Мед менте заля Европа! ЕП на атака срещу китайския внос

Азиатската държава произвежда 450 000 тона продукция годишно
27 яну 2018 07:30, Елка Василева
50
Мед менте заля Европа! ЕП на атака срещу китайския внос
Снимка: архив, Reuters

Mедът е третият най-фалшифициран продукт в света - всяка пета проба от вноса в България и в останалите държави членки на ЕС не отговаря на изискванията за качество. В отговор Европарламентът прие доклад с набелязани мерки в подкрепа на европейското пчеларство. На негова база ще бъде създадена и директива на ЕС.

Фалшифицирането засяга почти всичкия внесен в ЕС мед с произход Китай, пише „Труд“. Азиатската държава произвежда 450 000 тона продукция годишно и е рекордьор.

Според експертни оценки е невъзможно такова количество да бъде резултат от дейността в пчеларството. Сто тона от него влизат в ЕС всяка година.

По данни на българските производители страната ни изнася 80% висококачествена продукция. За да се задоволи българското потребеление обаче, внасяме евтин мед от други държави.

В партидите китайски мед има добавен захарен сироп, продукцията е с ниска себестойност и подбива цените у нас.

Проектът на настоящия доклад в Европарламента беше внесен през септември 2017 г. на тема „Перспективи и предизвикателства пред пчеларския сектор в ЕС”. Вносител е унгарецът Норберт Ердьош от Европейската народна партия. Документът е приет в Комисията по селско стопанство на ЕП на 23 януари.

През последните няколко години пчеларите алармират за намаляващия брой пчели, пчелни семейства и колонии. Сред причините са интензивното земеделие и използването на пестициди, лошото хранене на пчелите, вирусите и атаките на инвазивни видове, както и екологични промени и загуба на местообитания.

Мерките на Европарламента включват увеличаване на средствата за националните програми за пчеларство; подобряване на здравето на пчелите (например чрез забрана на вредни пестициди, повече научноизследователски или развъдни програми); по-добра защита на местните и регионални сортове пчели

„Проблемът с меда е второстепенен. По-същественото е, че опрашването на пчелите е екологична дейност, която трябва да бъде стимулирана и защитена, защото една трета от храната ни зависи от това”, обясни пред „Труд” инж. Илия Цонев, зам.-председател на Управителния съвет на Конфедерацията на българските пчелари.

По думите му продукцията в Европа, която е резултат на тази дейност на пчелите, възлиза на над 14 млрд. евро годишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До качествен медКачествен мед от Добруджа!? Ти луд ли си? Той ще е отровен!
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Резултата от свободната търговия с китай. Дъмпинг и ***, ***, ***.
47
3
 
2
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
Къв Китай бе че ако Запада и Сащ не си беха изнесли заводите края на 80-те в Китай ония още на рикши щеха се возят 80-те Китай беше по-изостанал от СССР а те му набутаха пари и технологии с цел Китай да превземе Русия ама то Китай тръгна с Русия и им предаде западните технологии.Кажи му американец и не го обиждай повече!Мноу са прости!
46
2
 
2
 
! Отговори
качествен мед преди 6 години
Продавам истински качествен мед от слънчоглед от златна Добруджа за контакти 0879090799,цена 8лв -килото
45
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** в България има един от най-качествените продукти от мед ...Те от Китай ми носят. Държавата дето имала претенции да става номер 1 ...държавата менте.
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
чрез забрана на вредни пестициди,----------------------------------------------Това няма да стане, корпорацията "Монсанто" няма да позволи.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сто тона от него влизат в ЕС всяка година.-----------------------------------------Ел-ке 100 тона нищо не са за Ес.Нещо си се объркала с мерките и теглилките.
42
0
 
11
 
! Отговори
друг пчелар преди 6 години
С пчеларите съм съгласен, но има още нещо-кражбите на кошери и даже готов мед. Първите се правят от пчелари-колеги без морал, а вторите от по-тъмните субекти. Миналата година откраднаха меда направо с тенекиите само за два-три часа от заключена къща, докато отидем до града и се върнем, за да приберем инвентара. На хората им се отщява да се занимават от такива кражби.
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ясно - ще отпуснат европейски пари, които няма да стигнат до пчеларите, а ще изчезнат по някакви програми в джобовете на посредници по веригата, а политиците ще си приберат комисионните за участието във въпросната далавера.
40
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пчелите умират първо от хербицидите и второ от загуба на ориентация в пространството. Това ви го казвам като пчелар. От както монтираха клетка за излъчване на сигнал за телефони повече от половината ми пчели немогат да намерят кошерите и се губят. Те не са като котките и кучетата за да могат с обонянието си да намерят дома си. Тези радио вълни унищожават геомагнитната навигация на пчелите. Също така дезориентиращо им влияят и високоволтовите далекопроводи. Пчелите са нежни структури не са хора.
39
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А, знаем ги ЕС. С нашите радиоактивни гъби, криви краставици и нещастни кокошки... Чудят се как да си защитят неконкурентноспособните селскостопански производители, които освен всичко и спокойно могат да бъдат обвинени в свръхупотреба на торове, антибиотици и какво ли още не...
38
4
 
9
 
! Отговори
h преди 6 години
веднага да се приеме една "Истамбулска конвенция" за защита на пчелите от третия пол Брюкселската хомо-дружинка на Ферхойген не може сама да опраши всички "цветенца"
37
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че аз и при бай Тощо не купувах мед от магазините щото беше ментак, та сега ли да купувам китайски ерзац мед.
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХХХМного пчелари се оплакваха от пестицидите от които имат най-големи загуби на кошери пчели и искаха обезщетение,бяха си пуснали видеата в тубата.
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изритахме БСП от политиката, време е да ги изритаме от икономиката.
34
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време е вече да изритоме ГЕРБ.
33
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този фалшив китайски мед се внася в българия от повече от 2 години за което и децата знаят. *** от козметичната индустрия. Нямаме държава, нямаме контрол. Превърнали са ни в държава на красноречието. Алчноста и завистта са производни на болезненста амбиция подхранвана от външни недобронамерени сили.
32
2
 
22
 
! Отговори
ХХХ преди 6 години
България и мед ли не може да си произвежда ? Както ток , месо , зеленчуци , плодове и куп други неща ?
31
8
 
7
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Не сте точни, китайския мед не е менте, просто не се събира от пчели а от самите китайци, всеки си има норма зададена от ККП ...накрая на годината който ,каквото събрал носи и така....
30
0
 
28
 
! Отговори
до Зара преди 6 години
Поради неграмотността на хора, като вас на пазара се налагат ***. Имало восък, разбира се, че ще има, тия пчели да не мислите че събират меда направо в буркани. Ползи от восъка hera.bg/s.php?n=3665. Вие сте типичен модерен консуматор. Както масово хората си купуват гъсто кисело мляко, защото си мислят, че това е гаранция за качество, без дори веднъж в живота си да са виждали как изглежда истинското подквасено кисело мляко. Така и вие се изказвате за качеството на меда...