Отново арестуваха руския опозиционер Алексей Навални

В редица градове имаше протести за бойкотиране на президентските избори
Обновена: 28 яну 2018 22:36 | 28 яну 2018 22:35,
162
Отново арестуваха руския опозиционер Алексей Навални
Снимка: Reuters

В редица руски градове днес имаше протести по призива на опозиционния лидер Алексей Навални за бойкот на президентските избори през март, предаде Асошеиейтед прес, цитира БТА.

Още по темата
Самият Навални беше арестуван за пореден път, докато оглавяваше протестната колона в центъра на Москва.

Въпреки мразовитото време, на много места се събраха групи от стотици хора, повечето от тях много млади, което според АП отразява растящото недоволство сред руснаците, прекарали по-голяма част от живота си при управлението на президента Владимир Путин, дошъл на власт през 1999 г.

"Откакто съм жив, Путин все е на власт. Омръзна ми, че нищо не се променя", каза 19-годишният Влад Иванов - един от около 1500 протестиращи, събрали се в Санкт Петербург, цитиран от АП.

Навални, най-видният противник на Путин, организира протестите с призив да бъдат бойкотирани президентските избори на 18 март, в които Путин практически си е осигурил победата за 4-ти мандат. Властите в Москва и Петербург не разрешиха протестната акция, за разлика от някои други градове, където те бяха съгласувани с местните власти. 

На път за митинга на Пушкинския площад в Москва Навални бе задържан, повален на земята и натикан в полицейска камионетка. Според ТАСС той бил отведен в районния полицейски участък "за изясняване и за съставяне на протокол за административно правонарушение на установения ред за организиране или провеждане на събрание, митинг, демонстрация, шествие или пикетиране". 

На известния блогър и борец срещу корупцията бе забранено да се кандидатира за президент поради наложена му по-рано присъда за присвояване чрез негова фирма. Той отрича обвинението и твърди, че то е политически мотивирано. 

Руските власти не посочват данни за броя на участниците в днешните протести, но те бяха видимо по-малко, отколкото в предишни опозиционни акции, организирани от Навални. Размахът и мащабите на предишните протести, организирани м.г. в редица провинциални градове на страната, смятани за бастиони на подкрепата за Путин, обезпокоиха Кремъл, посочва АП. 

За протести днес бе съобщено от десетки руски градове от Тихоокеанското крайбрежие до балтийския анклав Калининград. Уеб страницата на Навални показа малка група протестиращи дори в затънтения сибирски Якутск, където температурата бе минус 45 градуса. 

Група от около 1000 души, по оценки на полицията, но изглеждаща по-голяма, се събра на централния Пушкински площад в Москва, с плакати, на които се четеше: "Те ни откраднаха изборите" и "Избори без Навални са фалшиви". 

След като сбирката там беше разпръсната, колони от протестиращи тръгнаха по различни маршрути. Една от тях заобиколи Кремъл и тръгна по търговската зона Нови Арбат, а друга се насочи към сградата на руското правителство на брега на река Москва. С викове "Путин е крадец" някои от протестиращите хвърляха снежни топки над оградата на огромната сграда, известна като руския "Бял дом". Полицията не се намеси, за разлика от друг път, когато тя бързо и безкомпромисно разгонваше неразрешените опозиционни събирания. 

Според организацията ОВД-инфо, която прави мониторинг на политическите репресии, при днешните протести в страната са били арестувани 257 души. 

Часове преди московската протестна акция полиция нахлу в офиса на Навални, където действа студио за живи видеопредавания. Според водещите на живото предаване полицаите казали, че идват поради получена бомбена заплаха. Един от водещите - Дмитрий Низовцев, бил задържан от полицията. Агенция Интерфакс съобщи, че сред арестуваните днес е и московският координатор на протестната мрежа на Навални - Николай Ляскин. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 135 СимеоновКва опозиция бе , кви пет лева? Разни нарказависими *** платени от терористични сурусуидни организации правят циркове
128
1
 
2
 
! Отговори
До 106 преди 6 години
А Меркел не се смени.Тичай да я смениш. Виждам, че си доста умен и като американски привърженик си подходящ за поста.
127
2
 
