Ту-160М ще струва на Русия колкото една Олимпиада

Руският печат за оръжейните амбиции на страната и финансовият аспект
Обновена: 26 яну 2018 10:37 | 26 яну 2018 10:22, Елка Василева
153

 

Модернизираният стратегически бомбардировач Ту-160М ще струва на Русия колкото една Олимпиада, коментира "Ведомости" подписания вчера договор на стойност 160 милиарда рубли (2,9 млрд. долара) за доставката на десет такива машини на руската армия.

Предвижда се производството на Ту-160М на база на съветския свръхзвуков бомбардировач Ту-160, разработен през 80-те, да започне през 2023 г. Според зам.-министъра на отбраната Юрий Борисов военните планират да купят общо 50 машини.

Същевременно Русия разработва трудно забележим от радарите бомбардировач ПАК ДА, подобен на американския В-2, "но очевидно тепърва предстои да бъде създадено" необходимото за целта научнотехническо осигуряване, посочва вестникът.

Още по темата

Стойността на цялата програма за Ту-160М ще достигне най-малко 900 милиарда рубли, което е сравнимо с разходите за олимпиадата в Сочи. В момента това е най-скъпоструващата програма в цялата руска авиостроителна промишленост, казва неназован бивш служител в руското министерство на отбраната. Според него тази програма "може да обезкърви бюджета на (руските) Въздушнокосмически сили".

При посещение в Казанския авиозавод в република Татарстан президентът Владимир Путин заяви, че "трябва да се помисли и за гражданска версия на подобни самолети", отбелязват изданията.

"Ведомости" цитира експерта Олег Пантелеев, според когото е невъзможно да бъде създадена гражданска версия на Ту-160. Свръхзвукови граждански самолети днес могат да летят само като бизнес джетове. По такива проекти наистина се работи в САЩ и в Европа. В момента обаче няма как да се осигурят достъпни цени на билетите за свръхзвукови полети, добавя той.

Ако бъде осъществена идеята на Путин, този граждански свръхзвуков самолет в крайна сметка може да се изработва на парче като бизнес джет за арабски шейхове за 150 милиона евро бройката. Според източници от авиационната промишленост милионери са правили опити да поръчат в Русия такива машини още от миналото десетилетие, пише "Комерсант".

Според вестника обаче за целта Ту-160 ще трябва да бъде прекроен из основи, включително крилете - и по съображения за сигурност, и за секретност. А и без това допълнително бреме никой проект за търговски свръхзвуков самолет досега още не е оцелял по икономически причини, допълва "Комерсант".

При посещение в завод за двигатели в Уфа, република Башкортостан, президентът Путин съобщи, че в Русия е приета нова държавна програма за въоръжаване за периода 2018-2027 г., информира "Независимая газета".

Путин "разсеял съмненията" на работниците, че руската държава намалява разходите за производство на оръжия. И уверил, че през следващите години Кремъл ще осигури с държавна поръчка "стабилна, ритмична работа" на всички предприятия от отбранителната промишленост.

Президентът не посочил сумата на разходите за новата оръжейна програма, но изявления на други хора от военнополитическото ръководство вече формирали у експертите представа "как ще се харчат парите от бюджета за развитие на въоръженията" в Русия.

Според наблюдатели предишната подобна програма от 2010 г. предвиждала разходи от общо 20,7 трилиона рубли, от които 19,4 трилиона за министерството на отбраната. А по думите на зам.-министъра Татяна Шевцова програмата до 2027 г. планира близо 20 трилиона само за доставки на оръжия и военна техника - средно по 2 трилиона годишно, както и преди. Сиреч не става и дума за никакви съкращения на военните разходи.

Но бюджетът на Русия за 2018 г. е определил вече разходите за национална отбрана за три години напред - средно 2,8 трилиона рубли. Ако за оръжейната програма се харчат годишно по 2 трилиона, останалите средства явно няма да стигнат за издръжка на армията. Ще се появят проблеми и те ще се отразят зле на социално-икономическите показатели на Русия, прогнозира "Независимая газета".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами народа ще пие все повече боярищник и ще *** мухите само и само да се угоди на имперските мераци на малкото човече с големите токчета, което иска да завладее целия свят. Не напразно казват, че Третия Антихрист ще дойде от изток. Навремето си мислех, че ще е някоя чал.*** от Близкия изток, а то май ще се окаже малинкий руский человек!
99
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хмммм.......може да си позволи, прави си го! ВИЕ КАКВО, ЗАВИЖДАТЕ??? Това не е хубаво чувство!
98
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Не! 121Такава "щайга" НЯМА НИКОЙ!!! А колкото до електрониката........ха-ха-ха.....руските военни машини НИКОГА НЕ СА СЕ ПРАВИЛИ С чужда електроника!!! Когато руските ракети във Втората световна са се появили краварчетата даже не са имали в мисълта си такива! А и техните "достижения" ВСИЧКИ СА КРАДЕНИ, първо ги правят всички бивши нацисти, прехвърлени по време и след войната, а после започват да примамват умовете от цял свят!С радост забелязвам, че ВЕЧЕ ЗАПОЧВА ОБРАТНИЯ ПРОЦЕС - ЗАВРЪЩАНЕТО
97
4
 
