Путин или Тръмп? Една четвърт от българите са за Русия

"Галъп": По света не харесват нито един от двамата, но все пак повече Путин
234
Путин или Тръмп? Една четвърт от българите са за Русия
Снимка: архив, Ройтерс

26% от българите биха предпочели руския президент Владимир Путин за лидер, а 6% харесват повече американския държавен глава Доналд Тръмп. Хипотетичният избор между двамата е част от поредица провокативни, експериментални въпроси на "Галъп интернешънъл", които да породят хипотези за глобалната структура на нагласите.

42% от сънародниците ни обаче не харесват нито един от двамата световни лидери, сочат данните. Общо 53 769 души са интервюирани в световен мащаб в периода от октомври 2017 г. до декември 2017 г.

По света като цяло отговорът на този въпрос изглежда така - 29% декларират, че предпочитат руския президент да оглавява тяхната страна. Доналд Тръмп е предпочетен от 17%.

В 9 от изследваните 55 страни американският президент бележи превес над руския си колега, като сред тези страни са Косово, Албания, Филипините и САЩ.

Владимир Путин пък печели потенциалния вот за лидерство в 25 страни. Сред тях има и много страни, които обичайно показват симпатия към Путин, но тук са също и Германия, Франция и Ирландия.

В 20 страни по света се наблюдава отхвърляне и на двамата кандидати - или сред около 45% от всички изследвани лица.

Владимир Путин е предпочитан като държавен глава в повечето региони по света (освен в САЩ). Дори и в критично настроената Европа, руският президент пак получава повече подкрепа. В Африка, Индия и Източна Азия двамата опоненти получават почти един и същ резултат.

В крайна сметка резултатите от изследването сочат, че американският президент вече не е "абсолютният световен лидер", обобщават социолозите.

В този контекст е бил зададен и друг провокативен въпрос: "Трябва ли САЩ да запазят водещата роля като най-мощната държава в света, или САЩ и Русия трябва да си поделят световното лидерство?". Според изследването, всеки четвърти (25%) глас по света е за съвместно лидерство, а върховното и едноличното ръководство на САЩ се предпочита от 19%.

У нас 6% смятат, че САЩ трябва да продължи да има водеща роля в света, 35% подкрепят общо лидерство Русия и САЩ, а отговор "Нито едно от двете" са посочили 37%.

Мнозинства в почти всички макро региони по света декларират желание за съвместно лидерство от страна на САЩ и Русия, освен самите САЩ - където 40% от респондентите вярват, че тяхната страна трябва да продължи да бъде световен лидер сама.

Двете опции за глобално лидерство разделят общественото мнение на приблизително равни пропорции в Западна Азия – в Република Корея, Япония, Хонконг, Филипините, Тайланд и Виетнам.

Като цяло доминантната позиция на САЩ като световен лидер изглежда е поставена под въпрос.

"Точно една година след като Доналд Тръмп встъпи в длъжност, международните отношения вече не са същите. Докато в американската икономика има прогрес, а армията на САЩ става по-силна, Тръмп не успява да привлече симпатиите на хората по света, а САЩ вече не са възприети като абсолютния световен лидер в по-голямата част от света", коментира Кънчо Стойчев, президент на световната асоциация "Галъп интернешънъл".

"Изборът измежду тези двама президенти не е никак лесен и в края на краищата кандидатът "срещу двамата" печели. Сложността на избора се дължи и на факта, че зад Тръмп стоят САЩ със своята икономическа и военна мощ, а Путин, от своя страна, има 25-годишен политически опит като един от най-дълготрайните и устойчиви световните политически лидери", посочва Андрей Мильохин, вицепрезидент на асоциацията.

Респондентите също е трябвало да избират и между ценностите, представени от двамата президенти: стабилност и патриотичен дух – от страна на Путин и модерния бизнес подход и превъзходство на националните интереси при определянето на световната политика - от страна на Тръмп.

За мнозинство от населението по света консерватизмът и надеждността на Путин изглеждат по-привлекателни. Няма съмнение, че нагласите на респондентите също са повлияни и от разпространяването на публикации от страна на медиите срещу личността и действията на Тръмп.

Според социолозите многополюсността на света вече е съвсем ясна и очевидна. В няколко региона има силни лидери, които ясно претендират, че формират общата програма на света - не само Русия, но и Китай, Индия, Бразилия и Турция. С нови лидери, нови политически идеи и коалиции виждаме опити за възстановяване на световното влияние на Франция и Германия.


