Българите – сред първенците в ЕС по лоши кредити

Необслужваните заеми у нас са на стойност около 800 млн. лв.
Обновена: 28 яну 2018 09:05 | 28 яну 2018 08:57,
36
Българите – сред първенците в ЕС по лоши кредити
Снимка: Reuters

България е сред първенците в Европейския съюз по лоши кредити. Това показва работен доклад на Еврокомисията, според който необслужваните потребителски заеми у нас към края на 2017 година са за над 800 млн. лева.

Необслужваните ипотеки са на обща стойност около  Към тази сума трябва да се добавят и 1 млрд. лева.

Средно лошите кредити на Стария континент се движат около 4%, у нас статистиката показва три пъти повече, информира "Нова телевизия".

Експертите съветват при тегленето на заеми да се следва едно "златно правило" - теглете колкото искате, но месечните ви задължения не бива да надхвърлят 40% от чистия доход. Така например ако сте със средна работна заплата, 1064 лв., вноската към банката не бива да е по-висока от 333 лв.

"Винаги трябва да се оставя буфер. Размерът на всички задължения за кредити, лизинги да не надвишава 40% от нетния доход. Това е максимално допустимата горна граница на задлъжнялост", коментира финансовият анализатор Десислава Николова.
 

По данни на Европейската комисия около 12% от всички заеми у нас попадат в графата лоши или необслужвани.

Подобряват се данните през 2017 г. лошите потребителски кредити са намалели с 13%. Така към края на декември задължения са около 800 млн. лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
36
 
! Отговори
FUCK OF преди 6 години
АКО ТЕГЛЯ КРЕДИТ 8О.ООО ? ЩЕ ГО ВРЪЩАМ 35 ГОДИНИ......АКО ГИ ЗАДИГНА ОТ БАНКАТА ЩЕ МЕ ОСЪДЯТ НА 7...8..ГОДИНИ....ПРИ ДОБРО ДЪРЖАНИЕ В ЗАТВОРА ЩЕ ИЗЛЕЗА СЛЕД 5 ГОДИНИ....ТАЗИ МИСЪЛ НЕ МИ ДАВА ПОКОЙ...😅😄🤣
8
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Или като направиш бизнес с кредит -после не можеш да плащаш и идва Цветелина Бориславова и ти взима хотелчето през Бг Американска кредитна банка
7
6
 
25
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Кото теглиш 10 000 , А ДСК иска 20 000 как да е?
6
3
 
29
 
! Отговори
трети свят преди 6 години
В най бедната държава в ЕС а лихвите и таксите най високи!?банките ограбват Българите и изнасят парите в своите държави.
5
5
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като знам, че се теглят кредити да се купуват телевизори и телефони, просто няма какво да коментирам. Повечето българи искат да имат по-хубав телефон от на съседа, ама ако се разболеят, нямат пари да извадят за лекарства...или пък се хранят с кренвирши и маргарин...
4
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално, европейците взимат нормални заплати и кредите им са на много по ниски лихви от нашите.
3
9
 
46
 
! Отговори
Хазар преди 6 години
Българинът е масово финансово неграмотен. Кредитите са на 90% за стари таратайки и смартфони за осмокласници. Затова са бедни и никога няма да имат немският стандарт. Не става само с ядене, трябва и акъл.
2
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лошите кредити са резултат на лошите банкери!Когато се раздават кредити на физически лица и фирми, които нямат възможност да ги обслужват се стига до лоши кредити. Казват му още източване на банки.Възможностите са две :1. Получателят на кредит е "снесъл" на банковия служител/и и е получил кредит.2. Получателят на кредит е " наш" човек и ни се обадиха да му дадем кредит.Кой банкер, одитор, финансов надзорник е лежал в затвора заради лоши кредити?
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕК към кредитите включва ли в този доклад и "бързите кредити"? Защото е задължително да се прави разлика между креди, даден от банка, където правилата са едни, и кредит даден от некредитна институция, където целите и задачите са съвсем различни.