Към руснаците в Молдова: С куфара, на гарата и в Русия!

Задействан ли е в страната твърд антируски сценарий?
26 яну 2018 20:00, Елка Василева
375
Към руснаците в Молдова: С куфара, на гарата и в Русия!
Снимка: архив, Reuters

Молдовската Либерална партия сезира Конституционния съд, за да оспори статута на руския език като език за междуетническо общуване. Ако парламентът анулира съответния член от конституцията, страната ще се върне в 90-те и към лозунга "С куфара - на гарата - в Русия", пише Светлана Гамова, "Независимая газета".

Според Виктор Степанюк, лидера на Народно-социалистическата партия, това се вписва в сценарий, предвиждащ "да бъде изтласкана Русия от региона".

По думите на молдовския политик властите на страната "са задействали твърд антируски сценарий, написан под диктовката на Букурещ и други западни столици". За доказателство Степанюк напомни решения, взети от премиера и от председателя на парламента в Молдова.

Той изброи например обявяването за персона нон грата на руския вицепремиер и президентски представител за Приднестровието Дмитрий Рогозин, обръщението на парламентарния председател Андриан Канду към ООН с оглед руските военни, включително миротворците, да бъдат признати за "окупационни сили", забраната за влизане на журналисти от Русия в Молдова. Спомена и приетия от парламента закон за борба с руската пропаганда.

Законът влиза в сила на 12 февруари; от програмните схеми на молдовските канали, предаващи на руски честоти, ще изчезнат тогава руските новини и всяко руско политическо шоу. И то въпреки общественото мнение, показа тези дни анкета на Сдружението на социолозите и демографите - 64 на сто от жителите на страната не подкрепят забраната да се излъчват руски новинарски програми. Против е и президентът Игор Додон, но той няма достатъчни пълномощия, за да промени нещата. Освен това, щом потрябва, Конституционният съд му отнема пълномощията - временно, колкото един или друг документ да бъде подписан от председателя на парламента или от премиера.

Молдовско-руските отношения може да понесат нов удар, ако се отнеме сегашният статут на руския като език за междуетническо общуване в страната. Такава инициатива огласи на пресконференция в Кишинев председателят на Либералната партия Михай Гимпу. По думите му депутати от ЛП ще оспорят пред Конституционния съд ред законодателни актове, затвърждаващи статута на руския език в Молдова.

Той напомни, че "според закона за употребата на езиците в Молдовската ССР, приет още през 1989 г., руският е утвърден като език за междуетническо общуване", съобщи осведомителната агенция Инфотаг. "Това е неприемливо, на територията на Молдова може да има само един език за междуетническо общуване - държавният румънски език", заяви Гимпу. "Затова ЛП ще сезира КС с искане да се преразгледат пет закона, утвърждаващи руския като език за междуетническо общуване, включително законът за правата на лицата от етнически малцинства, защото въпросът засяга опазването на културното и историческо наследство на Република Молдова", каза водачът на либералите.

Депутатът от ЛП Йон Касиан добави: "Специалният статут на руския е в разрез с конституционното положение, че всички граждани са равни пред закона, тъй като хората от другите етнически малцинства са подложени на дискриминация - принудени са да общуват на руски, а не на родните си езици". "Освен това законодателството предвижда всички нормативни актове задължително да се превеждат на руски, за което бюджетът харчи милиони леи годишно. Финансите просто се използват нерационално и това положение също трябва да се преразгледа", подчерта той.

Ще припомним, че миналата седмица молдовските либерали предложиха страната да напусне Общността на независимите държави. Други политици и експерти съзряха и в двете инициативи "стремеж на ЛП да сплоти своя електорат преди парламентарните избори" в края на годината.

Лидерът на Народно-социалистическата партия Виктор Степанюк също смята, че в навечерието на парламентарните избори либералите целят да си вдигнат рейтинга, който днес не им вдъхва надежди за влизане в законодателното събрание.

