Путин или Тръмп? Една четвърт от българите са за Русия

"Галъп": По света не харесват нито един от двамата, но все пак повече Путин
234
Путин или Тръмп? Една четвърт от българите са за Русия
Снимка: архив, Ройтерс

26% от българите биха предпочели руския президент Владимир Путин за лидер, а 6% харесват повече американския държавен глава Доналд Тръмп. Хипотетичният избор между двамата е част от поредица провокативни, експериментални въпроси на "Галъп интернешънъл", които да породят хипотези за глобалната структура на нагласите.

42% от сънародниците ни обаче не харесват нито един от двамата световни лидери, сочат данните. Общо 53 769 души са интервюирани в световен мащаб в периода от октомври 2017 г. до декември 2017 г.

По света като цяло отговорът на този въпрос изглежда така - 29% декларират, че предпочитат руския президент да оглавява тяхната страна. Доналд Тръмп е предпочетен от 17%.

В 9 от изследваните 55 страни американският президент бележи превес над руския си колега, като сред тези страни са Косово, Албания, Филипините и САЩ.

Владимир Путин пък печели потенциалния вот за лидерство в 25 страни. Сред тях има и много страни, които обичайно показват симпатия към Путин, но тук са също и Германия, Франция и Ирландия.

В 20 страни по света се наблюдава отхвърляне и на двамата кандидати - или сред около 45% от всички изследвани лица.

Владимир Путин е предпочитан като държавен глава в повечето региони по света (освен в САЩ). Дори и в критично настроената Европа, руският президент пак получава повече подкрепа. В Африка, Индия и Източна Азия двамата опоненти получават почти един и същ резултат.

В крайна сметка резултатите от изследването сочат, че американският президент вече не е "абсолютният световен лидер", обобщават социолозите.

В този контекст е бил зададен и друг провокативен въпрос: "Трябва ли САЩ да запазят водещата роля като най-мощната държава в света, или САЩ и Русия трябва да си поделят световното лидерство?". Според изследването, всеки четвърти (25%) глас по света е за съвместно лидерство, а върховното и едноличното ръководство на САЩ се предпочита от 19%.

У нас 6% смятат, че САЩ трябва да продължи да има водеща роля в света, 35% подкрепят общо лидерство Русия и САЩ, а отговор "Нито едно от двете" са посочили 37%.

Мнозинства в почти всички макро региони по света декларират желание за съвместно лидерство от страна на САЩ и Русия, освен самите САЩ - където 40% от респондентите вярват, че тяхната страна трябва да продължи да бъде световен лидер сама.

Двете опции за глобално лидерство разделят общественото мнение на приблизително равни пропорции в Западна Азия – в Република Корея, Япония, Хонконг, Филипините, Тайланд и Виетнам.

Като цяло доминантната позиция на САЩ като световен лидер изглежда е поставена под въпрос.

"Точно една година след като Доналд Тръмп встъпи в длъжност, международните отношения вече не са същите. Докато в американската икономика има прогрес, а армията на САЩ става по-силна, Тръмп не успява да привлече симпатиите на хората по света, а САЩ вече не са възприети като абсолютния световен лидер в по-голямата част от света", коментира Кънчо Стойчев, президент на световната асоциация "Галъп интернешънъл".

"Изборът измежду тези двама президенти не е никак лесен и в края на краищата кандидатът "срещу двамата" печели. Сложността на избора се дължи и на факта, че зад Тръмп стоят САЩ със своята икономическа и военна мощ, а Путин, от своя страна, има 25-годишен политически опит като един от най-дълготрайните и устойчиви световните политически лидери", посочва Андрей Мильохин, вицепрезидент на асоциацията.

Респондентите също е трябвало да избират и между ценностите, представени от двамата президенти: стабилност и патриотичен дух – от страна на Путин и модерния бизнес подход и превъзходство на националните интереси при определянето на световната политика - от страна на Тръмп.

За мнозинство от населението по света консерватизмът и надеждността на Путин изглеждат по-привлекателни. Няма съмнение, че нагласите на респондентите също са повлияни и от разпространяването на публикации от страна на медиите срещу личността и действията на Тръмп.

Според социолозите многополюсността на света вече е съвсем ясна и очевидна. В няколко региона има силни лидери, които ясно претендират, че формират общата програма на света - не само Русия, но и Китай, Индия, Бразилия и Турция. С нови лидери, нови политически идеи и коалиции виждаме опити за възстановяване на световното влияние на Франция и Германия.


