BG: Бедняшка колиба! Еуфоричен европривърженик! Кое е вярното?

Германска медия: България се старае да промени имиджа си!
29 яну 2018 11:00, Златко Желев
236
BG: Бедняшка колиба! Еуфоричен европривърженик! Кое е вярното?
Снимка: Reuters

"С всички сили България се старае да промени имиджа си на постсоциалистическа бедняшка колиба, проядена от корупция. Очакванията към страната са особено високи", се казва в репортаж на Дойчландфунк, цитиран от "Дойче веле".

Германско издание: България се топи и това се усеща в туризма

Българската авиокомпания е подготвила многобройни четива за пътуващите към София - дебели списания, които съдържат разнообразни истории и политически интервюта. Навярно, защото с право предполага, че в тези дни към страната пътуват мнозина, които знаят твърде малко за България, но са любопитни да узнаят повече. И тези хора следва да бъдат спечелени като приятели. Или поне отчасти да променят мнението си.

Постсоциалистическа бедняшка колиба, проядена от корупция, но пък и еуфоричен привърженик на ЕС? Кое е вярното? С всички сили България се опитва да убеди гостите и инвеститорите в наличието на качества, които навярно са недотам познати в чужбина.

"Българите се смятат за много гостоприемни хора, България е отворена към света, а Германия е на особена почит тук. Страната отбелязва голям прираст в сферата на туризма. През миналата години в България са пристигнали 850 000 германски туристи, които постоянно преоткриват България", четем в рекламните брошури.

Корупцията не е основният проблем

Председателят на Германско-българската търговска камара Митко Василев се опитва да убеди фирмите да инвестират в България или да създадат свои филиали в страната. Ниските данъци също са аргумент в полза на България. Но как стоят нещата с корупцията?

ЕК в доклада за България: Имате напредък, но трябва още много работа

"Да, вярно е, че тя пречи, включително и на германските инвеститори, но те все пак не я споменават на първо място", казва Василев.

Влизането в Шенген да се обвърже с борбата срещу корупцията?

"Ние отпускаме на страните-членки много пари от ЕС и е редно да се интересуваме къде отиват тези пари", казва евродепутатката от партията на Зелените Ска Келер. Тя е недоволна от факта, че по тази тема се говори твърде малко. В същото време не е съгласна въпросът за влизането на България в Шенген да се обвързва с темата за корупцията.

"Съществуват много ясни правила за това, кога една страна може да влезе в Шенгенското пространство. И всяка страна принципно би следвало да може да се присъедини към Шенген. Затова смятам, че двете теми трябва да се разглеждат поотделно", казва евродепутатката.

Както България, така и Румъния изпълняват т.нар. технически критерии за присъединяване към Шенгенското пространство. Въпреки това някои политици съзират ясна взаимовръзка между двете теми – например евродепутатът от ХДС Даниел Каспари: "Би трябвало да може да се разчита на България, че няма да издава шенгенски визи на хора, които например просто са си платили за тях. Точно затова корупцията е ключовата дума в случая. И точно поради това можем да използваме темата "Шенген", за да мотивираме българското правителство да се бори срещу корупцията", казва Каспари.

Правителството в София си прави реклама с аргумента, че надеждно защитава външната граница на ЕС и допринася за сигурността на Шенгенското пространство, въпреки че още не членува в него. ЕС, естествено, отчита заслугите на България, но присъединяването към Шенген в крайна сметка представлява политическо решение на страните-членки.

Присъединяването към Шенген – важен символ

Одобрението към Европа е голямо сред българите. Страната извлече много ползи от европейските средства, а гражданите на страната дори изпитват по-голямо доверие към европейските институции, отколкото към своите собствени. Но и очакванията, свързани с българските власти, са големи: "Ако не се промени нищо по отношение на корупцията и правосъдието, България няма да има шанс за влизане в Шенген", казва Даниел Стефанов от софийския офис на Европейския съвет за външни отношения.


