Българите – сред първенците в ЕС по лоши кредити

Необслужваните заеми у нас са на стойност около 800 млн. лв.
Обновена: 28 яну 2018 09:05 | 28 яну 2018 08:57, Вера К. Александрова
36
Българите – сред първенците в ЕС по лоши кредити
Снимка: Reuters

България е сред първенците в Европейския съюз по лоши кредити. Това показва работен доклад на Еврокомисията, според който необслужваните потребителски заеми у нас към края на 2017 година са за над 800 млн. лева.

Необслужваните ипотеки са на обща стойност около  Към тази сума трябва да се добавят и 1 млрд. лева.

Средно лошите кредити на Стария континент се движат около 4%, у нас статистиката показва три пъти повече, информира "Нова телевизия".

Експертите съветват при тегленето на заеми да се следва едно "златно правило" - теглете колкото искате, но месечните ви задължения не бива да надхвърлят 40% от чистия доход. Така например ако сте със средна работна заплата, 1064 лв., вноската към банката не бива да е по-висока от 333 лв.

"Винаги трябва да се оставя буфер. Размерът на всички задължения за кредити, лизинги да не надвишава 40% от нетния доход. Това е максимално допустимата горна граница на задлъжнялост", коментира финансовият анализатор Десислава Николова.
 

По данни на Европейската комисия около 12% от всички заеми у нас попадат в графата лоши или необслужвани.

Подобряват се данните през 2017 г. лошите потребителски кредити са намалели с 13%. Така към края на декември задължения са около 800 млн. лв.
 


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Бай Х преди 8 месеца
До СатаНАТО

Ми...да?
Личния фалит е точно това - подаваш документи, съдя назначава комисия, остановяват че нямаш нищо...и си тръгваш. Буквално точно така работи
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В чужбина дори кредитите (макар и там като и тук трябва да доказваш, че пари не ти трябват за да ти дадат) са направени в услуга на хората. Тук има доста дълбоки нива на свръхзадлъжнялост, защото просто проверките са кредитоспособността са пунта мара...
28
0
 
1
 
! Отговори
ПотрЪбител преди 8 месеца
Личния фалит е процес при, който спираш да си плащаш дълговете и отиваш на съд. Разглежда ти се финансовото състояние и ако имаш повече от минимума се взима и се разпродава за кредиторите. След това съдията може да те задължи на някаква месечна вноска.
Ако нямаш нищо е точно така-ставаш и си тръгваш.
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
След като банките в България са първенци по неоснователно, подло и алчно определени най-високи лихви по кредитите, съвсем естествено е и голяма част от тях да попадат в графата „лоши”.
Банките в България не са в услуга на обществото, а изпиват кръвта му!
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хаха ама то лошите кредити на определени хора и тия на държаватата нали ние ти връщаме
25
3
 
3
 
! Отговори
СатаНАТО преди 8 месеца
Много ми е интересно какво подразбирате под “личен факит”?

Може би си мислите, че че просто вдигаш ръце и ти опрощават задълженията?
24
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 19 Некъв

Ти с 400 лв. заплата деца ли ще правиш бе?! Това е налудно. Ако имаш чист личен доход под 2000 лв. на месец никакви деца не ти трябват. Кредити също - оцеляваш си и не произвеждаш нещастници.
23
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Българите – сред първенците в ЕС по лоши кредити
.

че като раздавахте "на килограм" знаейки, че това е практически не възвращаемо, на какво се надявахте, че ще стане, освен това, което става?

затова тия 240 мошеници не искат да приемат личният фалит или абсолютната давност - защото знаят какви бакии са забъркали лихварите и че фактически всеки втори със заем е в пратктически, физически фалит
22
1
 
3
 
! Отговори
Gost преди 8 месеца
БНБ къде спи а не вдигне провизиране то на банките?
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Точно така , някой трябва да плаща на Цеко Минев Бизнес начинанията , на Делян Пеевски ,казината , на Цветелина Бориславова лихвите !
20
3
 
12
 
! Отговори
пепи преди 8 месеца
Огромна част от тия кредити са за глупости.Българина е с многи ниско самочувствие и когато се различава от тълпата,гледа да се поправи.Дали е телефон кола дреха...все тая.Взима заем и после става лошо.
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хората невземат кредити от банките а вземат от разни фирми като Кредисимо, където лихвите са високи.
18
3
 
19
 
! Отговори
Некъф преди 8 месеца
Средна работна заплата 1064!
Колко човека в България вземат тая заплата бе палячовци нещастни? Като ти ревне детето болно, гладно, а ти вземаш заплата от 400 лева която не ти стига до никъде, мислите ли, че човек го интересува колко лихва ще върне и дали въобще дали ще може да ги върне!
Проблема идва от високите лихви и супер малките доходи. Какво сметки да си прави човек със заплата от 400 лева при положение, че разходите му на месец са 150 ток, 30 лева вода 200 лева храна=380лв. до тука?
17
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Българите-сред първенците по най-ниски доходи!Борба за оцеляване!
16
1
 
4
 
! Отговори
ss преди 8 месеца
Иде реч за Цеко Минев.Некой трябва да му плати масрафа
15
2
 
12
 
! Отговори
Имотен балон част 2 преди 8 месеца
Нали уж лошите кредити спадали,щели да спаднат даже до едноцифрено число през 2018 .
Банките надуха нов имотен балон ,заради техните отрицателни лихви по парите на хората,цените на жилищата са двойни и тройни само за две години.В момента масово раздават кредити и лъжат хората че лихвите били ниски но те са ниски само в началото,а и имота е двойно ,нереално спекулативно оскъпен.
Цените в София са извратени.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 15
Научи се да пишеш правилно, пък тогава коментирай.... Нищо не ти разбрах, а и не съм длъжен. Когато искаш да пишеш на Български, не използвай чужди букви....
13
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Цяла година ни заливаха с с оптимизъм - колко милиарда спестени пари имали българите в банките. Сега изведнъж се оказва, че сме били най-зле в дълговете. Защо и как се получава този парадокс?
Първо, защото управляващите използват статистиката по крайно неправилен от научна точка начин, но крайно правилен относно собствените им интереси.
Второ, защото голямата част от журналистите са просто слагачи и държанки и публикуват пропагандата на властта без да проверяват.
10% спестяват, 90% дължат.
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
боко Т готви гръцката драма в българия.Добре ще си прибере десетките млрд. евро от съюза.2018 нови избори нов парламент долу тъпото от банкя и престъпна дружина
11
1
 
12
 
! Отговори
ОНЯ СЪЩИЯ преди 8 месеца
ДО КОМУНИСТ 11

ПРАВ СИ ДРУГАРЮ....ДОНЯКЪДЕ.....

БЪЛГАРСКИЯ ,,КАПИТАЛИЗЪМ" КОРЕННО СЕ РАЗЛИЧАВА ОТ КАПИТАЛИЗМА НАВЪН....

ВЯРВАЙ МИ...