Данни за изследването: Общо 53 769 души бяха интервюирани в световен мащаб. Във всяка страна е реализирана представителна извадка от около 1000 мъже и жени: лице в лице (23 страни; 24235 души), по телефон (13 страни; 11656 души) или онлайн (19 страни; 17878 души). Теренната работа в различните страни е проведена от октомври 2017 г. до декември 2017 г. Статистическата грешка в изследването е в диапазон +/-3-5% при доверителен интервал - 95%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
1
 
11
 
! Отговори
Ха ха! преди 6 години
...има силни лидери, които ясно претендират, че формират общата програма на света -не само Русия, но и Китай, Индия, Бразилия и Турция.Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка (БРИКС)Турция само дето е нова.
181
5
 
37
 
! Отговори
антисоросоид преди 6 години
Това инфо е невярно защото е правено сред много малко хора и то само в софия. 90% от Българите сме Русофили. 7% са ниско образовани от етноса и само 3% са русофоби и това са со ро сои дни те джендери в софия. И стига с тия фалшиви анкети .
180
3
 
28
 
! Отговори
почти вярно преди 6 години
"Путин или Тръмп? Една четвърт от българите са за Русия" А другите три четвърти са против кравария....
179
1
 
30
 
! Отговори
Пак FAKE NEWS преди 6 години
""Галъп": По света не харесват нито един от двамата, но все пак повече Путин"Ха ха!Индия и Китай заедно са повече от половината от света, А те предимно харесват Путин!а рижата лисица дори вече на 70% е недолюбван и в родината си. Та с какви измислени изследвания сваляте рейтинга на Путин?
178
3
 
17
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Аз пък харесвам Клаудия Шифер
177
6
 
2
 
! Отговори
Така е преди 6 години
И още по малко ще стават.
176
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поставянето на Турция в един ред със силни лидери, които ясно претендират, че формират общата програма на света - Русия, Китай, Индия, Бразилия - е откровено смешно. А твърдението "виждаме опити за възстановяване на световното влияние на Франция и Германия" е свидетелство за халюцинации на автора. В пустините това явление е познато като мираж или фата моргана.
175
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една четвърт са за Русия, а за СССР колко са? И за коя Русия става въпрос
174
2
 
6
 
! Отговори
стана ясно преди 6 години
Андрей Мильохин, вицепрезидент на асоциациятаТо и преди по Тодор Живково време обичаха да се позовават на Галъп.
173
2
 
19
 
! Отговори
ееее преди 6 години
оляхте се, много измислени данни, пълна пропаганда
172
6
 
4
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 6 години
Е то баси избора - като между Сцила и Харибда, като между Тиквата и ***...
171
1
 
17
 
! Отговори
А бе преди 6 години
А накрая идва Си(Дзинпин) и изкупува всичко ....
170
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма етнически турчин.....По тая логика и етнически българин няма.Ти от кои точно българи си? Утригури, кутригури, оногондури или...от кое поробено славянско племе си? Или може би си оцелял потомък от онези 52 болярски български рода изклани от Борис? Та от кои точно 15-16 вида етнически българи си?
169
16
 
11
 
! Отговори
За 175 преди 6 години
Тръмп поне клеца МеланияА жужи клеца Медведев, а може и да се менкат
168
17
 
9
 
! Отговори
За къФ чеп преди 6 години
Ни е Кремлинския ***?!Да ни краде и да тъпче доларчета в офшорки ли?!На мужиците може и Да им харесва това, ба горане - не
167
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Апропо забравих да кажа и двамата са джендари
166
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фалшива новина мразяги и двамата като болшинсвото народ
165
21
 
13
 
! Отговори
Баш патриот преди 6 години
До ТHE ПатриотАз лично ,ако дойдат руснаците първи се записвам доброволец в БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ и почвам да коля руските ***,както го е правил Ген.Колев.Ще коля и русофилските ***,както го е правил Стамболов.
164
22
 
20
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
аз лично ако дойдат ръуснаците първи се записвам доброволец и почвам да екзекутирам натовски евроатлантически антибългарски ***!
163
24
 
17
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Таман слушах речта на Тръмп.Впечатляващо говори.100% Путин не е отишъл в Давос, защото ще изглежда като тъжен шут, който говори отегчителни глупости с невротични тикове.