Към руснаците в Молдова: С куфара, на гарата и в Русия!

Задействан ли е в страната твърд антируски сценарий?
26 яну 2018 20:00, Елка Василева
375
Към руснаците в Молдова: С куфара, на гарата и в Русия!
Снимка: архив, Reuters

Молдовската Либерална партия сезира Конституционния съд, за да оспори статута на руския език като език за междуетническо общуване. Ако парламентът анулира съответния член от конституцията, страната ще се върне в 90-те и към лозунга "С куфара - на гарата - в Русия", пише Светлана Гамова, "Независимая газета".

Според Виктор Степанюк, лидера на Народно-социалистическата партия, това се вписва в сценарий, предвиждащ "да бъде изтласкана Русия от региона".

По думите на молдовския политик властите на страната "са задействали твърд антируски сценарий, написан под диктовката на Букурещ и други западни столици". За доказателство Степанюк напомни решения, взети от премиера и от председателя на парламента в Молдова.

Той изброи например обявяването за персона нон грата на руския вицепремиер и президентски представител за Приднестровието Дмитрий Рогозин, обръщението на парламентарния председател Андриан Канду към ООН с оглед руските военни, включително миротворците, да бъдат признати за "окупационни сили", забраната за влизане на журналисти от Русия в Молдова. Спомена и приетия от парламента закон за борба с руската пропаганда.

Законът влиза в сила на 12 февруари; от програмните схеми на молдовските канали, предаващи на руски честоти, ще изчезнат тогава руските новини и всяко руско политическо шоу. И то въпреки общественото мнение, показа тези дни анкета на Сдружението на социолозите и демографите - 64 на сто от жителите на страната не подкрепят забраната да се излъчват руски новинарски програми. Против е и президентът Игор Додон, но той няма достатъчни пълномощия, за да промени нещата. Освен това, щом потрябва, Конституционният съд му отнема пълномощията - временно, колкото един или друг документ да бъде подписан от председателя на парламента или от премиера.

Молдовско-руските отношения може да понесат нов удар, ако се отнеме сегашният статут на руския като език за междуетническо общуване в страната. Такава инициатива огласи на пресконференция в Кишинев председателят на Либералната партия Михай Гимпу. По думите му депутати от ЛП ще оспорят пред Конституционния съд ред законодателни актове, затвърждаващи статута на руския език в Молдова.

Той напомни, че "според закона за употребата на езиците в Молдовската ССР, приет още през 1989 г., руският е утвърден като език за междуетническо общуване", съобщи осведомителната агенция Инфотаг. "Това е неприемливо, на територията на Молдова може да има само един език за междуетническо общуване - държавният румънски език", заяви Гимпу. "Затова ЛП ще сезира КС с искане да се преразгледат пет закона, утвърждаващи руския като език за междуетническо общуване, включително законът за правата на лицата от етнически малцинства, защото въпросът засяга опазването на културното и историческо наследство на Република Молдова", каза водачът на либералите.

Депутатът от ЛП Йон Касиан добави: "Специалният статут на руския е в разрез с конституционното положение, че всички граждани са равни пред закона, тъй като хората от другите етнически малцинства са подложени на дискриминация - принудени са да общуват на руски, а не на родните си езици". "Освен това законодателството предвижда всички нормативни актове задължително да се превеждат на руски, за което бюджетът харчи милиони леи годишно. Финансите просто се използват нерационално и това положение също трябва да се преразгледа", подчерта той.

Ще припомним, че миналата седмица молдовските либерали предложиха страната да напусне Общността на независимите държави. Други политици и експерти съзряха и в двете инициативи "стремеж на ЛП да сплоти своя електорат преди парламентарните избори" в края на годината.

Лидерът на Народно-социалистическата партия Виктор Степанюк също смята, че в навечерието на парламентарните избори либералите целят да си вдигнат рейтинга, който днес не им вдъхва надежди за влизане в законодателното събрание.

Социолозите уверяват, че в парламента със сигурност ще влязат социалистите и демократите. Според молдовския политик обаче действията на Либералната партия са част от сценарий на молдовските управляващи - правителството и парламентарното мнозинство, предвиждащ "Русия да бъде изтласкана от Молдова".

Той изтъкна, че страната му е разделена на две - хората с промолдовски нагласи се обявяват за добри отношения с Русия, а другите се ориентират към ЕС и Румъния.

