Ту-160М ще струва на Русия колкото една Олимпиада

Руският печат за оръжейните амбиции на страната и финансовият аспект
Обновена: 26 яну 2018 10:37 | 26 яну 2018 10:22, Елка Василева
153

 

Модернизираният стратегически бомбардировач Ту-160М ще струва на Русия колкото една Олимпиада, коментира "Ведомости" подписания вчера договор на стойност 160 милиарда рубли (2,9 млрд. долара) за доставката на десет такива машини на руската армия.

Предвижда се производството на Ту-160М на база на съветския свръхзвуков бомбардировач Ту-160, разработен през 80-те, да започне през 2023 г. Според зам.-министъра на отбраната Юрий Борисов военните планират да купят общо 50 машини.

Същевременно Русия разработва трудно забележим от радарите бомбардировач ПАК ДА, подобен на американския В-2, "но очевидно тепърва предстои да бъде създадено" необходимото за целта научнотехническо осигуряване, посочва вестникът.

Още по темата

Стойността на цялата програма за Ту-160М ще достигне най-малко 900 милиарда рубли, което е сравнимо с разходите за олимпиадата в Сочи. В момента това е най-скъпоструващата програма в цялата руска авиостроителна промишленост, казва неназован бивш служител в руското министерство на отбраната. Според него тази програма "може да обезкърви бюджета на (руските) Въздушнокосмически сили".

При посещение в Казанския авиозавод в република Татарстан президентът Владимир Путин заяви, че "трябва да се помисли и за гражданска версия на подобни самолети", отбелязват изданията.

"Ведомости" цитира експерта Олег Пантелеев, според когото е невъзможно да бъде създадена гражданска версия на Ту-160. Свръхзвукови граждански самолети днес могат да летят само като бизнес джетове. По такива проекти наистина се работи в САЩ и в Европа. В момента обаче няма как да се осигурят достъпни цени на билетите за свръхзвукови полети, добавя той.

Ако бъде осъществена идеята на Путин, този граждански свръхзвуков самолет в крайна сметка може да се изработва на парче като бизнес джет за арабски шейхове за 150 милиона евро бройката. Според източници от авиационната промишленост милионери са правили опити да поръчат в Русия такива машини още от миналото десетилетие, пише "Комерсант".

Според вестника обаче за целта Ту-160 ще трябва да бъде прекроен из основи, включително крилете - и по съображения за сигурност, и за секретност. А и без това допълнително бреме никой проект за търговски свръхзвуков самолет досега още не е оцелял по икономически причини, допълва "Комерсант".

При посещение в завод за двигатели в Уфа, република Башкортостан, президентът Путин съобщи, че в Русия е приета нова държавна програма за въоръжаване за периода 2018-2027 г., информира "Независимая газета".

Путин "разсеял съмненията" на работниците, че руската държава намалява разходите за производство на оръжия. И уверил, че през следващите години Кремъл ще осигури с държавна поръчка "стабилна, ритмична работа" на всички предприятия от отбранителната промишленост.

Президентът не посочил сумата на разходите за новата оръжейна програма, но изявления на други хора от военнополитическото ръководство вече формирали у експертите представа "как ще се харчат парите от бюджета за развитие на въоръженията" в Русия.

Според наблюдатели предишната подобна програма от 2010 г. предвиждала разходи от общо 20,7 трилиона рубли, от които 19,4 трилиона за министерството на отбраната. А по думите на зам.-министъра Татяна Шевцова програмата до 2027 г. планира близо 20 трилиона само за доставки на оръжия и военна техника - средно по 2 трилиона годишно, както и преди. Сиреч не става и дума за никакви съкращения на военните разходи.

Но бюджетът на Русия за 2018 г. е определил вече разходите за национална отбрана за три години напред - средно 2,8 трилиона рубли. Ако за оръжейната програма се харчат годишно по 2 трилиона, останалите средства явно няма да стигнат за издръжка на армията. Ще се появят проблеми и те ще се отразят зле на социално-икономическите показатели на Русия, прогнозира "Независимая газета".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
1
 
! Отговори
БГ реотан преди 6 години
"Как така няма къде да се върнат. Тия самолети за еднократна употреба ли са? Или на самоубийствена мисия като брадатите ИГИЛовци?"Ха ха ! ти наистина ли?когато doomsday clock събере стрелките всичко във въздуха и под водата няма да има къде да се прибере. THE END
79
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Между редоветеПредставяте ли си колко им е свито сърчицето на пъстроцветните НАТО другари от такива новини?ми сигурно, щото са се наслушали на такива новини. Същите както с новата Волга, новата лада и новия ПАК-ФА (абе той къде изчезна?). И затова като чуят нещо подобно НАТО-вците го местят в другия крачол :)
78
5
 
1
 
! Отговори
до БГ логика преди 6 години
Как така няма къде да се върнат. Тия самолети за еднократна употреба ли са? Или на самоубийствена мисия като брадатите ИГИЛовци?
77
3
 
