Към руснаците в Молдова: С куфара, на гарата и в Русия!

Задействан ли е в страната твърд антируски сценарий?
26 яну 2018 20:00, Елка Василева
375
Към руснаците в Молдова: С куфара, на гарата и в Русия!
Снимка: архив, Reuters

Молдовската Либерална партия сезира Конституционния съд, за да оспори статута на руския език като език за междуетническо общуване. Ако парламентът анулира съответния член от конституцията, страната ще се върне в 90-те и към лозунга "С куфара - на гарата - в Русия", пише Светлана Гамова, "Независимая газета".

Според Виктор Степанюк, лидера на Народно-социалистическата партия, това се вписва в сценарий, предвиждащ "да бъде изтласкана Русия от региона".

По думите на молдовския политик властите на страната "са задействали твърд антируски сценарий, написан под диктовката на Букурещ и други западни столици". За доказателство Степанюк напомни решения, взети от премиера и от председателя на парламента в Молдова.

Той изброи например обявяването за персона нон грата на руския вицепремиер и президентски представител за Приднестровието Дмитрий Рогозин, обръщението на парламентарния председател Андриан Канду към ООН с оглед руските военни, включително миротворците, да бъдат признати за "окупационни сили", забраната за влизане на журналисти от Русия в Молдова. Спомена и приетия от парламента закон за борба с руската пропаганда.

Законът влиза в сила на 12 февруари; от програмните схеми на молдовските канали, предаващи на руски честоти, ще изчезнат тогава руските новини и всяко руско политическо шоу. И то въпреки общественото мнение, показа тези дни анкета на Сдружението на социолозите и демографите - 64 на сто от жителите на страната не подкрепят забраната да се излъчват руски новинарски програми. Против е и президентът Игор Додон, но той няма достатъчни пълномощия, за да промени нещата. Освен това, щом потрябва, Конституционният съд му отнема пълномощията - временно, колкото един или друг документ да бъде подписан от председателя на парламента или от премиера.

Молдовско-руските отношения може да понесат нов удар, ако се отнеме сегашният статут на руския като език за междуетническо общуване в страната. Такава инициатива огласи на пресконференция в Кишинев председателят на Либералната партия Михай Гимпу. По думите му депутати от ЛП ще оспорят пред Конституционния съд ред законодателни актове, затвърждаващи статута на руския език в Молдова.

Той напомни, че "според закона за употребата на езиците в Молдовската ССР, приет още през 1989 г., руският е утвърден като език за междуетническо общуване", съобщи осведомителната агенция Инфотаг. "Това е неприемливо, на територията на Молдова може да има само един език за междуетническо общуване - държавният румънски език", заяви Гимпу. "Затова ЛП ще сезира КС с искане да се преразгледат пет закона, утвърждаващи руския като език за междуетническо общуване, включително законът за правата на лицата от етнически малцинства, защото въпросът засяга опазването на културното и историческо наследство на Република Молдова", каза водачът на либералите.

Депутатът от ЛП Йон Касиан добави: "Специалният статут на руския е в разрез с конституционното положение, че всички граждани са равни пред закона, тъй като хората от другите етнически малцинства са подложени на дискриминация - принудени са да общуват на руски, а не на родните си езици". "Освен това законодателството предвижда всички нормативни актове задължително да се превеждат на руски, за което бюджетът харчи милиони леи годишно. Финансите просто се използват нерационално и това положение също трябва да се преразгледа", подчерта той.

Ще припомним, че миналата седмица молдовските либерали предложиха страната да напусне Общността на независимите държави. Други политици и експерти съзряха и в двете инициативи "стремеж на ЛП да сплоти своя електорат преди парламентарните избори" в края на годината.

Лидерът на Народно-социалистическата партия Виктор Степанюк също смята, че в навечерието на парламентарните избори либералите целят да си вдигнат рейтинга, който днес не им вдъхва надежди за влизане в законодателното събрание.

Социолозите уверяват, че в парламента със сигурност ще влязат социалистите и демократите. Според молдовския политик обаче действията на Либералната партия са част от сценарий на молдовските управляващи - правителството и парламентарното мнозинство, предвиждащ "Русия да бъде изтласкана от Молдова".

Той изтъкна, че страната му е разделена на две - хората с промолдовски нагласи се обявяват за добри отношения с Русия, а другите се ориентират към ЕС и Румъния.

Същевременно, отбеляза Степанюк, "мнозина от проевропейски настроените биха желали да запазят и връзките с Руската федерация". Това го кара да се надява, че при евентуално разглеждане в парламента законопроектът за статута на руския език няма да получи необходимата подкрепа.

Председателят на обществената организация "Войевод" Николае Паскару смята, че в Молдова трябва да се говорят езиците, удобни за населението, информира сайтът ipn.md. Според него е опасно да се променя статутът на руския в страната. Паскару се позовава на случая с Украйна, където Майданът започна заради промени в законите за езика.

Междувременно председателката на Национално-либералната партия Виталия Павличенко заяви, че сегашните текстове на закона за езиците, засягащи руския, са остарели и трябва да се променят. Инициативата на либералите ще донесе според нея повече хармония в обществото. Всички в Молдова обаче помнят добре, че именно езиковият проблем стана повод за въоръжения конфликт на р. Днестър през 1992 г.
Призивите да се забрани руският език и Молдова да се обедини с Румъния, звучали през 90-те, се чуха отново. Против подобен развой на събитията се обяви не само Приднестровието, но и гагаузката автономна власт в Южна Молдова. Също и всички, които се смятат за рускоезични. Президентът Додон заяви неотдавна в интервю, че става дума за една трета от населението на страната. И всички тези хора днес - също както през 90-те, се страхуват, че няма да бъдат обслужвани в поликлиниките и магазините. Мнозина ще си мълчат, докато пътуват с тролея, от страх да не ги набият, щом проговорят на руски.