Същевременно, отбеляза Степанюк, "мнозина от проевропейски настроените биха желали да запазят и връзките с Руската федерация". Това го кара да се надява, че при евентуално разглеждане в парламента законопроектът за статута на руския език няма да получи необходимата подкрепа.

Председателят на обществената организация "Войевод" Николае Паскару смята, че в Молдова трябва да се говорят езиците, удобни за населението, информира сайтът ipn.md. Според него е опасно да се променя статутът на руския в страната. Паскару се позовава на случая с Украйна, където Майданът започна заради промени в законите за езика.

Междувременно председателката на Национално-либералната партия Виталия Павличенко заяви, че сегашните текстове на закона за езиците, засягащи руския, са остарели и трябва да се променят. Инициативата на либералите ще донесе според нея повече хармония в обществото. Всички в Молдова обаче помнят добре, че именно езиковият проблем стана повод за въоръжения конфликт на р. Днестър през 1992 г.
Призивите да се забрани руският език и Молдова да се обедини с Румъния, звучали през 90-те, се чуха отново. Против подобен развой на събитията се обяви не само Приднестровието, но и гагаузката автономна власт в Южна Молдова. Също и всички, които се смятат за рускоезични. Президентът Додон заяви неотдавна в интервю, че става дума за една трета от населението на страната. И всички тези хора днес - също както през 90-те, се страхуват, че няма да бъдат обслужвани в поликлиниките и магазините. Мнозина ще си мълчат, докато пътуват с тролея, от страх да не ги набият, щом проговорят на руски.

Авторът на тези редове видя как се случиха тези неща преди четвърт век. И чу как на многохилядни митинги в Кишинев се скандираше: "С куфара - на гарата - в Русия".

Политикът Виктор Степанюк е убеден, че през изтеклите десетилетия молдовците са научили много неща и сега няма да подкрепят антируските призиви на либералите и на властта. "Не е правилно да се наричат проруски настроени голяма група хора - те са по-точно промолдовски, но искат да развиват връзки с нашите съседи", обясни той.

Сериозен аргумент е може би и това, че в Русия работят 600 000 граждани на Молдова. Едно скъсване на отношенията с Москва ще ги остави без работни места. А нищо чудно те да бъдат скъсани, ако си спомним, че молдовският посланик в Русия Андрей Негуца е извикан в Кишинев "за консултации". Тези дни молдовското външно министерство обясни на журналистите, че тези консултации ще траят "неопределено време" и не се знае кога посланикът на Кишинев ще се върне в Москва. Въпреки трудната ситуация Виктор Степанюк се надява тя да се промени след изборите за парламент, и то не в полза на днешната, антируски настроена власт. Впрочем има и други мнения.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


375
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Вова Третополовите и джендърите ,куфара ,Брюксел ,при европейските и демократични ценности . При гей парадите .
252
9
 
18
 
! Отговори
доларче капут преди 6 години
Под заглавие-забравете за долара ! Юана става новата световна валута Ройтерс от 11 този месец пише;_Най големия вносител на петрол в света -Китай финализира подготовката за стартирането на търговия на петролната борса в Шанхай за петролни фючърси и деривати деноминирани само в китайски юани. Русия,Иран ,Венецуела и Казахстан вече обявиха,че са готови да заменят петролните си сделки от долари в юани.
251
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не закривайте честотите на руските телевизии, не забранявайте троловете- И НА ЕДНИТЕ И НА ДРУГИТЕ НИКОЙ НЕ ВЯРВА. Когато видим европейки да чистят рускини, значи нещатата са се оправили, а иначе вместо да забранявате троловете- ги накарайте да си ПЛАЩАТ ДАНЪЦИТЕ, всички знаем за какви данъци говорим.
250
8
 
11
 
! Отговори
ДОЛАР ТИК ТАК-ТИК ТА преди 6 години
МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ 2017-ДОЛАР- 1,84 лв .....СЛЕД СТАРТА НА ПЕТРОЛНАТА БОРСА В ШАНХАЙ .КЪДЕТО ПЕТРОЛА СЕ ТЪРГУВА САМО В КИТАЙСКИ ЮАНИ ДОЛАР 1,57 И ПРОДЪЛЖАВА НАДОЛО.....
249
6
 