Социолозите уверяват, че в парламента със сигурност ще влязат социалистите и демократите. Според молдовския политик обаче действията на Либералната партия са част от сценарий на молдовските управляващи - правителството и парламентарното мнозинство, предвиждащ "Русия да бъде изтласкана от Молдова".

Той изтъкна, че страната му е разделена на две - хората с промолдовски нагласи се обявяват за добри отношения с Русия, а другите се ориентират към ЕС и Румъния.

Същевременно, отбеляза Степанюк, "мнозина от проевропейски настроените биха желали да запазят и връзките с Руската федерация". Това го кара да се надява, че при евентуално разглеждане в парламента законопроектът за статута на руския език няма да получи необходимата подкрепа.

Председателят на обществената организация "Войевод" Николае Паскару смята, че в Молдова трябва да се говорят езиците, удобни за населението, информира сайтът ipn.md. Според него е опасно да се променя статутът на руския в страната. Паскару се позовава на случая с Украйна, където Майданът започна заради промени в законите за езика.

Междувременно председателката на Национално-либералната партия Виталия Павличенко заяви, че сегашните текстове на закона за езиците, засягащи руския, са остарели и трябва да се променят. Инициативата на либералите ще донесе според нея повече хармония в обществото. Всички в Молдова обаче помнят добре, че именно езиковият проблем стана повод за въоръжения конфликт на р. Днестър през 1992 г.
Призивите да се забрани руският език и Молдова да се обедини с Румъния, звучали през 90-те, се чуха отново. Против подобен развой на събитията се обяви не само Приднестровието, но и гагаузката автономна власт в Южна Молдова. Също и всички, които се смятат за рускоезични. Президентът Додон заяви неотдавна в интервю, че става дума за една трета от населението на страната. И всички тези хора днес - също както през 90-те, се страхуват, че няма да бъдат обслужвани в поликлиниките и магазините. Мнозина ще си мълчат, докато пътуват с тролея, от страх да не ги набият, щом проговорят на руски.

Авторът на тези редове видя как се случиха тези неща преди четвърт век. И чу как на многохилядни митинги в Кишинев се скандираше: "С куфара - на гарата - в Русия".

Политикът Виктор Степанюк е убеден, че през изтеклите десетилетия молдовците са научили много неща и сега няма да подкрепят антируските призиви на либералите и на властта. "Не е правилно да се наричат проруски настроени голяма група хора - те са по-точно промолдовски, но искат да развиват връзки с нашите съседи", обясни той.

Сериозен аргумент е може би и това, че в Русия работят 600 000 граждани на Молдова. Едно скъсване на отношенията с Москва ще ги остави без работни места. А нищо чудно те да бъдат скъсани, ако си спомним, че молдовският посланик в Русия Андрей Негуца е извикан в Кишинев "за консултации". Тези дни молдовското външно министерство обясни на журналистите, че тези консултации ще траят "неопределено време" и не се знае кога посланикът на Кишинев ще се върне в Москва. Въпреки трудната ситуация Виктор Степанюк се надява тя да се промени след изборите за парламент, и то не в полза на днешната, антируски настроена власт. Впрочем има и други мнения.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


375
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Молдовците са румънци. То половината молдова си е в румъния. Русия си присвои източна молдова преди 200 години.
212
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
уж много убаво в Россия а даже и в Молдова живеят русиянци и се чувстват щасливи там отколкото у дома
211
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега не можах да разбера в Молдова молдовци ли живеят или румънци. Има ли молдовски език или няма.Ако се репчат много на Русия и тя изпрати обратно 600 000 хиляди молдовчета дето са на гурбет там държавата им ще фалира.Или ще стане като при другите *** украинците-три милиона украинци си хвърлиха украинските паспорти и взеха руски за да останат в Русия
210
9
 
14
 
! Отговори
излагация преди 6 години
Русия е богата държава(уж) а рускините се продават на хайван пазара по света....за 2 лв /кг.
209
17
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Браво на молдовците - който е руснак , да си заминава в руската *** , при *** !!
208
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
никъде по света не обичат руснаците. защото са нахални крадци .даже сега съществуват от робството на 140 народа в руската империя като им крадат богатствата .Не видях и в Сирия "руските освободители" да ги посрещат с хляб и сол...
207
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 236Забърши се! измий се ве!
206
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руските шпиони трябва да бъдат преследвани във всички страни. Те носят само зло за тях !
205
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вън руските шпиони !
204
9
 