Авторът на тези редове видя как се случиха тези неща преди четвърт век. И чу как на многохилядни митинги в Кишинев се скандираше: "С куфара - на гарата - в Русия".

Политикът Виктор Степанюк е убеден, че през изтеклите десетилетия молдовците са научили много неща и сега няма да подкрепят антируските призиви на либералите и на властта. "Не е правилно да се наричат проруски настроени голяма група хора - те са по-точно промолдовски, но искат да развиват връзки с нашите съседи", обясни той.

Сериозен аргумент е може би и това, че в Русия работят 600 000 граждани на Молдова. Едно скъсване на отношенията с Москва ще ги остави без работни места. А нищо чудно те да бъдат скъсани, ако си спомним, че молдовският посланик в Русия Андрей Негуца е извикан в Кишинев "за консултации". Тези дни молдовското външно министерство обясни на журналистите, че тези консултации ще траят "неопределено време" и не се знае кога посланикът на Кишинев ще се върне в Москва. Въпреки трудната ситуация Виктор Степанюк се надява тя да се промени след изборите за парламент, и то не в полза на днешната, антируски настроена власт. Впрочем има и други мнения.
 

/БТА/
 


375
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
280
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Европеецо
Там има една автономна руска област,

призната само от русия, населена със същата сгaн като донбаската.
279
2
 
6
 
! Отговори
Европеецо преди 11 месеца
Някой в Молдова дърпа май дявола за опашката. Там има една автономна руска област, която като едното нищо ще обяви независимост.
Няколко политика прибират едни пари от западните държави, а накрая обикновенните хора по селата и градовете ще сърбат попарата на гражданската война.
278
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тогава и румънците трябва да се изнесат от Северна Добруджа. 2 пъти нападат България в гръб за да заграбят къщите и нивите.
277
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Всички хамериканци, демокради, джендъри, пе..раси, ле...бита, ге...ове и мутрагени да си стягат саковете (Найк, Адибас и т.н.) и да заминават за хАмерика, страната на простотията и тъпанарщината. С настоящоя ми призив каня американските индианци (за които демокрацията в най-демократичната страна на света никога няма да дойде) да дойдат в Европа и да заживеем нормално и щастливо...
276
3
 
4
 
! Отговори
rasov jrebec преди 11 месеца
До Анонимен

tova vaji i za vsithki koito se misljt kravari stjgaite kufarite i v kravaria ; pisha vi na latinica v slu4ai 4e ste zabravili kirilicata ha ha
275
6
 
4
 
! Отговори
ф преди 11 месеца
Но Бойко е замислил друго. Дава на Румъния и Южна Добруджа в замяна на присъединяването на Македония под формата на федерация. Името е Балканска федерация, като самостоятелен регион от Европейския съюз, който ще се преформатира на няколко части. Целта на Запада е да се прекъсне топлата връзка Атина-Белград, която е проруска. Незабравяйте, че на Белград има поставени условия за присъединяване, които са неизпълними за сърбите - признаване на Косово и ликвидиране на руската военна база в Ниш.
274
6
 
9
 
! Отговори
ф преди 11 месеца
Руснаците винаги са търгували с чужди земи. След Руско-турската война през 1877-1878 г. Русия дава Северна и Средна Добруджа на новата държава Румъния (бивше Влашко) в замяна на част от Молдова. Размяната е гарантирана с международни споразумения. Ако Румъия вземе Молдова трябва а върне тези земи на България. В противен случай ще има санкции от ООН, тъй като в днешно време тази договореност е валидирана там. С пълна размяна на населението.
273
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Може да се случи румънците да си стегнат куфарите.
272
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Така е, куфара и на гарата. Правилно решение.
271
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен
Как виждам по коментарите май само сороските *** сте се събрали тук
270
23
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И тук има двадесетина души дето киснат денонощно във форумите и вият като сибирски вълци за Матушката, па си не вземат чамаданите и не заминат за Русия.
269
17
 
22
 
! Отговори
Българин преди 11 месеца
Рудските слуги също трябва да избират-или в България като лоялни гръждани, или в руската кочина.
268
25
 
29
 
! Отговори
OMG WTF преди 11 месеца
Браво на молдовците.Така трябва да се процедира с руските слуги.
267
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 271

Начело на Братска Сърбия (за русия) е лесбийка. Явно руснаците харесват хомосексуалните.
266
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 271

Икакво ще рече 'джендъри'?
265
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абе уж всички мразели руснаците пък в Молдова си избраха Президент ,който е русофил .Сега гледам и в братска Чехия също печели изборите Земан ,който е отявлен русофил. Що тъй бе джендъри
264
3
 
2
 
! Отговори
за бг глупаци преди 11 месеца
До Тери

мечти....мечтиииииииииииии................
263
27
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нормално е да ги гонят от всякъде, никой не иска да има работа с агресори и окупатори като руснаците. Ненормално е поведението на подкупените български русофили. Не вярвям до толкова да са глупави и необразовани че безплатно да се продават на Русия.
262
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Знаете ли че северна Добруджа е взета от България и дадена на Румъния като компенсация заради това че руснаците взимат от нея територията на днешна Молдова?!
261
11
 
17
 
! Отговори
PUTLER KAPUT преди 11 месеца
Всем блядом: ЧЕМОДАН - ВОКЗАЛ - МОСКВА!