Полша криминализира ползването на лъжи за Холокоста

Предвидено е наказание и за използване на израза "полски лагери на смъртта"
Обновена: 28 яну 2018 19:48 | 28 яну 2018 19:22,
104
Полша криминализира ползването на лъжи за Холокоста
Снимка: visualhunt.com

Полските власти са убедени, че разпространението на лъжи за Холокоста и нацистките престъпления трябва да се преследва и наказва. Това става ясно от изявление, разпратено днес от президентската канцелария във Варшава, предаде ТАСС, цитира БТА.

Президентският дворец коментира критиките срещу приетите на 6 януари от долната камара на парламента законови поправки, криминализиращи всеки опит да се представят поляците за съучастници в нацистките престъпления, включително използването на израза "полските лагери на смъртта".

Израелският премиер и външен министър Бенямин Нетаняху разкритикува вчера законопроекта. Лидерът на парламентарната опозиция в еврейската държава Ицхак Херцог прикани Нетаняху да отзове посланика й от Варшава за консултации. Израелското дипломатическо ведомство призова полските власти да променят текста, преди да бъде внесен за по-нататъшно утвърждаване.

Работата по проекта още не е приключила. Той трябва да бъде одобрен от Сената и подписан от държавния глава, за да влезе в сила, напомни днес канцеларията на полския президент.

"Бихме желали да обърнем внимание, че целта на закона е да предотврати лъжите и лъжливите обвинения срещу полския народ и държавата, както директно се посочва в законопроекта. Затова, ако критиците на проекта надигат глас, загрижени единствено във връзка с истината за Холокоста, то законопроектът не е в разрез с очакванията им. Издирването и документирането на истината, също както преследването и осъждането на лъжата, са действия, насочени към една и съща цел", се подчертава в изявлението.

Полша и Израел имат общи постижения в тази сфера, например това, че ЮНЕСКО призна исторически вярното название на германския нацистки концлагер Аушвиц-Биркенау, посочва президентският офис. 

"Работихме заедно по въпроса, заедно настояхме и получихме истината", се казва в документа.

"Затова днес всеки, който използва лъжливия термин "полски лагер на смъртта", не само скверни паметта на жертвите, но трови истината с лъжа, което трябва да се преследва и наказва. Същевременно всеки, чиито спомени или исторически изследвания съдържат истината за престъпления и недостойно поведение с участието на поляци в миналото, има пълното право на тази истина", добавя канцеларията на полския лидер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А другите лъжи?
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евреите са се притеснили от това, че "разпространението на лъжи за Холокоста и нацистките престъпления трябва да се преследва и наказва."
7
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Четох за Лулчев, че не е бил разстрелян като другите осъдени на смърт от съветския "народен" съд. Понеже е усилвал вярата на смъртниците да не се плашат от смъртта са го размазали под веригите на руски танк... за назидание. Братска дружба, разбираш ли?!
6
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно как пък така в България няма закон, който да осъжда всеки, който не признава престъпленията на БКП?Как така не се отвори и тук един коцлагер за музей, например концлагер "Белене"?Защо никой никъде не казва, че елита на българската нация беше избит в концлагери на смъртта като този в Белене?
5
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
4, Христос е евреин, но е бил бунтар и е мразил равините (фарисеите) и ги е наричал синагога на сатаната. Днешните фарисеи са Сорос, Ротшилд и т.н. наричани с вестникарското наименование "илюминати".
4
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Храна за размисъл...Христос е бил вярващ евреинCopoc и той
3
3
 
33
 
! Отговори
Сакън! Нидей! преди 6 години
Важното е да не се оспорват 6-те милиона!
2
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Призовавам българското правителство също да започне да се дистанцира от масонските и израелските си зависимости и езика на лъжата и фалшивите новини които разпространява !
1
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поляците ме кефят, не са продажници като бойковистите.