Ту-160М ще струва на Русия колкото една Олимпиада

Руският печат за оръжейните амбиции на страната и финансовият аспект
Обновена: 26 яну 2018 10:37 | 26 яну 2018 10:22, Елка Василева
153

 

Модернизираният стратегически бомбардировач Ту-160М ще струва на Русия колкото една Олимпиада, коментира "Ведомости" подписания вчера договор на стойност 160 милиарда рубли (2,9 млрд. долара) за доставката на десет такива машини на руската армия.

Предвижда се производството на Ту-160М на база на съветския свръхзвуков бомбардировач Ту-160, разработен през 80-те, да започне през 2023 г. Според зам.-министъра на отбраната Юрий Борисов военните планират да купят общо 50 машини.

Същевременно Русия разработва трудно забележим от радарите бомбардировач ПАК ДА, подобен на американския В-2, "но очевидно тепърва предстои да бъде създадено" необходимото за целта научнотехническо осигуряване, посочва вестникът.

Още по темата

Стойността на цялата програма за Ту-160М ще достигне най-малко 900 милиарда рубли, което е сравнимо с разходите за олимпиадата в Сочи. В момента това е най-скъпоструващата програма в цялата руска авиостроителна промишленост, казва неназован бивш служител в руското министерство на отбраната. Според него тази програма "може да обезкърви бюджета на (руските) Въздушнокосмически сили".

При посещение в Казанския авиозавод в република Татарстан президентът Владимир Путин заяви, че "трябва да се помисли и за гражданска версия на подобни самолети", отбелязват изданията.

"Ведомости" цитира експерта Олег Пантелеев, според когото е невъзможно да бъде създадена гражданска версия на Ту-160. Свръхзвукови граждански самолети днес могат да летят само като бизнес джетове. По такива проекти наистина се работи в САЩ и в Европа. В момента обаче няма как да се осигурят достъпни цени на билетите за свръхзвукови полети, добавя той.

Ако бъде осъществена идеята на Путин, този граждански свръхзвуков самолет в крайна сметка може да се изработва на парче като бизнес джет за арабски шейхове за 150 милиона евро бройката. Според източници от авиационната промишленост милионери са правили опити да поръчат в Русия такива машини още от миналото десетилетие, пише "Комерсант".

Според вестника обаче за целта Ту-160 ще трябва да бъде прекроен из основи, включително крилете - и по съображения за сигурност, и за секретност. А и без това допълнително бреме никой проект за търговски свръхзвуков самолет досега още не е оцелял по икономически причини, допълва "Комерсант".

При посещение в завод за двигатели в Уфа, република Башкортостан, президентът Путин съобщи, че в Русия е приета нова държавна програма за въоръжаване за периода 2018-2027 г., информира "Независимая газета".

Путин "разсеял съмненията" на работниците, че руската държава намалява разходите за производство на оръжия. И уверил, че през следващите години Кремъл ще осигури с държавна поръчка "стабилна, ритмична работа" на всички предприятия от отбранителната промишленост.

Президентът не посочил сумата на разходите за новата оръжейна програма, но изявления на други хора от военнополитическото ръководство вече формирали у експертите представа "как ще се харчат парите от бюджета за развитие на въоръженията" в Русия.

Според наблюдатели предишната подобна програма от 2010 г. предвиждала разходи от общо 20,7 трилиона рубли, от които 19,4 трилиона за министерството на отбраната. А по думите на зам.-министъра Татяна Шевцова програмата до 2027 г. планира близо 20 трилиона само за доставки на оръжия и военна техника - средно по 2 трилиона годишно, както и преди. Сиреч не става и дума за никакви съкращения на военните разходи.

Но бюджетът на Русия за 2018 г. е определил вече разходите за национална отбрана за три години напред - средно 2,8 трилиона рубли. Ако за оръжейната програма се харчат годишно по 2 трилиона, останалите средства явно няма да стигнат за издръжка на армията. Ще се появят проблеми и те ще се отразят зле на социално-икономическите показатели на Русия, прогнозира "Независимая газета".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 103Но знай, че модернизираният Ту-160 има изцяло нова авионика,подобрени двигатели и ново въоръжениеКолко му е нова авиониката, че за Т-50 великите руски инженери разчитаха на Индия и откакто Индия се отказа от проекта тоя батал така и няма нова авионика.
119
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво!Това е целта!Фалит на Империята на злото.Той е неизбежен.
118
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЗа един такъв удар, хипотетичен разбира се, не са нужни самолети! Пускат ни няколко "Калибър"-а и сме готови, не са необходими кой знае колко, а според ТТ данните им са почти неотразими, щото летят много по-бързо от индианските брадви, а радиусът на действие е толкова, колкото на брадвите, т.е. 2500 км., така че за какво им е да ползват самолети за целта? Ей така, както си стоят вързани на кея, корабите им могат да ти насадят няколко десетки и млъкваме во веки веков...ама нанадали..
117
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 122Да ги набучат на плажовете на Слънчев бряг, Златните и Албена, а и на други места по крайбрежието, та да ги сваляме още над морето! Нали откъм тая посока чакаме да ни "нападнат", а? А бетонираните курорти ще бъдат за маскировка! Кво ще кажеш за тази идея? Найс, а? И британските пияндурници ще се стичат на рояци...
116
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американското ПРО в България го считай за унищожено за 3 минути. Заедно с околните градчета и цялата българска армия. Намираш се на под 500 километра от Крим, ако не си забелязъл. Самолетите им няма да има нужда да напускат дори руското въздушно пространство за да ни смажат каквото и да имаме.
115
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
3 милярда долара за 50 машини от такъв клас са нищо. Американците имат самолети по 2 милярда единия, при това сърбите ги сваляха с ракети за по 5 000 долара... Освен това тея 2 милярдни американски самолети за нищо не ставаха... Даже мисля, че ги спряха от употреба. От друга страна, както се вижда агресивността на запада срещу Русия, за руснаците е задължително да имат такива машини.
114
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова трябва да има американско ПРО в България. А също и военно-морска групировка на САЩ в Черно море. И да приемем Украйна к Грузия в НАТО.
113
3
 
