Полша криминализира ползването на лъжи за Холокоста

Предвидено е наказание и за използване на израза "полски лагери на смъртта"
Обновена: 28 яну 2018 19:48 | 28 яну 2018 19:22,
104
Полша криминализира ползването на лъжи за Холокоста
Снимка: visualhunt.com

Полските власти са убедени, че разпространението на лъжи за Холокоста и нацистките престъпления трябва да се преследва и наказва. Това става ясно от изявление, разпратено днес от президентската канцелария във Варшава, предаде ТАСС, цитира БТА.

Президентският дворец коментира критиките срещу приетите на 6 януари от долната камара на парламента законови поправки, криминализиращи всеки опит да се представят поляците за съучастници в нацистките престъпления, включително използването на израза "полските лагери на смъртта".

Израелският премиер и външен министър Бенямин Нетаняху разкритикува вчера законопроекта. Лидерът на парламентарната опозиция в еврейската държава Ицхак Херцог прикани Нетаняху да отзове посланика й от Варшава за консултации. Израелското дипломатическо ведомство призова полските власти да променят текста, преди да бъде внесен за по-нататъшно утвърждаване.

Работата по проекта още не е приключила. Той трябва да бъде одобрен от Сената и подписан от държавния глава, за да влезе в сила, напомни днес канцеларията на полския президент.

"Бихме желали да обърнем внимание, че целта на закона е да предотврати лъжите и лъжливите обвинения срещу полския народ и държавата, както директно се посочва в законопроекта. Затова, ако критиците на проекта надигат глас, загрижени единствено във връзка с истината за Холокоста, то законопроектът не е в разрез с очакванията им. Издирването и документирането на истината, също както преследването и осъждането на лъжата, са действия, насочени към една и съща цел", се подчертава в изявлението.

Полша и Израел имат общи постижения в тази сфера, например това, че ЮНЕСКО призна исторически вярното название на германския нацистки концлагер Аушвиц-Биркенау, посочва президентският офис. 

"Работихме заедно по въпроса, заедно настояхме и получихме истината", се казва в документа.

"Затова днес всеки, който използва лъжливия термин "полски лагер на смъртта", не само скверни паметта на жертвите, но трови истината с лъжа, което трябва да се преследва и наказва. Същевременно всеки, чиито спомени или исторически изследвания съдържат истината за престъпления и недостойно поведение с участието на поляци в миналото, има пълното право на тази истина", добавя канцеларията на полския лидер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
52 Защото е трябвало да бъде намерен виновник за кризата в Германия . Това не е за първи път , но този път мащаба е бил голям
48
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПОЛША СМАЧКА ЦИОНИЗМА
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 49Тези мазни финтове ги остави!Въпроса е ЗАЩО,а не заради кого!?Как са обяснили на хората това преследване?
46
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Търсех ви един цитат от Епилога на една книга , но не можах да го намеря за това ще перефразирам . Злото наречено Холокост е толкова голямо, че човешкият ум отказва да го възприеме и за това е склонен да не вярва изобщо, че се случило. И за да не се повтори никога и никъде с никого то трябва да се разяснява , да се пази спомена за него и да се обяснява на бъдните поколения.
45
2
 
29
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Еврейте не търсят истината или лъжата.Просто искат да не се рови в официалната "история"че може много да се размирише.
44
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
48 Много просто от една страна лично заради Хитлер от друга заради Националсоциализма , кризата в която е била изпаднала Германия и търсенето на изкупителна жертва или виновник по скоро, все такива неща
43
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 47А защо се е случило точно на евреите,а не на шведите или холандците?Ти как мислиш?
42
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само едно ще ви пожелая , да ви се случи същото което не признавате че се е случило на евреите през ВСВ . Нали не се притеснявате , няма нищо страшно и всичко е измислица
41
0
 
7
 
! Отговори
Galipoly1915.. преди 6 години
...IZRAEL DURJI DESETKI HILYADI GRAJDANK V ZATVORITE SI...BEZ PRISUDA..NITO VINA! EVREITE SA SKARANI S ISTINATA I SPEAVEDLIVOSTA! IZRAEL NARUSHAVA MNOGOKRATNO REZOLUCII PRIETI V OON ZA NARUSHAVANE NA GRAJDANSKI PRAVA!
40
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
42 43 ХОДИ СЕ ГРЪМНИ НЯКЪДЕ С ИЗМИШЛЬОТИНИТЕ СИ
39
4
 
37
 
! Отговори
хм преди 6 години
Твърди се,че 2/3 от евреите в Европа са загинали в лагерите през войната!След войната при преброяването се доказва,че са повече от колкото преди нея!Как се вързват тия работи не ми е ясно,но определено някой лъже!И то много!
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
KRAINO VREME E RUKATA NAZIONALNA BANKA DA BADE NAZIONALIZIRANA I DA SE OTTARVE OT PROKARANATA CHREZ SOROS KONSTITUZIA
37
2
 
33
 
! Отговори
**** преди 6 години
Аман вече от този холокост,само тези ли са били избивани? Колко други народи са дали дори много повече жертви,и не тръбят за това като тези.Тези циткаджии трябва да престанат вече с този цирк,а и те взеки ден избиват невини жертви.
36
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
( Рокфелер, Ротшилд, Дюпон и т.н.) ZABRAVIHTE I FAMILIA BARUH
35
3
 
22
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 6 години
Не можах напълно да схвана идеята на Полша . Лагерите на Смъртта са били в Полша и там са работели Надзиратели поляци .Това са Полски лагери на смъртта ?Друг е въпроса че Полша по това време е имала Правителство което е издавало Закони под натиск на Германия . Това последното е познато и Днес .
34
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е тия евреи да престанат с абсурдните си фантасмогории от сорта на: Шест милиона жертви имало, били изтребени с препарат против въшки, след това кремирани и излетели през комина без следа... ай сиктир бе! Това са били трудови лагери, не лагери на смъртта.
33
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на поляците! Ред е на германците да се вдигнат и да се отрекат наложената им измислица Холокоста!
32
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Полските католически тайни служби взеха дейно участие в Майдана, който доведе на власт едни неофашисти в Киев............знаем ги тия полски католически номера............никакви славяни не са те...........лицемерни католици.
31
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-много жертви през ВСВ са дали руснаците и другите славянски народи.
30
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Полша криминализира ползването на лъжи за Холокоста--------------------------------------------------------Значи ИСТИНАТА че тъй наречения "холокост" е една голяма ИЗМИСЛИЦА може спокойно да се разпространява!?