13
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 6 години
АКО НЕ Е ТУРСКАТА КОНВЕНЦИЯ ДЕЖЕНДАРСКА,ЩЕ Е НЕЩО ДРУГО,СЕГА ПЪТ ТАЗИ СКАПА ПАРТИЯ ОТ МОДОВА,ВСЕ ЩЕ РЪЧКА НЕЩО ЗА ПАРИ ДОКАТО НИ УНИЩОЖАТ,СТИГА НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ ЧЕ СТЕ НАГЛИ И ПРЕСТЪПНИ,ОСТАВЕТЕ ХОРАТА В ДЪРЖАВИТЕ САМИ ДА СИ ОПРЕДЕЛЯТ БЪДЕЩЕТО,НАЛИ ТОВА БЕ ДЕМОКРАЦИЯТА,А НЕ КОЛОНИАЛНОТО ВЛАДИЧЕСТВО НА ТОЗИ ИЛИ ОНЗИ,ДА ЗАБРАНЯТ ВСИЧСИ ДЖЕНДЪРСКИ ФОНДАЦИИ И ФОНДАЦИИЙКИ,ДА Е ВСИЧКО САМО БЛГАРСКО,БЕЗ ПАРИ ОТ ВЪН ЗА ДА ПРОДАВАМЕ МАЙКАСИ ЗА ПАРИ.
248
6
 
7
 
! Отговори
Хахаха преди 6 години
като тръгват да вземат ли епълите ви и да си коментирате на рашки кАмпютри
247
11
 
13
 
! Отговори
Да преди 6 години
Точно за това. Рашунгерите в раша.
246
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Понеже според тази статия в Молдова (не) искали руснаците,питам за това ли на последните избори за президент на Молдова масово хората в страната гласуваха за етнически руснак Игор Додон ,който в предизборната си платформа обеща на молдовците да спре страната към еввроатлантическа ориентация и да насочи Молдова към евразийскя съюз доминиран от Русия.Това,че тук се цитират някакви *** от някаква либерастка партийка без тежест в Молдова е отделен въпрос.
245
20
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой ги не ще руснацити. Защо другари?
244
2
 
13
 
! Отговори
Тери преди 6 години
Ако Молдова и други територии, взети от руския император след последната руско-турска земя се върнат на Румъния, следва северна Добруджа да се върне на майка България.Това е изконна българска земя.
243
23
 
19
 
! Отговори
Вова преди 6 години
Айде, скоро и нашите русофили да стягат куфарите!
242
24
 
17
 
! Отговори
ПИЧ преди 6 години
Румънците са пичове....молдовците са румънци . Молдова при Румъния - Раша при СССР - Жужи в Хага ...в килията на Милошевич !
241
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
никой не ги иска руснаците, затова и пропагандират, че не са кофти, но ...
240
4
 
19
 
! Отговори
JImbo преди 6 години
А укрите дали не могат да си хванат куфарите за Полша? А мамагалите да се разкарат от черно море защото това са Български земи/>:)
239
21
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато със Закон за Защита на Държавата не се забрани проруската партия БКП-БСП няма да излезем от блатото в което ни набута комунистическо-социалистическата, а сега вече и капиталистическа партия на комунистите, станали капиталисти за една нощ с откраднатите пари от народа! С тези пари плащат на тролчиките да висят по всички форуми, да плюят по БГ и да славят *** Рассия! Пфуу на тая предателска ***!
238
19
 
25
 
! Отговори
Нормално е преди 6 години
Руснаците са окупатори в МолдоваНикой не обича поробителите си
237
8
 
16
 
! Отговори
До 224 преди 6 години
До До 231Румънята да не ръчкат, защото омразните им "унгор" могат да поискат да се върнат към Отечеството си! Вероятно ще ги подкрепят и трансилванските немци, че и банатските българи. Румъния не е това, което си представяте! Шири се корупция и то по-особена - борба между кланове. Княжество Молдова съществува благодарение на Екатерина Велика и победите на нейните славни Суворов, Румянцев, Потьомкин, адмиралите Ушаков, Войнович и др.
236
16
 
16
 
! Отговори
до руский тролчики преди 6 години
Фъркатото недоразумение стана президент само заради неизбираемата кандидатура на Цецка Цачева! Но поне за пореден път се видя какви са кандидатите на предателската проруска партия Биесиепие! Ами пак предатели, какви други могат да бъдат?! БСП-БКП винаги е работила за интересите на Русия и никога за България! Факт!
235
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Браво на Молдоваи разни там неправителствени организации, и тем подобни предатели, които работят за руските интереси!А за разните там неправителствени организации , които работят за интересите на "други" държави ще замълчиш, нали Дженд?
234
15
 
13
 
! Отговори
до червясалия трол преди 6 години
Лявата партия БСП е от третополовите, открай време са с леви резби! Името им е такова - Лява партия!