10
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Не!Чужди производствени технологии - това ДА Няма да измисляме Топлата вода яНо самата продукция е ОРИГИНАЛНА РУСКАЕто запитай се един чип за ДЖИ ПИ ЕС - Руснаците имат ГЛОНАСС САЩ има ГПС системата. Еднакви ли са? НЕ но вършат еднаква работа изградени на подобни принципи. Е как РФ ще е копирала ГПС системата примерно. Ако я копира може и да я контролира ...
112
2
 
4
 
! Отговори
Не! преди 6 години
До БобиАко си прав, какъв е изводът? Пак чужди технологии....
111
8
 
5
 
! Отговори
USA преди 6 години
При БВП от $ 2.4 трильона, Русия харчеше за военни цели 48%. Сега при БВП от $ 1.2 трильона ????
110
4
 
6
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Не! 117Само един факт ще ти кажа и след това СПРИ ДА ГОВОРИШСамсунг мисля че беше продаде старите си 45 нанометрови заводи на РФ(с посредник де) 2014 година и Рашките на тези заводи пуснаха собственна електроникаДа с 10 години е назад от това което САЩ в момента изкарва но РЕАЛНО ВЪРШИ РАБОТА СДЕЛАНО С ТЕСЛАТА но ВЪРШИ РАБОТАНали знаеш Песента: Дръжката Дръжката на ТЕСЛАТА Дръжката
109
11
 
7
 
! Отговори
Не! преди 6 години
До ден днеш, рашките произвеждат оптика с машини крадени от Германия след ВСВ. И американската и руската космически програми са немско творение! Ракетата е немско творение! Великият танк, който не може да прекоси червения площад също е краден от Германия! Всички индустриални държави правят революция в дизайна, всичко руско е като дялано с тесла! Сто пъти е невярно, че правят електроника, знаете ли колко завода за танкове спряха от както има санкции? Си я ... тази летяща консерва...
108
9
 
6
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Една дабре проведена Олимпиада може да доведе и до печалба , докато бомбандировачи носят само безсмислена загуба.
107
8
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 113 преди 6 години
Чак се напикаха от смях! Стана хлъзгаво и ***, започнаха да треперят. Веселушко инфантилен мамин, вземи да почетеш, ама и английски не знаеш. Чети Natnl. Interest, Jane's, The Times, Defense Res., разни специализирани бюлетини, не чети руска преса! Няма да повярваш до къде стигнаха руснаците във военната техника! Няма да повярваш, че за някои проекти хората въобще не са взимали пари, работили са за Отечеството! Велик, непобедим народ! Техническия гений на русите създаде чудеса!*** мамин
106
7
 
19
 
! Отговори
До №103 преди 6 години
До Не!Умнико, най-близкият западен аналог на Ту-160 е В-1 Лансър. Вземи и сравни данните на двата самолета! Но знай, че модернизираният Ту-160 има изцяло нова авионика,подобрени двигатели и ново въоръжение. Това е съвсем нов самолет, не е съветският!Ще пробие всяка отбрана, ако трябва, но най-вероятно ще стреля отдалеч, без да рискува нищо! Жална им майка на натовците!
105
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
голям смях падна в НАТО
104
8
 
18
 
! Отговори
Рус Иван преди 6 години
ТРЕПЕРЕТЕ ВЪШКИ!!
103
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес БГ и "авторката" никога не цитират нищо друго освен "Ведомости" или друг сороски източник от Русия!Никога!Как един път не се объркахте, като споменете "руската преса" да цитирате поне едно друго издание от стотоците хиляди, които се издават в Русия?!?
102
2
 
15
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До 109Умнико като НЕ ЗНАЕШ И НЕ РАЗБИРАШ НЕ СПОРИА-7 или Фау 2 или Р-1(СССР) е ракета с "топло" гориво в този случай Алкохол и "Студен" окислител втечнен кислородСледват СССР Серия Р-2 и т.н. които са с подобна технология Най-Известния е Р-17 СкъдНо малко по-късно за да може ракетите да са в постоянна готовност минават на технологии и двата компонента да са "Топли" Гориво и ОкислителИ ето това Умнико няма как да са го разработили Немските пленени инжинери по това време върнати обратно
101
25
 
12
 
! Отговори
До 106 преди 6 години
А бе ***, какви руски ракети?Всичко, което е правено е било в откраднатите от Германия фабрики и от отвлечените като животни германски инженери!Ушанките са измислили само самовара!