20
 
! Отговори
Аз вечеписах подобно преди 6 години
До РККАИма и още един тънък моменнт, който разбива в пух и прах прогнозистите на "Независимая газета" и заключенията им в последния абзац.Бюджетът на Русия за 2018 г. е определил разходите за национална отбрана за три години напред при цена на барел нефт = $40. Но цената на барел нефт достигна и надхвърли $70 на 10.01.2018 г. Това означава, че РФ ще разполага реално не с 2,8 трилиона рубли, а най-малко с 5 трилиона рубли. Днес Мудис повиши кредитниятрейтинг на Русия отстабилен наположителен
96
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Суверинитета струва пари!!!! Ние като не даваме пари за суверинитет, всеки се разпорежда както иска и ни кара да приемаме конвенции за трето и десето полови!!!Това е истината!!!
95
21
 
8
 
! Отговори
Не! преди 6 години
45 години по-късно ще произвеждат същата щайга, но с по-модерна западна електроника, евала ватенки....
94
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на гол .ъз чифте пищови
93
10
 
9
 
! Отговори
Бдинец преди 6 години
До 114 и 115 Да прави сте,американците също са за усмиване,но нали Русия е стабилната и здрава във всичко и не й отива да се излага така!!Знам ,че няма ресурса,икономически и човешки ,да се противопостави глобално на НАТО.Единственото и предимство е огромната територия и голями залежи на природни богатства!Богатства които е по-добре да се изполват за нещо по-различно от военни машини и забогатяване на олигарси!
92
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След пет години ушанките няма да има какво да ядат!Ще ядат ЧИЧО САМОВИЯКак може да сравнявате една държавасъс затихващи функции с най-мощната икономика в света , с ДЕСЕТ пъти по висок национален доход.До пет години сигурно и Турция ще изпревари Империята на злото!
91
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕЙ тези бомбандировачи най -много ги обичат американските ракети!Както на времето, когато нито един руски самолет не можа да излети от Багдат, всички бяха пометени още на пистите.
90
11
 
18
 
! Отговори
РККА преди 6 години
Явно представянето на руския бюджет за отбрана се представя в рубли за да не си зададем въпроса защо с 10 пъти по малко средства руската военна машина мачка всичко по пътя си а щатите боксуват в калта и моряците им плувайки стигат до влашките пристанища щом някой руски аероплан прелети над техен боен кораб....
89
9
 
23
 
! Отговори
СЪЧУВСТВИЕ преди 6 години
До Бдинецаз пък съчувствам на кретите американци.С 10 пъти по голм бюджет от Русия 10 пъти но ниска ефективнот .За 5 години Русия ги направи на крив макарон и ги просна по корем.Взе си всичко което и потрбва пред безмопощният поглед на най големият слон-американският слон на дървени трупчета.
88
2
 
14
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Бдинец 113Прочети за програмата Ф-35 и се посмей от сърцеДа не забравяме програмата Брадли даже филм направиха колко са се изложили военните от САЩ не производителя който правеше това което военните му казваха.
87
13
 
12
 
! Отговори
Бдинец преди 6 години
Ха,ха, не съм против руснаците ,даже напротив ,съчувстам им! Не е нормално, да се хвалиш с нещо което ще започнеш да произвеждаш най-рано след 5години,и от къде са сигурни ,че производствения резултат ще е добър!Ако Западняците се хвалеха така ,с право руснаците щяха да се присмиват!
86
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се, че Русия е агресор, а САЩ не са. САЩ си плаща наем за всяка една база, а Русия когато си разполага тенекиите винаги иска да е без пари. Имаха една база на Крим и вместо чинно да си плащат наема какво направиха - окупираха целия полуостров само и само да си спестят 200 милиона.
85
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 109Имаш предвид Външните Рейдове пред пристанището но има и "вътрешни, разположени в пределите на вътрешната акватория на базата (пристанището), които имат естествена или изкуствена защита от вълнитеопределена за престой на съдовете, формиране и разформиране на съставите, товаро-разтоварни дейности, снабдяване и бункеровка на плавателните съдове."
84
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РЕЙДА(Паркирани в пристанището) .Хахаха, буболиноооо и понятие си нямаш от термините. Я се ограмоти какво значи РЕЙД!
83
5
 
12
 
! Отговори
F-16 преди 6 години
Хората по света се развиват и напредват.Строят мега заводи,произвеждат и изнасят.Само БЕДНА българия боксува.
82
1
 
0
 
! Отговори
До100 преди 6 години
Прав си, но това са изключения
81
3
 
14
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 85ЛЕЛЕ КОЛКО СИ ЗАЛьОХАН"САЩ имат бази по целия свят и могат да нанасят удари във всяка точка на планетата. Русия има една база в Сирия. С тоя самолет никакви глобални задачи не могат да изпълняват, всичко е кьор-фишек."Само едно нещо ти казвам и спирам Ядрените подводници дислоцирани в Мурманск или Владивосток намиращи се на РЕЙДА(Паркирани в пристанището) могат да поразят ВСЯКА САЩ ЦЕЛ В СЕВЕРНАТА ПОЛУСФЕРА НА ЗЕМЯТА - даже няма нужда да са в морето за да унищожат САЩ