Данни за изследването: Общо 53 769 души бяха интервюирани в световен мащаб. Във всяка страна е реализирана представителна извадка от около 1000 мъже и жени: лице в лице (23 страни; 24235 души), по телефон (13 страни; 11656 души) или онлайн (19 страни; 17878 души). Теренната работа в различните страни е проведена от октомври 2017 г. до декември 2017 г. Статистическата грешка в изследването е в диапазон +/-3-5% при доверителен интервал - 95%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много елементарна агитация и самовнушения!Българите, които не обичат руснаците, пишат тук срещу заплащане , защото невежият и неграмотен готован никога не мисли, разчитайки, че някой тиква мисли вместо него. Има един стар виц - мъж се заключил на балкона в студа, сетил се за самовнушението и си повтарял - "Много ми е топло...", докато го намерила жена му. При аутопсията се установило, че е умрял от топлинен удар.
141
7
 
12
 
! Отговори
Долу герб и бойко преди 6 години
Долу содомитите и предатели герб и третополовия бойко - гнусна сатанинска *** и антихрист
140
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия ни освободи, СССР ни поробои. После СССР се прекръсти на Русия и казаха, че са автентични наследници :))
139
15
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 6 години
Българите заложиха на Бойко и спечелиха сигурност,стабилност и просперитет-това,което Тръмп и Путин не можаха да предложат на своите избиратели.
138
8
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
аз сьм за гн путин много сдьржан и премерен в изказа си на него разчитамза мира по света не може русия която е дала 20 милиона жертви в 2 св воинада води воини и да избива хора но русия е дльжна да си вади поуки от историятаимам предвид мирния договор с германия и какво последва на 22 юни 1941
137
3
 
5
 
! Отговори
до 134 преди 6 години
Има една много вярна приказка , че човек е това което вижда в другите... та ако всички твои сънародници те отблъскват е хубаво да се погледнеш в огледалото... Приятна вечер
136
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПУТИН И ТРЪМП СА ПО-ПРЕДПОЧИТАНИ ОТ БОЙКО И РУМЕН
135
4
 
1
 
! Отговори
до 134 преди 6 години
по-добре не може да се напише, БРАВО точно това са така наречените българи
134
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не Тръмп отблъсква, а САЩ.
133
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДА дълг на всеки българин е да защитава българите и България, защото народа не е скапаните управници, не е виновен народа, че има продажници като георги димитров и такива като теб "ДА"
132
11
 
6
 
! Отговори
Пропагандна статия преди 6 години
Точно обратно е. 1/4 от хората в България подкрепят САЩ. Аз лично не познавам такива, но сигурно има.
131
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 134 и мен ме е срам от такива като теб, които плюят по род и родина!
130
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до Поручикаако българите са това, което казваш, нямаше да ги има толкова векове! Как може да ползваш азуката ни, за да ни плюеш безродник
129
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я се. Попрвевете. Галъп ли сте. Малъп ли сте .българите са над 65. Процента. За. Русия и. Путин .а другите мутри. Които и м е удобно този престъпен свят уж демокрация *** и крадлива насвсягаде и в сичко лъжете .
128
14
 
9
 
! Отговори
Ленин преди 6 години
Очаквах по-голям процент за Путин да обяват,при положение,че е мобилизирал армията си от *** да му лъскат имиджа из нета,а и в друга държава едва ли има толкова русофили-***!
127
1
 
1
 
! Отговори
ъ преди 6 години
Да ве, това е вашата, а вашата коя е ?
126
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A иначе на думи сме много велики. Като е до байганювско биене в гърдите, сме много добри."Буллгаар, булгааааааар","По пет на нож","На три морета","Господ е българин"...За куха, ракиено-салатена патриотарщина сме много добри...Само дето сме един страхлив, конформистки и помярски народ,купчина мишунгери и човешки отпадъци.Срам ме е, че съм българин.
125
2
 
3
 
! Отговори
Пак добре преди 6 години
При 80% *** този дял е напълно приемлив
124
5
 
10
 
! Отговори
това в вашата съдба преди 6 години
2030:-1,5млн българи-5млн Роми-държавата се управлява от Ромска партия-Румъния вече е с 6 пъти по-висок стандарт
123
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Поручика БалканецНе, не се променя към добро. Точно обратното. България обезлюдява, става все по-корумпирана и отвратителна.Само на фона на това, че всичките ни съседи се развиват.А ние затъваме все повече, и то най-вече заради нас самите.Свали си розовите очила.