Путин или Тръмп? Една четвърт от българите са за Русия

"Галъп": По света не харесват нито един от двамата, но все пак повече Путин
234
Путин или Тръмп? Една четвърт от българите са за Русия
Снимка: архив, Ройтерс

26% от българите биха предпочели руския президент Владимир Путин за лидер, а 6% харесват повече американския държавен глава Доналд Тръмп. Хипотетичният избор между двамата е част от поредица провокативни, експериментални въпроси на "Галъп интернешънъл", които да породят хипотези за глобалната структура на нагласите.

42% от сънародниците ни обаче не харесват нито един от двамата световни лидери, сочат данните. Общо 53 769 души са интервюирани в световен мащаб в периода от октомври 2017 г. до декември 2017 г.

По света като цяло отговорът на този въпрос изглежда така - 29% декларират, че предпочитат руския президент да оглавява тяхната страна. Доналд Тръмп е предпочетен от 17%.

В 9 от изследваните 55 страни американският президент бележи превес над руския си колега, като сред тези страни са Косово, Албания, Филипините и САЩ.

Владимир Путин пък печели потенциалния вот за лидерство в 25 страни. Сред тях има и много страни, които обичайно показват симпатия към Путин, но тук са също и Германия, Франция и Ирландия.

В 20 страни по света се наблюдава отхвърляне и на двамата кандидати - или сред около 45% от всички изследвани лица.

Владимир Путин е предпочитан като държавен глава в повечето региони по света (освен в САЩ). Дори и в критично настроената Европа, руският президент пак получава повече подкрепа. В Африка, Индия и Източна Азия двамата опоненти получават почти един и същ резултат.

В крайна сметка резултатите от изследването сочат, че американският президент вече не е "абсолютният световен лидер", обобщават социолозите.

В този контекст е бил зададен и друг провокативен въпрос: "Трябва ли САЩ да запазят водещата роля като най-мощната държава в света, или САЩ и Русия трябва да си поделят световното лидерство?". Според изследването, всеки четвърти (25%) глас по света е за съвместно лидерство, а върховното и едноличното ръководство на САЩ се предпочита от 19%.

У нас 6% смятат, че САЩ трябва да продължи да има водеща роля в света, 35% подкрепят общо лидерство Русия и САЩ, а отговор "Нито едно от двете" са посочили 37%.

Мнозинства в почти всички макро региони по света декларират желание за съвместно лидерство от страна на САЩ и Русия, освен самите САЩ - където 40% от респондентите вярват, че тяхната страна трябва да продължи да бъде световен лидер сама.

Двете опции за глобално лидерство разделят общественото мнение на приблизително равни пропорции в Западна Азия – в Република Корея, Япония, Хонконг, Филипините, Тайланд и Виетнам.

Като цяло доминантната позиция на САЩ като световен лидер изглежда е поставена под въпрос.

"Точно една година след като Доналд Тръмп встъпи в длъжност, международните отношения вече не са същите. Докато в американската икономика има прогрес, а армията на САЩ става по-силна, Тръмп не успява да привлече симпатиите на хората по света, а САЩ вече не са възприети като абсолютния световен лидер в по-голямата част от света", коментира Кънчо Стойчев, президент на световната асоциация "Галъп интернешънъл".

"Изборът измежду тези двама президенти не е никак лесен и в края на краищата кандидатът "срещу двамата" печели. Сложността на избора се дължи и на факта, че зад Тръмп стоят САЩ със своята икономическа и военна мощ, а Путин, от своя страна, има 25-годишен политически опит като един от най-дълготрайните и устойчиви световните политически лидери", посочва Андрей Мильохин, вицепрезидент на асоциацията.

Респондентите също е трябвало да избират и между ценностите, представени от двамата президенти: стабилност и патриотичен дух – от страна на Путин и модерния бизнес подход и превъзходство на националните интереси при определянето на световната политика - от страна на Тръмп.

За мнозинство от населението по света консерватизмът и надеждността на Путин изглеждат по-привлекателни. Няма съмнение, че нагласите на респондентите също са повлияни и от разпространяването на публикации от страна на медиите срещу личността и действията на Тръмп.

Според социолозите многополюсността на света вече е съвсем ясна и очевидна. В няколко региона има силни лидери, които ясно претендират, че формират общата програма на света - не само Русия, но и Китай, Индия, Бразилия и Турция. С нови лидери, нови политически идеи и коалиции виждаме опити за възстановяване на световното влияние на Франция и Германия.


