Мед менте заля Европа! ЕП на атака срещу китайския внос

Азиатската държава произвежда 450 000 тона продукция годишно
27 яну 2018 07:30, Елка Василева
50
Мед менте заля Европа! ЕП на атака срещу китайския внос
Снимка: архив, Reuters

Mедът е третият най-фалшифициран продукт в света - всяка пета проба от вноса в България и в останалите държави членки на ЕС не отговаря на изискванията за качество. В отговор Европарламентът прие доклад с набелязани мерки в подкрепа на европейското пчеларство. На негова база ще бъде създадена и директива на ЕС.

Фалшифицирането засяга почти всичкия внесен в ЕС мед с произход Китай, пише „Труд“. Азиатската държава произвежда 450 000 тона продукция годишно и е рекордьор.

Според експертни оценки е невъзможно такова количество да бъде резултат от дейността в пчеларството. Сто тона от него влизат в ЕС всяка година.

По данни на българските производители страната ни изнася 80% висококачествена продукция. За да се задоволи българското потребеление обаче, внасяме евтин мед от други държави.

В партидите китайски мед има добавен захарен сироп, продукцията е с ниска себестойност и подбива цените у нас.

Проектът на настоящия доклад в Европарламента беше внесен през септември 2017 г. на тема „Перспективи и предизвикателства пред пчеларския сектор в ЕС”. Вносител е унгарецът Норберт Ердьош от Европейската народна партия. Документът е приет в Комисията по селско стопанство на ЕП на 23 януари.

През последните няколко години пчеларите алармират за намаляващия брой пчели, пчелни семейства и колонии. Сред причините са интензивното земеделие и използването на пестициди, лошото хранене на пчелите, вирусите и атаките на инвазивни видове, както и екологични промени и загуба на местообитания.

Мерките на Европарламента включват увеличаване на средствата за националните програми за пчеларство; подобряване на здравето на пчелите (например чрез забрана на вредни пестициди, повече научноизследователски или развъдни програми); по-добра защита на местните и регионални сортове пчели

„Проблемът с меда е второстепенен. По-същественото е, че опрашването на пчелите е екологична дейност, която трябва да бъде стимулирана и защитена, защото една трета от храната ни зависи от това”, обясни пред „Труд” инж. Илия Цонев, зам.-председател на Управителния съвет на Конфедерацията на българските пчелари.

По думите му продукцията в Европа, която е резултат на тази дейност на пчелите, възлиза на над 14 млрд. евро годишно.


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Резултата от свободната търговия с китай. Дъмпинг и боклуци, боклуци, боклуци.
47
3
 
2
 
! Отговори
Факт! преди 10 месеца
Къв Китай бе че ако Запада и Сащ не си беха изнесли заводите края на 80-те в Китай ония още на рикши щеха се возят 80-те Китай беше по-изостанал от СССР а те му набутаха пари и технологии с цел Китай да превземе Русия ама то Китай тръгна с Русия и им предаде западните технологии.Кажи му американец и не го обиждай повече!Мноу са прости!
46
1
 
2
 
! Отговори
качествен мед преди 10 месеца
Продавам истински качествен мед от слънчоглед от златна Добруджа за контакти 0879090799,цена 8лв -килото
45
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
*** в България има един от най-качествените продукти от мед ...Те от Китай ми носят. Държавата дето имала претенции да става номер 1 ...държавата менте.
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
чрез забрана на вредни пестициди,
----------------------------------------------
Това няма да стане, корпорацията "Монсанто" няма да позволи.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сто тона от него влизат в ЕС всяка година.
-----------------------------------------
Ел-ке 100 тона нищо не са за Ес.
Нещо си се объркала с мерките и теглилките.
42
0
 
11
 
! Отговори
друг пчелар преди 10 месеца
С пчеларите съм съгласен, но има още нещо-кражбите на кошери и даже готов мед. Първите се правят от пчелари-колеги без морал, а вторите от по-тъмните субекти. Миналата година откраднаха меда направо с тенекиите само за два-три часа от заключена къща, докато отидем до града и се върнем, за да приберем инвентара. На хората им се отщява да се занимават от такива кражби.
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ясно - ще отпуснат европейски пари, които няма да стигнат до пчеларите, а ще изчезнат по някакви програми в джобовете на посредници по веригата, а политиците ще си приберат комисионните за участието във въпросната далавера.
40
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пчелите умират първо от хербицидите и второ от загуба на ориентация в пространството. Това ви го казвам като пчелар. От както монтираха клетка за излъчване на сигнал за телефони повече от половината ми пчели немогат да намерят кошерите и се губят. Те не са като котките и кучетата за да могат с обонянието си да намерят дома си. Тези радио вълни унищожават геомагнитната навигация на пчелите. Също така дезориентиращо им влияят и високоволтовите далекопроводи. Пчелите са нежни структури не са хора.
39
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А, знаем ги ЕС. С нашите радиоактивни гъби, криви краставици и нещастни кокошки... Чудят се как да си защитят неконкурентноспособните селскостопански производители, които освен всичко и спокойно могат да бъдат обвинени в свръхупотреба на торове, антибиотици и какво ли още не...
38
4
 
9
 
! Отговори
h преди 10 месеца
веднага да се приеме една "Истамбулска конвенция" за защита на пчелите от третия пол
Брюкселската хомо-дружинка на Ферхойген не може сама да опраши всички "цветенца"
37
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Че аз и при бай Тощо не купувах мед от магазините щото беше ментак, та сега ли да купувам китайски ерзац мед.
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До ХХХ

Много пчелари се оплакваха от пестицидите от които имат най-големи загуби на кошери пчели и искаха обезщетение,бяха си пуснали видеата в тубата.
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Изритахме БСП от политиката, време е да ги изритаме от икономиката.
34
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Време е вече да изритоме ГЕРБ.
33
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Този фалшив китайски мед се внася в българия от повече от 2 години за което и децата знаят. Отпадък от козметичната индустрия. Нямаме държава, нямаме контрол. Превърнали са ни в държава на красноречието. Алчноста и завистта са производни на болезненста амбиция подхранвана от външни недобронамерени сили.
32
2
 
22
 
! Отговори
ХХХ преди 10 месеца
България и мед ли не може да си произвежда ? Както ток , месо , зеленчуци , плодове и куп други неща ?
31
8
 
7
 
! Отговори
Burzum преди 10 месеца
Не сте точни, китайския мед не е менте, просто не се събира от пчели а от самите китайци, всеки си има норма зададена от ККП ...накрая на годината който ,каквото събрал носи и така....
30
0
 
28
 
! Отговори
до Зара преди 10 месеца
Поради неграмотността на хора, като вас на пазара се налагат боклуци. Имало восък, разбира се, че ще има, тия пчели да не мислите че събират меда направо в буркани. Ползи от восъка hera.bg/s.php?n=3665. Вие сте типичен модерен консуматор. Както масово хората си купуват гъсто кисело мляко, защото си мислят, че това е гаранция за качество, без дори веднъж в живота си да са виждали как изглежда истинското подквасено кисело мляко. Така и вие се изказвате за качеството на меда...
29
4
 
26
 
! Отговори
Ееееее, преди 10 месеца
Унищожиха всяко наше производство,за да ни пробутват европейските ментета. И това си е убийство.