Смартфоните – опасни ли са наистина?

Можем ли да използваме технологиите осъзнато?
Обновена: 28 яну 2018 20:57 | 28 яну 2018 20:30,
20
Смартфоните – опасни ли са наистина?
Снимка: visualhunt.com

Тази нова технология е опасна. На улиците, по време на конференции, дори в леглото – никой не внимава за спътниците си, всички зяпат надолу. Онази вещ в ръцете ни поглъща цялото ни внимание. Нямаме никаква представа за околността. Технологичният прогрес може да ни разболее.

Звучи ли ви преувеличено? Може би ще повярвате на експерт, който описва как от това страда дори нашият семеен живот: "Човек сяда на масата за закуска, но вместо да говори с жена си или децата си, той се крие зад един вид екран, пълен с клюки от цял свят". Чарлс Коули правилно нарича това "странно поведение".

Технологията, която той описва, се нарича вестник. Коули е известен американски социолог, който е размишлявал над вестника преди повече от 100 години. Всяко велико изобретение е подозрително. Печатът на книгите, железопътните линии, телефоните, телевизорите, компютърните игри, интернет – всички те някога бяха смятани за опасни. Така че би било лесно критиците на обсебването от смартфоните да се представят като безнадеждни песимисти в стила на невролога Манфред Шпицер. Но има и основателни причини да си зададем въпроса извън тромавата теза за "дигиталната деменция" – проблем ли представляват смартфоните днес?

За разлика от предишните технологии обаче днес смартфонът ни придружава през целия ден. При ставане сутрин мнозина поглеждат първо към мобилния телефон до леглото, а точно преди да си легнат, много хора проверяват отново имейлите си. Технологията никога не е била толкова вездесъща.

Пълния текст можете да прочетете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Опасни са разбира се! Вижте колко много станаха ид,иотите в последните години.
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До Burzum 10Щом е имало с какво да ги държат, означава, че не е трябвало да заемат постовете си изобщо ..
12
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наистина са попасни. Който не вярва да си носи по цял ден телефона в лявото горно джобче на ризката и да сподели усещанията след 1 седмица, ако още може.
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прекомерното насищане на средата с вълни най-вече от телефоните доведе до нова болест- радиоалергия. От нея за сега човек може да се скрие само в две страни- Русия и един град в Канада, където има голям радиотелескоп и всякакви мобилни телефони, микровълнови печки и дистанционни са забранени. В световната преса има доста статии,че смартфоните са вече остаряла техника, но всички признават,че не е ясно какво ще ги смени.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затъпяха хората с тия смартфони. Селфита в кафето и тагване във фб:)))Едно време нямаше такива простотии
9
1
 
2
 
! Отговори
До Burzum преди 6 години
Ами тя и ДС събираше данни и за повечето хора... нищо повече. След десетилетия обаче се оказа, че с тези уж "безобидни" данни много хора са държани в зависимост. Примери колкото искаш от политици, през журналисти до държавни чиновници. Вече паднаха и електронни жертви. Няколко души бяха уволнени за снимки, които са пускали в мрежите години преди да заемат някакъв пост...
8
4
 
5
 
! Отговори
Сп??нс преди 6 години
Гледайте филма "Perfectos desconosidos"- "Напълно непознати" или както му е преводът в Бг, пръска отвсякъде .И оня ден откриха убиецът на едно момиче, което изчезна миналата година - до голяма степен , благодарение на телефонните антени и следата която оставят телефоните в джоба ви. Идете и убедете родителите й че GSM-ите са дело на Сатан
7
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не сте толкова специални, че да се интересуват от вас ...
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И още една лоша новина. Телефоните съвсем не са единствените шпиони около вас. Всяко устройство, което има връзка с интеренет или каквато и да е жична или безжична мрежа може да събира и предава неподозирана информация. Компютри, смарт телевизори, таблети, рутери, всякакви "smart home" устройства...
5
3
 
38
 
! Отговори
До 5 преди 6 години
Единственият начин да се деактивира телефон е да му се извади батерията. Неслучайно тази екстра отпадна от повечето устройства.
4
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще ви дам един малък съвет който щее с много положителен резултат за вас. Не си мислете че когато телефона вие на стенбай това означава че никой няма достъп до микрофона и камерите на телефона щото не го ползвате! Напротив щом е включен в стенбай режим всичко каквото правите и говорите се чува и вижда.. Това някои го знаят но има и такива неуки като този 3 които си мислят че всичко което хвърчи се яде. Не не се яде!
3
2
 
21
 
! Отговори
До #3 преди 6 години
Точно най-големите *** се осланят на технологиите и ги смятат за безопасни. Както е написал номер 2, основната опасност е постоянното следене и събиране на информация, а не глупости от рода на това, че ти пържи мозъка или ще те сгази кола.
2
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В годините на зловещата Държавна сигурност, за да се събере и половината информация за Вас, която се събира от смартфон в момента биха били необходими поне 30 професионални агенти, работещи на трисменен режим и мащабна, тайна операция. Сега това се прави от една малка кутийка в джоба Ви, при това сте платили куп пари за нея. Телефонът Ви може да предава информация за всичко: къде се намирате, какво и с кого говорите и се срещате, колко пари получавате и как ги харчите...
1
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не са само това проблемите. Колко народ си отидоха заради това че вместо да се оглеждат на пътното платно те забили поглед в телефоните си бяха пометени на пешеходни пътеки от автомобили. А колко народ си отидоха от най различни заболявания от пренасищането с електромагнтни вълни градове? Електровълновото замърсяване е по вредно от мръсният въздух. Но за това никой не говори щото печалбите на производителите на телефони а и тези дето предоставят въздушната услуга ще трябва да си ядът царвулите