Мед менте заля Европа! ЕП на атака срещу китайския внос

Азиатската държава произвежда 450 000 тона продукция годишно
27 яну 2018 07:30, Елка Василева
50
Мед менте заля Европа! ЕП на атака срещу китайския внос
Снимка: архив, Reuters

Mедът е третият най-фалшифициран продукт в света - всяка пета проба от вноса в България и в останалите държави членки на ЕС не отговаря на изискванията за качество. В отговор Европарламентът прие доклад с набелязани мерки в подкрепа на европейското пчеларство. На негова база ще бъде създадена и директива на ЕС.

Фалшифицирането засяга почти всичкия внесен в ЕС мед с произход Китай, пише „Труд“. Азиатската държава произвежда 450 000 тона продукция годишно и е рекордьор.

Според експертни оценки е невъзможно такова количество да бъде резултат от дейността в пчеларството. Сто тона от него влизат в ЕС всяка година.

По данни на българските производители страната ни изнася 80% висококачествена продукция. За да се задоволи българското потребеление обаче, внасяме евтин мед от други държави.

В партидите китайски мед има добавен захарен сироп, продукцията е с ниска себестойност и подбива цените у нас.

Проектът на настоящия доклад в Европарламента беше внесен през септември 2017 г. на тема „Перспективи и предизвикателства пред пчеларския сектор в ЕС”. Вносител е унгарецът Норберт Ердьош от Европейската народна партия. Документът е приет в Комисията по селско стопанство на ЕП на 23 януари.

През последните няколко години пчеларите алармират за намаляващия брой пчели, пчелни семейства и колонии. Сред причините са интензивното земеделие и използването на пестициди, лошото хранене на пчелите, вирусите и атаките на инвазивни видове, както и екологични промени и загуба на местообитания.

Мерките на Европарламента включват увеличаване на средствата за националните програми за пчеларство; подобряване на здравето на пчелите (например чрез забрана на вредни пестициди, повече научноизследователски или развъдни програми); по-добра защита на местните и регионални сортове пчели

„Проблемът с меда е второстепенен. По-същественото е, че опрашването на пчелите е екологична дейност, която трябва да бъде стимулирана и защитена, защото една трета от храната ни зависи от това”, обясни пред „Труд” инж. Илия Цонев, зам.-председател на Управителния съвет на Конфедерацията на българските пчелари.

По думите му продукцията в Европа, която е резултат на тази дейност на пчелите, възлиза на над 14 млрд. евро годишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
26
 
! Отговори
Ееееее, преди 6 години
Унищожиха всяко наше производство,за да ни пробутват европейските ментета. И това си е убийство.
28
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз затова си купувам от един комшия, ама кой знае и той как го кръщава. Иначе гледам има 30-тина кошера за пред хорските очи. Мисля си че все пак вероятността да е по-добър от магазина е голяма, ама знае ли се.
27
3
 
28
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
Причината за измирането на пчелите не е загатка. Пчелите измират от насищане на средата с електромагнитни излъчвания. Eлектромагнитната супа в която се къпе съвременния човек, оказва пагубно влияние и върху биополето на всяка отделна човешка клетка. Това води до изменения в нея, мутации, рак.
26
4
 
17
 
! Отговори
стар пчелар от село преди 6 години
И в отговор на всички тук дето пишете-тя цялата държава сега ни е менте начело с пишман управниците вие искате един мед да е истински ,ами не може, щото всичко тук е на свършване !
25
1
 
38
 
! Отговори
до Зара преди 6 години
Цената на восъка е три пъти по- висока от цената на меда, така, че не сте на загуба. В домашни условия няма възможност за финно прецеждане на меда, цеди се през двойно пчеларско сито и най- едрите частици се вдигат най- горе в буркана създавайки впечатление за *** при захаросването. Медът е бил твърд, защото няма примеси и е захаросал. Купешкият не захаросва, защото е пълен с изкуствени заместители. Захаросан мед се консумира, като се държи в устата докато сам се разтопи или на водна баня.
24
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние живеем не в соца, а в боца.
23
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
95 процента от китайското карго е менте и абсолютен ***. Запада си вкара страшен автогол като установи търговски връзки с китай.
22
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СтранджатаЕми нали искате като по соца? Или в ТКЗС-то или в завода на струга. Офисите бяха запазени за едни други по-равни от народа.
21
5
 
11
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Селяни, трябва да разберете, че този територия ни е нужна без населението и да мислите как по- бързо да я освободите, за да не ни принудите да ви направим една българска Пролет по арабски образец!Агент Айман Зуакири, ЦРУ!!!
20
4
 
19
 
! Отговори
Странджата преди 6 години
ДрОгаре, баце ви Бойко каза да ходите на село да копаете картофи и пасете вакли агнета за шейховете от Сауди Араби. Баце не ви каза да гледате пчели и поради това не носи никаква отговорност за вашето своеволие и дребночастничество. Вие ще се научите да слушате с двете уши или бегом марш в Канада.
19
1
 
20
 
! Отговори
гого преди 6 години
че защо трябва ЕС да ни каже че в БГ също се залива с китайски и украински мед който се смесва с наш и се продава в ЕС като български, тива ДАНС МАНС не го ли виждат. Че и тук е мафия да се подбива цената на българскоро и изкупува на безценица а се изнася на 3 до 5 пъти по високи цени за ЕС.
18
2
 
32
 
! Отговори
Пчеларов преди 6 години
През последните години Китай засяват огромни площи с гмо рапица и продават неузрял рапичен мед бам бадева на нашите мафиоти. Те го мешат с качествен български мед и го продават в Германия и на софиянци като "качествен" продукт" на висока цена. За сметка на този безмитен внос те размазват българските пчелари с изкупни цени два пъти по- ниски от себестойността на продукта и ги обричат на пълен фалит. Слава, вечна слава на другаря Бойко Борисов и партията му Гроб!
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е добре нека и европейците да хапнат нещо менте. Ние ядем и турски и европейски и китайски ментета вече колкова години.
16
1
 
30
 
! Отговори
Дядо ви преди 6 години
Къде е държавата. Къде са контролните органи. Има ли хванати при вноса и наказани...
15
3
 
10
 
! Отговори
добра идея преди 6 години
изтрепете китайците... след тях ще намерите и други врагове... след тях други... накрая ще остане земя без човешки същества и по милост Божия ще се превърне отново в Рай...
14
13
 
10
 
! Отговори
Зара преди 6 години
До Анонимен Точно така!От години си купувам от един и същи производител,но миналата седмица бурканът се оказа с три пръста восък отгоре.Лъжица не можеше да се забие в него.Тъпакът си изгуби десет годишен клиент!
13
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз да ви кажа и от български производители получавам ужасен мед. И тъкмо стана редовен клиент на някой читав и почне и той да ми продава ***. На всички нива сме ***. :(
12
9
 
18
 
! Отговори
Тъп на 179 градуса преди 6 години
Формулата на меда и захарта е една и съща. Ползата от меда са микроелементите в него. Та ако те Ви трябват - купете си пчелен прашец най- добре.
11
3
 
9
 
! Отговори
ТАКА ДЕ преди 6 години
До шматкаИ като забраниш,дали някой ще те послуша?
10
0
 
51
 
! Отговори
аС преди 6 години
Не може да изнесеш мед за Западна Европа, без той да мине задължителна , тяхна лабораторна проверка! Паралелно се допуска внос на фалшива продукция. А тук , картели , душат пчеларството с ниски изкупни цени. Позната, родна картинка ! :(