4
 
! Отговори
До 126 преди 6 години
Дрън, дрън... гледал си обичайните украински Фейк Нюз.Навални си води дечурлигата на Твярская, защото това е улица, постоянно задръстена с хора. Дадоха му място да си протестира на воля, но той винаги се завира на Тверская, защото като смеси няколкото си човека привърженици в навалицата на улицата, може да лъже, че едва ли не цялатт улица са негови привърженеци.Толкова са плоски тези номера!А накрая и герой го изкараха западните медии - бил арестуван. Ами ще бъде, като се завира на Тверская.
126
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изглежда няма имунитет като нашите политици после да му се размине.
125
6
 
1
 
! Отговори
Симеонов преди 6 години
Смешно , смешно, но тези дето са лишени от човешките им права хич не им е смешно.И като са толкова смешни, каква е тази садистична репресия.Защо беше убит по заповед на джуджето на червения площад лидера на опозицията , като са смешни.Харесвали бели путюн.Карто е толкова харесван защо трепери от каквато и да било опозиция?
124
3
 
7
 
! Отговори
??? преди 6 години
1000-1500 души ,протестиращи в Москва и Санкт Петербург-боже това е смешно в тези милионни градове.Все едно в София да протестират 10 души.Явно хората си харесват Путин.Въобще защо все гледаме паницата на руснаците или американците,сякаш у нас няма проблеми
123
0
 
0
 
! Отговори
Красноречиво преди 6 години
"групи от стотици хора, повечето от тях много млади"хем малко, хем наивните...Тоя е мъпет. Реално няма микаква идея.
122
1
 
6
 
! Отговори
До 129 преди 6 години
Неведнъж го е правил. И не е като уж "демократичнните лидери" на САЩ, Германия, Франция, Англия и т.н. които се крият зад 5 см бронестъкла на конференции на открито. За разлика от тях, Путин не го прави.
121
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Слава на НавалниАйде покажи ми някой ръководител на коя да е страна по света който може да излезе ей така сред народа си в топъл слънчев ден без охрана?
120
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До ТОТОКакво искаш Якета от Норка ли? Съвсем добре и много даже добре за зимата са облечени. Иначе щяха да замръзнат и вместо полиция да им трябва Бърза помощ
119
6
 
4
 
! Отговори
Слава на Навални преди 6 години
Подлеца Путин ако е обичан от народа на РФ защо не излезе бе охраната си от 1000 човека наемници?
118
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано са взели добри пари от Отворените.
117
3
 
4
 
! Отговори
ТОТО преди 6 години
Най-важното от този протест са хората на снимката - окъсани и захабени якенца, плетени шапчици, бедност и мизерия.Нали беше много богата Русия?!
116
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 123Гледах репортаж на Украинска телевизия за протестите - Да в Москва са били няколко хилади човека. Полицията първоначално ги е блокирала като само седи и гледа сеир. Журналиста ги пита на колко са години протестиращите - преобладаващо 15-20 години - Дечковци.Навални се появява сред тълпата и я "Повежда" - в този момент полицията се задейства и започва арести Навални Първи естественоПП За какво протестират? Протестираш срещу избори които още не са се състояли ???
115
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смешна работа са тези протестиращи, а някои определено имат нужда от психиатрична помощhttps://youtube/watch?v=HFBgCPvEKTQ
114
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навални при Немцов, два *** - слуги на фащ
113
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според руските медии са сдържани 257 демонстранти, а според тукашните русофили участниците в демонстрациите са само няколко човека !!!Мумията е велика !
112
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как така под тази статия има стотици коментари от неразбиращи дървени философи, които са тотално неподготвени по темата, а пък по темата за мръсният въздух в София има само 6? Също така и под темите за Пирин са малко, изобщо под темите за България са нищожни бройки, а като се каже Русия или Путин в заглавието и са стотици? Хайде сега обяснете как няма платени *** които пишат анти и за Русия, Путин и т.н. или респективно за САЩ....Сега ще ми премахнат коментара нали?
111
11
 
10
 
! Отговори
Русофила преди 6 години
Смятам че критикиге към Путин са БЕЗПОЧВЕНИ по същия начин като случая със Сталин. Без да претендирам да знам история, според мене Сталин няма как да е избивал хора. Дори само ако погледнете външния му вид - изглежда като добронамерен чичо, милеещ за родината! Гледал съм прожекции в които все е усмихнат и с деца! Няма как да е убивал хора как населението се е увеличавало път той бил избил милиони?
110
1
 
17
 
! Отговори
Оруел преди 6 години
Еми ще го арестуват като тръгне да бута и бие полицаите, това да не са наще полицаи!