Цената на греховете на Германия: Намибия я съди за геноцид

През 1904 г. африканските племена Хереро и Нама преживяват невиждана жестокост
28 яну 2018 21:35,
76
Цената на греховете на Германия: Намибия я съди за геноцид
Жени, представителки на Хереро; Снимка: visualhunt.com

Да осъдиш правителството на Германия не е лесна работа. Това изпитаха представителите на африканските народности Хереро и Нама, които подадоха жалба в САЩ срещу престъпленията на Германия като колониална държава.

Представители на двете народности поискаха обезщетение за геноцида, извършен срещу тях по време на германското колониално господство в Намибия. Те настояват също така да участват в преговорите между правителствата на Германия и Намибия, с цел извършените масови убийства да бъдат официално окачествени като геноцид.

През 1904 г. войските на германските колонизатори в Намибия потушават едно избухнало въстание. Генерал-лейтенант Лотар фон Трота издава заповед за унищожаването на хората от племената Хереро и Нама. Избити са близо 60 000 души от племето Хереро и 10 000 от Нама. Историята на споровете около тези престъпления е дълга. Германия десетилетия наред отказваше да ги признае за геноцид, от 2015 г. насам по този въпрос поне се дискутира.

Берлин обаче се опитва да игнорира обвинението на представителите на Хереро и Нама. Германското правителство не изпрати свой представител на предварителните изслушвания в Ню Йорк миналата година. Досега то отказва да приеме и обвинителния акт.

Тогава посолството на САЩ в Берлин изпрати обвинителния акт на германското външно министерство през ноември миналата година - но оттам веднага го върнаха обратно.

Въпросните действия нарушавали държавния имунитет на Федералната република, се казваше в едно съобщение на министерството. После Берлин се опита да отхвърли жалбата пред съда в САЩ. Съдийката Лаура Суейн обаче отхвърли молбата на Германия по формални причини. До 9-ти февруари Германия ще има време отново да иска отхвърлянето на жалбата по съдебен път.

Натиск от опозицията

Според адвоката на ищците Кенет Маккелиън, станалото дотук е почти равнозначно на победа. 

"Германското правителство сега разбра, че трябва да реагира на жалбата", заяви адвокатът.

Но дори да не се стигне до исканото от намибийските Хереро и Нама, действията им вече показват първи резултати. Берлин е подложен на сериозна критика не само за това, че все още не е отправил официално извинение за геноцида. Германия е критикувана и за начина, по който третира жалбата на Хереро и Нама. Обект на критики са и двустранните преговори с правителството на Намибия. 

"Германското правителство си прави лоша услуга с тактиката да не признава", изтъква германският експерт по проблемите на Африка Хениг Мелбер: "Недоволство буди това, че след две години на двустранни преговори се е стигнало до не повече от размяната на колебливи декларации, за които обществеността не е, или не бива да бъде информирана", изтъква експертът.

Критиките в самата Германия също се засилват. Председателят на фракцията на Зелените в Бундестага Антон Хофрайтер заяви следното: "Германия винаги е изтъквала гордостта си от това как осмисля и преодолява миналото си. Но сегашното ѝ поведение не дава повод да ѝ се вярва".

Паричен фонд за жертвите

Главният преговарящ от германска страна е Рупрехт Поленц от ХДС. Той отхвърля критиките. По някои въпроси вече било постигнато съгласие, посочва Поленц в разговор с "Дойче веле". Той пояснява, че се предвиждат допълнителни помощи и поощряване на редица проекти със средства от "фондове за особено засегнати общности". По такъв начин можело да се направи не малко за Хереро и Нама в области като образованието, електрификацията, строеж на жилища на изгодна цена и реформата на селското стопанство, посочва Поленц.

Ползването на подобни фондове може да се окаже решение, чрез което Германия да спаси своя имидж. Защото, разполагайки със средства от фондовете, Хереро и Нама може би ще спрат да упражняват натиск върху германското правителство. Същевременно Германия ще запази официалната си позиция да не изплаща репарации за извършени несправедливости. За Федералната република това е особено важно, защото тя иска да избегне подобни жалби и от други бивши колонии.