11
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен"Много интересно, 160М щял да бъде 60% по-ефективен от стария 160, а лети на същото максимално разстояние. Руска логика?"Ту-160/160М лети на 12 000км без дозареждане с едно дозареждане на 22 000км а с 2(едното е на обратния път) 32 000кмТова означава е с Х-101 ракета може да достигне всяка тока на земята 15 000км + 5500км е повече от половинат дължина на екватора от 40000кмЗа това не му е необходимо да лети на по-голямо разстояние.
76
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До българите и руситеНепоносимо страдание за русина е това съзнание да си през вековете една ръмжаща мечка извън оградата на цивилизацията.кратко и ясно!
75
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 92 Напротив,точно от руснаците ходещи редовно на Църква,има противници на Путин и то не малко!Сред монасите на руския манастир на Атон ,също има противници на Путин !Всички те са на мнение,че Путин води Русия към пропаста!
74
2
 
6
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 44Айде пак НЕРАЗБРАЛПреди шпочти 2 месеца се вдигна 10 прототип с новия вече сериен двигател изделие 30 който е с 3 тона по-голяма тяга от Ал-41Ф който се монтира на Су-35С и първите 9 прототипи на Су-57, За 2018 са поръчани 12 Су-57 серийни с новия двигател тъй наречената Нулева серия първи производствен стандард който ще трябва да издържи или не държавните изпитания за приемане на въоръжение
73
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очаквам още сватби на американски пилоти от ВВС на Сащ, първата сватба е вече факт.И двамата млади, и двамата капитани на хеликоптери апачи.Където е текло пак ще тече..Ами в Америка има свобода. Женят си се, а не като в Русия тайно да се натискат в храстите.
72
3
 
2
 
! Отговори
българите и русите преди 6 години
Всичкото това е писано през 50те години на миналият век от един велик българин, но с каква сила важи и сега, нали?
71
4
 
4
 
! Отговори
БГ логика преди 6 години
До до БГ логикаАма си Т и упорит!Когато се стигне до ТЕЗИ самолети и техните ракети с голям обсег, те няма да има къде да се върнат!Абе ...
70
11
 
20
 
! Отговори
Между редовете преди 6 години
Руснаците събраха достатъчно полеви данни покрай кампанията в Сирия и сега ги материализират.Представяте ли си колко им е свито сърчицето на пъстроцветните НАТО другари от такива новини?
69
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очаквам още сватби на американски пилоти от ВВС на Сащ, първата сватба е вече факт.И двамата млади, и двамата капитани на хеликоптери апачи.Където е текло пак ще тече.
68
11
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
До Анонимен до ЗозоХа хааааа, последното убежище на комунист-путиниста е да обяви някой за гей или нещо подобно. Сори ама *** само жени, даже и рускинчета.
67
9
 
3
 
! Отговори
българите и русите преди 6 години
Църквите са пълни с богомолци и всички те любят всеотдайно своя вожд и баща на човечеството, който е първият, откритият и най-ожесточеният хулител на Бога и Христа. Това би могло да се дължи на едно разюздано свободомислие, ако русинът можеше да мисли, но той е негоден за мислене този процес за него е приключен или не е започнал.
66
15
 
5
 
! Отговори
българите и русите преди 6 години
Православна Русия води единадесет освободителни войни, за да завоюва Полша, България и Турция, и като не успя това правоверно православие бе заменено за 24 часа с болшевизъм, с атеистично православие, което започна нови освободителни войни срещу България, Полша, Турция и целия свят. Христос бе заменен със Сталин (досега успешно!). Иконките под ризите на мужика са заменени със Сталин, без да се е извършила някаква промяна в мозъка му. Църквите са пълни с богомолци и всички те любят всеотдайно своя вожд и баща на човечеството, който е първият, откритият и най-ожесточеният хулител на Б
65
8
 
3
 
! Отговори
до БГ логика преди 6 години
Само дето тия крилати ракети на самолета са с обсег 1500 км. 12000 делено на 2, щото самолета трябва да се върне прави 6000 плюс 1500, значи общо 7500 боен радиус. За някоя показна акция максимум до Африка ще стигне, но реални бойни действия не
64
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очаквам голям руски провал. Както провала с мечтания комунизъм, както допинг провала с олимпиадата в Сочи, както всички ежедневни и ежечасни руски провали навсякъде и във всичко.
63
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен до Зозо преди 6 години
Зозо никой не го е еня на гей глупостите си написал.Гледай си гей парадите, Истанбулската конвенция, и третополовите си приятели.
62
10
 
5
 
! Отговори
българите и русите преди 6 години
Русинът има единствената потребност да се похвали с нещо каквото и да е царизъм, болшевизъм, деизъм, атеизъм, анархизъм или нихилизъм, стига те да са най- и да заплашват света, което отговаря тъкмо на страха му от света. Бои ли се русинът от света? Не, но той съзнава, че е ненавистен, непоносим или в най-добрия случай съжаляван в цивилизования свят, в който свят той няма дял и никакво участие в изграждането му през вековете. Непоносимо страдание за русина е това съзнание да си през вековете една ръмжаща мечка извън оградата на цивилизацията.
61
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До#60:Абе хъмерканска подлого,руската "анимация" я ядоха в реалността господарчетата ти кравари и техните отрочета от ИД,в Сирия!Яка "анимация" ги разтресе и затова сега така вият на умряло.В момента даже Турция тресе техните остатъци от отрочета и вуйчо ти тръмпчо пълни ***,ломоти някакви си "призиви за спиране на военните действия",ама,толкова.Нещо не си изпраща "доблестните" бомбардитовачи и изтребители,да демократизират Турция,защото насреща им има "тенекии",С400,които пълнят ***!