Папая – потенциално опасен плод! Но защо?

Богата е на калций, калий, желязо, фосфор, мед, цинк, но...
27 яну 2018 13:06, Антон Асенов
5
Папая – потенциално опасен плод! Но защо?
Източник: Reuters

Кой не обича тропически плодове? Папаята е един от тях, чийто вкус може да ни пренесе в гореща Африка. Независимо дали под формата на прясно изцеден сок, нарязан на парченца или като смути, папаята е не само наслада за небцето. Плодът се използва за лечение на различни състояния.  

Съдържание на витамини А, В и С, както и фитоестрогени в плода е голямо. В него има протеолитични ензими (които разграждат протеини) като химопапаин и папаин. Те са известни със своите антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства. От минералите папаята е богата на калций, калий, желязо, фосфор, мед, цинк, магнезий.
 
Въпреки сладкия му вкус, трябва да бъдем внимателни при консумацията на папая. Ето няколко странични ефекти, които причинява: 
 
Намалява кръвната захар
 
Ферментиралата папая може да понижи кръвната захар. Ако по принцип имаме ниска кръвна захар, това носи риск, например след определени хирургически процедури. Ако ни предстои операция, трябва да не приемаме ферментиралия плод поне две седмици преди нея.
 
 

5
Още от СФФ 2017
Стефан Командарев: Аз съм от оптимистите, пука ми за тази държава!
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
Фкдсшт преди 3 седмици
Вярно ли Африка??
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ГЕРБ унищожиха България.
1
16
 
10
 
! Отговори
Само ГЕРБ преди 3 седмици
Предпочитам, Македонските, не Българските. ВАжно е фирмите на г-н Борисов да печелят от експорта, а за земеделието са виновни от БСП както знаме..