Само че засега никак не е сигурно дали Хереро и Нама ще се съгласят на подобна сделка. Не е ясно също колко време ще продължат преговорите. До официално извинение от страна на Германия вероятно няма да се стигне бързо, дори ако много скоро бъде постигнат компромис. В крайна сметка Германия в момента се управлява от служебно правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
17
 
! Отговори
геноцид преди 6 години
Южна Америка и Мексико срещу испанския крал, а Северна Америка срещу английската кралица и Тръмп. Турция за отвличанията на жени и изнасилванията в харемите по истанбулската конвенция.
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да побързат с изплащането, преди да са се арабизирали.
21
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американския съд прави много лоша услуга на собствената си държава. Ами ако остатъците от индианските племена тръгнат да искат компенсации за избитите и изселени свои прадеди?
20
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МВФ и световна банка за валутния борд в България и геноцида с пенсиите и заплати. Византия, Сърбия, румъния и Гърция за етническо прочистване на българите. Турция и еничарите за геноцид.
19
2
 
10
 
! Отговори
бай Пешо преди 6 години
Добре си бяха разделени двете Германии - нямаше начин някой да ги закоклъцква с такива искове... понеже никоя от двете части не беше правоприемник на райховете им (хеле пък ГДР:) Ама сега -няма как - ще трябва да плащат
18
3
 
29
 
! Отговори
Луда работа преди 6 години
Такова дело ако бъде спечелено ще бъде прецедент и ще отвори възможността за много такива дела.Например ЮАР срещу Холандия,Алжир и Мароко срещу Франция,Индия,Кипър,Малта и др. срещу Англия,Афганистан срещу Русия,България,Гърция,Армения и др. срещу Турция.Ще стане луда работа за добро или Не.
17
0
 
18
 
! Отговори
логика преди 6 години
По тая логика азия африка и индиянците у южна америка да осъдат великобритания франция и испания и ше пропадне западния свят оффф забраих че като са им земале златните кукли са им давали джамове и камъчета ....
16
0
 
9
 
! Отговори
галеона преди 6 години
А намибия ако изгуби делото препаските и копията ли ше им земат и ше ги турат в музей на бившите колонии ...
15
10
 
3
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 6 години
До *** Зайко расбрах че си бил голям сладурен ва вярно ли е?
14
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рано или късно децата плащат за недомислията на родителите си! Какво си мислят децата на Колонизаторите че ще им се размине? Няма да им се размине кармата тежи повече от дълга. Колко народ са погубили праотците им? Ще плащат и то не само тези които са в момента а и бъдещите поколения. За греха няма да казвам нищо. Като отидат на онзи свят ще видят колко дължат.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тези от местните в Африка които са помагали на германските окупационни сили Германия в последствие ФРГ е изплащала редовно пожизнени пенсии.
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога ще плати обезщетения за етническите прочиствания на българи, гърци, араби?.Не бързай де, още не ги е прочистила. Като ги прочисти-тогаз
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахаха, ха да видим сега толкова лесно ли се признава геноцид. Арменския го признаха много бързо.
10
4
 
17
 
! Отговори
HawkTheOttoman преди 6 години
А кога Турция ще признае арменския геноцид?Кога ще плати обезщетения за етническите прочиствания на българи, гърци, араби?
9
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Краварите (баш демократите) май не знаят, че посолството им няма право да посредничи и въобще да се намесва в дело срещу Германия. Цял живот мляскане на хамбургери и ронене на царевица не те правят експерт в международните въпроси.
8
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Тогава посолството на САЩ в Берлин изпрати обвинителния акт на германското външно министерство през ноември миналата година - но оттам веднага го върнаха обратно.Въпросните действия нарушавали държавния имунитет на Федералната република, се казваше в едно съобщение на министерството."Въпросните действия на американското посолство действително нарушават държавният суверенитет (не имунитет) на Германия, тъй като посолство в дадена държава няма право да действа като страна по дела срещу нея.
7
1
 
33
 
! Отговори
Винету преди 6 години
Ще взема да осъдя янките за геноцид и злоупотреба с огнена вода!
6
2
 
29
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Хаха! Германия бере плодовете на Мултикултурализма! Очакваме вой на политици от Брюксел осъждащи германския геноцид на негритe в Намибия, както и обвинения към Тръмп за случилото се! По български казано - пусни cвиня под миндер, тя се качи на миндер!
5
10
 
9
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 6 години
До ЦиникВоооохохохоооууу каде ходиш ти ва зайко знайш ли от кога та търся ва
4
3
 
36
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Африкански вожд за колониялна Германия" Германците дойдоха с картечници - но донесоха - закон и ред!"Днешна Германия ( за всеобщо съжаление) няма много общо с райха.А павианите вече папкат парите на немския данъкоплатец - по градове, села, и паланки!