Данни за изследването: Общо 53 769 души бяха интервюирани в световен мащаб. Във всяка страна е реализирана представителна извадка от около 1000 мъже и жени: лице в лице (23 страни; 24235 души), по телефон (13 страни; 11656 души) или онлайн (19 страни; 17878 души). Теренната работа в различните страни е проведена от октомври 2017 г. до декември 2017 г. Статистическата грешка в изследването е в диапазон +/-3-5% при доверителен интервал - 95%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дребни балкански душици, нищо не става от вас.Не ви бива да живеете, не ви бива да се борите, нe ви бива за нищо.Бива ви само да се продавате като най-долни *** и простутки.
121
5
 
6
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
До 125Много си жалък.
120
5
 
3
 
! Отговори
Серсема преди 6 години
за каквото и да се джавкате на никой не му пука за вас.Дълбоко се заблуждавате,ако си мислите ,че нещо зависи от вас.Аз съм предател от 15год.не съм в БГ?Бачкам здраво децата растат щастливи.Не ме интересуват разни сметки за храна,ток и т.н.Не се взимам на сериозно,кефя се на всеобщата простотия заляла света и най вече на бг."философите".А,с здраве и НАЗДРАВЕ.
119
6
 
5
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
До Анонимен 123Не обвинявай другите за проблемите си. Едни мои приятели, които живеят в чужбина казват "Вие не забелязвате как страната ви се променя към добро. Сигурно понеже живеете тука. "
118
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДАПлатен клакьор, заври си копейките в ...
117
9
 
4
 
! Отговори
до Поручика преди 6 години
Да наистина българите ги има от няколко хиляди години но тва тяхното не е живот. И пакистанец не би живял тука и ще избяга. Българите са страхливци, лузъри, неудачници и скапаняци в живота.
116
11
 
7
 
! Отговори
ДА преди 6 години
Дълг на всеки истински Българин е да подкрепя братска Русия,страната освободител......
115
2
 
6
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
До таняТанечка, все образуется. И у нас, и у вас.
114
3
 
8
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
До срамуващ се от бгНе ни занимавай с комплексите си. Колкото до българите, нас ни има вече няколко хиляди години. Без значение как ни наричат. Колкото за нашата смърт, както е казал Марк Твен, вестта е твърде преувеличена. Но ти се надай, като Лисицата, която подтръчвала подир Коча с надеждата да му изпаднат топките...
113
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Приликата между САЩ и Русия е ,че и в двете страни има бедни.Разликата е,че в САЩ бедни са само тези,които не искат да работят ,а в Русия работейки си беден .
112
5
 
11
 
! Отговори
таня преди 6 години
Болгария это Европа,у вас все будет хорошо!А в России еще 6 лет будет Путин и это плохо...
111
9
 
4
 
! Отговори
срамуващ се от бг преди 6 години
Факта че българите са най-изчезващата нация в света е музика за ушите ми. Природата си знае работата и ще си поправи грешката.
110
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Поручика БалканецНе, не, не.... имаш малка грешка. Първо, не ми е бягала жената с никого.Второ - българин съм.Или какво? Не ти побира манерката, че българин може да не е патриот?
109
0
 
7
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
До Анонимен 114На тебе жена ти да не е избягала с некой българин, та си се озлобил толкова? Макар че не бих я обвинил. С глyпав човек трудно се живее...
108
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като личности и лидери вероятно Путин печели заради лудото излъчване на Тръмп,което създава впечатление за хаотичност.Но не така стоят нещата с държавите,които управляват.Излишно е да коментирам и сравнявам Русия и САЩ ! Не ме интересува военната им техника,нито космическите им спърници,а стандарта и условията на живот.Ако в Русия беше по-атрактивно за развитие на личността и бизнеса,на *** сина й щеше да е там,а не в САЩ !
107
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Поручика БалканецНе ме подхранвай с кухата си, ганювска патриотарщина в стил "булгаар, булгаааааааар".Не говоря за природата, тя поне е хубава. И май само тя.
106
1
 
11
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
До Анонимен 107Единственото, което изпитвам към тебе е съжаление. България не са олигарсите, крадците и мошениците. България не е случайните й управници, мекерета, шарлатани и тарикати. България е дом, близки, роднини, приятели, Пирин, Рила, Дунава, Черно Море, Тракия и Стара планина. Тук са погребани предците ни, тук са ни корените. България ще се възроди и без такива като тебе. Хубаво е, че се чистим от такива.
105
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До таняВафлю хочеш?
104
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нито е Галъп, нито е интернешънъл! Това е социопата Александър Райчев и неговите откачени въпроси!
103
3
 
9
 
! Отговори
ХА,ХААААААААААААААА преди 6 години
ЗА ПЛОВДИВ И ТЕПЕТО!1/4 --ОТ БЪЛГАРИТЕ ИСКАТ ДА ИМ ИЗПРАТИШ ПАРИ ЗА ДА ДОЙДАТ ЗАВИНАГИ В МОСКВА И РУСИЯ!ЕТО КАК МОЖЕШ ДА СТАНЕШ ВЕЛИК!!/...като си вземете всички руски версии../А паметника от Тепето , ви го даваме даром ....за починалите в Пловдив от плюскане, диалия, и препиване с бръснарски одеколон ---щото убити ,тука руснаци нема!!!!!