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хайде да сравним два ериод от29 години 1948 - 1977 и 1989 - 2018 какво е построено, с колко се се увеличило населението, с колко производството. Това са фактите. Няма смисъл тука да се дърляте и да ви се смеятсеирджиите.
224
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 224
Отговори и на първия въпрос бе сорроссоурод плякан.
223
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 223
Сибирските степи са обширни...
Никой не те задържа!
222
3
 
8
 
! Отговори
Въпрос преди 9 месеца
Ама като сме толкова лоши и корумпирани защо аджеба ни приехте в тъппия си ЕС и ни държите насила там бе, господа шваби гнусни? Нали ужким добър човек лошо не държи у себе си.
221
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Явно "европейците" смятат, че "елита" на България има същите възгледи като народа. Да ама не, "елита " говори едно, а народа съвсем друго, само че народа никой не го пита какво мисли и какво иска.
220
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пицата е постна и мирише на повръщано след запой от мутра.
219
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Трябва ни Генерал Аугусто Пиночет изкарай ги на стадиона,и давай наред всички крадци и бандити на прехода!!!
218
1
 
4
 
! Отговори
до Мен преди 9 месеца
На долу .... На долу...
Колко надолу още може да стигнете, с тази неграмотност?
217
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хората бяха спокойни тогава,не си спомням да съм гладувал.На опашки се редяхме след 89,майната и на криворазбраната демокрация!
216
1
 
11
 
! Отговори
Мен преди 9 месеца
Ти май не виждаш че по почти всички показатели. вървим надолу виж колко тона месо е произвеждано преди и сега или колко е населението преди и сега почти всеки отраснал с реално производство е на долу
215
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 215
Докато не се оттървете от " комплекса" , че сте нещо "уникално", и че света се върти около вас...няма да мръднете и крачка напред!
214
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен208 "Припознавате се в картинката...безнадеждно изостанали...скимнящи мъници търсещи нечия нянка - да посучат "на далавера""...
....
А някой даде ли им на Българите да се развиват по нормалния начин, до сега, от 1989-та насам? Само да се усети , че има някаква сметка народа, от това, да се развива и да печели, и веднага му се "туря ставилото", я с данъци, яс разрешителен режим, я с някакви безумни евро изисквания, които сме подписали без да искаме или без да ни го искат...
213
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 212
Щеше да изчезне още през 80та....ама много стреляха по границата!
212
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 210
точно на швабите не им отива да се държат високомерно...с техния сбъркан ген и отблъскваща външност...
--------------------------------------------------
Е...... не всички нации могат да се похвалят с "красавици" като Азис...Денис...и последната мис България
211
2
 
10
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 9 месеца
До Трак Много ми се иска да коментираш новината, че последния етнически Българин по тия територии ще изчезне някъде към 2052-ра година.....
210
7
 
5
 
! Отговори
Трак преди 9 месеца
Въпреки политиците страната лека полека се възстановява от 45 години комунизъм и още 20 години експерименти на комунистически крадци.Щом те не ни затриха , никой няма да може.А нещата наистина се подобряват , бавно но сигурно и най-важното , въпреки всички опити на чужди и наши “другари и братя”.
209
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
точно на швабите не им отива да се държат високомерно...с техния сбъркан ген и отблъскваща външност...
208
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Държава пълна с нихилисти, и опортюнисти!
Мрънкащи готованци... и откровени некадърници!
207
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не минуси..мегаминуси да слагате - все тая!
Припознавате се в картинката...безнадеждно изостанали...скимнящи мъници търсещи нечия нянка - да посучат "на далавера"
206
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това е "резултата" и главната вина на комунизма!
Направи цял един народ - търтеи чакащи някой да ги храни!
НАПЪЛНО НЕСПОСОБНИ ДА СЕ ОПРАВЯТ В ЗАОБИКАЛЯЩИЯ ГИ СВЯТ!
НАПЪЛНО!
Търсещи вина в "гадния запад" , който впрочем ги хранеше...и май още ги храни!