13
 
! Отговори
немили недраги преди 6 години
С куфара, на гарата и в Русия!
203
10
 
14
 
! Отговори
мдаааааааа преди 6 години
До ссср:))))) съобразяват се. Путин в цял свят го нямат за космата слива :))) и има санкции след санкции (такива мерки цивилизования свят предприема за държави-терористи и варвари)
202
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Успокой се, всичко..........в Русия всичко е супер!
201
13
 
12
 
! Отговори
Крим не е руски преди 6 години
ИЗБОРИ И РЕФЕРЕНДУМ МОЖЕ ДА СЕ ОРГАНИЗИРА САМО ОТ МЕСТНИ ЖИТЕЛИ НА ЕДНО НАСЕЛЕНО МЯСТО. РУСКИТЕ ТУРИСТИ В КРИМ НЕ ОТГОВАРЯТ НА УСЛОВИЕТО ЗА УСЕДНАЛОСТ И СА ДОШЛИ АВТОБУСИ ЗА РЕФЕРЕНДУМА.Референдумът в Крим е противоконституционен. Според всяка една конституция, не могат да се свикват референдуми, отнасящи се до териториалната цялост на страната. Но прецедентът е факт. Формално, народът се е произнесъл. Фактът, че питането е незаконно, се неглижира. От тук произлизат и страховете и за България. Според нашата конституция, също има забрана за подобно питане на народа!
200
7
 
12
 
! Отговори
Пророкът Гочо преди 6 години
Санкциите срещу Русия вършеха работа само в краткосрочен план. Олигарсите помрънкаха, но след като Западът им остави избора или да изоставят бизнеса, или ошфорките, предпочетоха второто и с изпоприбраха парите от ошфорките.След като Путин овладя вътрешното потребление и недоволството на собствените си олигарси, вече работят само в негова полза.А напъните на тия "Барабар Петко с мъжете" мамалигари, както и на нашите бесни русофоби вършат съвсем същото.
199
14
 
7
 
! Отговори
ссср преди 6 години
искате не сикате ще се съобразявате с Русия - цяла европа и цял свят ще се съобразява!!!
198
1
 
7
 
! Отговори
към руснаците преди 6 години
До Aз 212што это "русофоб"?Що да не си патриот?!?! Или този епитет пак е измислен от такива като теб за оправдано предателство на Род и Родина.
197
1
 
6
 
! Отговори
към руснаците преди 6 години
До Aз 212..ха.ха няма да се промените методите. Навремето доносниците на КГБ те топят че си "враг на народа" или "фашист" и са ти почернили живота... Аз нямам сестра..ха.ха *** доказвай че нямаш сестра..
196
7
 
12
 
! Отговори
към руснаците преди 6 години
в България:Куфар,гара,Сибир!
195
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИванРазберете бре хора руснаците освен бандитизъм и корупция друго не правят- справка България......Справката ти е много грешна Иванчо. Когато България беше с Русия у нас бандитизма беше непознато явление. Откакто обаче ни събраха с нашите евроатлантически брадерс както виждаш страниците на изданията у нас са пълни с бандитски истории. Преди да пишеш за в бъдеще провери си фактите. А че САЩ е държава създадена от бандити това си е всезнаен факт.
194
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така говореха и в цяла Прибалтика преди 3-4 години, но сега, след като Русия им спря транзита, мълчат като на.рани или плахо се опитват да отварят уста за възстановяване на отношенията.Един и същ маразъм навсякъде. Вчера бай Дончо се изказа за диалог с Русия, а днес научаваме, че Пиндостан разширява санкциите срещу РФ.Но Русия подобрява икономиката си и със санкции. Вчера Мудис повиши кредитният рейтинг на РФ от стабилен на положителен и експертите заявиха, че това повишение няма да е последно