, Reuters

"Касапина от Мосул" и "Новия Абауд": преди време тези джихадисти караха Ирак да трепери. Днес, след ареста им, лицата им, на които се чете поражение, са популярни в медиите, които показват селфита на войници, поставящи им белезници, или ги показват в затворнически униформи.

След като си върнаха Мосул, втория по големина град в страната, който беше иракската "столица" на Ислямска държава (ИД), иракските сили се заеха с издирване на джихадистите. Те вече пратиха зад решетките 20 000 души, заподозрени в принадлежност към ИД, според следователите, пише Франс прес.

За тази цел техните служители претърсват развалини, тунели, прокопани от джихадистите през последните три години, и скривалища в града и региона.
В старата част на Мосул, близо до джамията Ан Нури, където лидерът на ИД Абу Бакр ал Багдади направи единствената си публична изява, елитните части за борба с тероризма откриха човек, когото бързо кръстиха "черната кутия на ИД".

"Номер три в ИД"

След като изпратил нападатели и атентатори самоубийци, за да се опита да попречи на напредването на правителствените войски, Низам Един ар Рифаи не е имал избор, освен да се предаде, разказва пред АФП Сабах ан Ноамане, говорител на силите за борба с тероризма.

При излизането си от подземната галерия, където се беше скрил, заобиколен от войници, гол до кръста, брадясал, с разрошени бели коси, началникът на съдиите в самопровъзгласения "халифат" на ИД в завоюваните територии - този, който тълкуваше закона в трибуналите, прочути със своята суровост - е загубил блясъка си.

60-годишният жител на Мосул "все още се разпитва", съобщава още Ан Ноамане, защото той със сигурност е един от тези, които могат да разкрият на властите множество тайни на ИД.

Позицията му начело на съдебната система го е правела "третия човек в ИД", уверяват източници от силите за сигурност, които предпочитат да запазят анонимност.

Той е придобил и една особена аура с това, че "е преподавал теология на Абу Бакр ал Багдади", твърдят същите източници.

Мюфтията Абу Омар, с истинско име Езедин Таха Ахмед, също е добре начетен в теологията. Чрез пропагандните органи на ИД той е всявал ужас в Мосул и далеч отвъд него.

На видеозаписи се вижда как той - облечен във военна униформа и с автомат "Калашников" през рамо - нарежда да се хвърлят младежи от покрива на жилищен блок, защото били заподозрени, че са хомосексуалисти. Подобни сцени са му спечелили прякора "Касапина от Мосул".

За силите за сигурност, които го разпитват днес, той е "бялата брада", заради дългата брада, която е носел по времето на ИД и която е скъсил значително с приближаването на войските.

Скрит в жилище в Мосул, след като се смесил с потока на бегълците подобно на други джихадисти, той никога не излизал от страх да не бъде разпознат, разказва пред АФП Мохамед Ибрахим, отговарящ за сигурността в провинциалния съвет. В крайна сметка той бил хванат, след "излизане в градината посред бял ден". "Съсед го видял и информирал силите за сигурност", добавя той.

"Бой с обувки"

Оттогава джихадистът е посмешище на социалните мрежи. "Той тероризираше цял Мосул, пребивайки хората с камъни. Днес хората в Мосул трябва да го заведат на обществено място и да го бият с обувки", пише интернет потребител.

Докато "Бялата брада" и "Черната кутия" работели в администрацията на така наречения "халифат", Абу Хамза ал Белжики подготвял бъдещето му. Той заяви пред разпитващите го съдии, че е преподавал на "лъвчетата на халифата, шейсетина деца от 8 до 13 години, спорт и боравене с оръжия".

Абу Хамза е бойното име, избрано от белгиеца от марокански произход Тарик Жадаун при присъединяването му към ИД през 2014 година. Той е призовавал във видеоклипове да се нанасят удари срещу Европа и си е спечелил прякора "новия Абауд", който визира неговия съотечественик Абделхамид Абауд, един от извършителите на атентатите във Франция на 13 ноември 2015 година.

Днес той е задържан и очаква да бъде съден съобразно закона за тероризма, по силата на който няколко европейци вече получиха смъртна присъда.

Ако се вярва на информацията, публикувана от иракското правосъдие, той е направил подробни признания пред надзирателите.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: Иракзатворджихадисти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Калпазани . Язък за парите на американците . Бадева ги потрошиха .
3
0
 
38
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 6 години
Абе джихатски помuяpu с една дума. Да ги заравят в свинска тор и да ***!
2
38
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
NIKOI NYAMA PRAVO DA ZADARGA,RAZPITVA I OSAGDA EVROPEISKI GRAGDANI--DORI I TE DA SA DGIHADISTI.
1
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако го назначат пак за меринджей по кебапите в Лондостан, за друго въобще немъ да иска. Благодаръ.