BG: Бедняшка колиба! Еуфоричен европривърженик! Кое е вярното?

Германска медия: България се старае да промени имиджа си!
29 яну 2018 11:00,
236
BG: Бедняшка колиба! Еуфоричен европривърженик! Кое е вярното?
Снимка: Reuters

"С всички сили България се старае да промени имиджа си на постсоциалистическа бедняшка колиба, проядена от корупция. Очакванията към страната са особено високи", се казва в репортаж на Дойчландфунк, цитиран от "Дойче веле".

Германско издание: България се топи и това се усеща в туризма

Българската авиокомпания е подготвила многобройни четива за пътуващите към София - дебели списания, които съдържат разнообразни истории и политически интервюта. Навярно, защото с право предполага, че в тези дни към страната пътуват мнозина, които знаят твърде малко за България, но са любопитни да узнаят повече. И тези хора следва да бъдат спечелени като приятели. Или поне отчасти да променят мнението си.

Постсоциалистическа бедняшка колиба, проядена от корупция, но пък и еуфоричен привърженик на ЕС? Кое е вярното? С всички сили България се опитва да убеди гостите и инвеститорите в наличието на качества, които навярно са недотам познати в чужбина.

"Българите се смятат за много гостоприемни хора, България е отворена към света, а Германия е на особена почит тук. Страната отбелязва голям прираст в сферата на туризма. През миналата години в България са пристигнали 850 000 германски туристи, които постоянно преоткриват България", четем в рекламните брошури.

Корупцията не е основният проблем

Председателят на Германско-българската търговска камара Митко Василев се опитва да убеди фирмите да инвестират в България или да създадат свои филиали в страната. Ниските данъци също са аргумент в полза на България. Но как стоят нещата с корупцията?

ЕК в доклада за България: Имате напредък, но трябва още много работа

"Да, вярно е, че тя пречи, включително и на германските инвеститори, но те все пак не я споменават на първо място", казва Василев.

Влизането в Шенген да се обвърже с борбата срещу корупцията?

"Ние отпускаме на страните-членки много пари от ЕС и е редно да се интересуваме къде отиват тези пари", казва евродепутатката от партията на Зелените Ска Келер. Тя е недоволна от факта, че по тази тема се говори твърде малко. В същото време не е съгласна въпросът за влизането на България в Шенген да се обвързва с темата за корупцията.

"Съществуват много ясни правила за това, кога една страна може да влезе в Шенгенското пространство. И всяка страна принципно би следвало да може да се присъедини към Шенген. Затова смятам, че двете теми трябва да се разглеждат поотделно", казва евродепутатката.

Както България, така и Румъния изпълняват т.нар. технически критерии за присъединяване към Шенгенското пространство. Въпреки това някои политици съзират ясна взаимовръзка между двете теми – например евродепутатът от ХДС Даниел Каспари: "Би трябвало да може да се разчита на България, че няма да издава шенгенски визи на хора, които например просто са си платили за тях. Точно затова корупцията е ключовата дума в случая. И точно поради това можем да използваме темата "Шенген", за да мотивираме българското правителство да се бори срещу корупцията", казва Каспари.

Правителството в София си прави реклама с аргумента, че надеждно защитава външната граница на ЕС и допринася за сигурността на Шенгенското пространство, въпреки че още не членува в него. ЕС, естествено, отчита заслугите на България, но присъединяването към Шенген в крайна сметка представлява политическо решение на страните-членки.

Присъединяването към Шенген – важен символ

Одобрението към Европа е голямо сред българите. Страната извлече много ползи от европейските средства, а гражданите на страната дори изпитват по-голямо доверие към европейските институции, отколкото към своите собствени. Но и очакванията, свързани с българските власти, са големи: "Ако не се промени нищо по отношение на корупцията и правосъдието, България няма да има шанс за влизане в Шенген", казва Даниел Стефанов от софийския офис на Европейския съвет за външни отношения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"редовно сиснихме по барчетата и пицариите,и по тово време също имаше и туикс и баунти"Това не е било преди 1989. Малък си, щом си ял Туикс и Баунти.
157
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И пак старата песен на нов глас - колко добре били по Тошово!Защо ли гадните капиталисти от САЩ , ЯПОНИЯ, ГЕРМАНИЯ.... са икономически гиганти ....а България никой не я брои за ошаф?И тези митове и легенди за конкурентноспасобна икономика по тошово..вече и за виц не стават!Просто жалки!
156
7
 
8
 
! Отговори
хах преди 6 години
Хората преди време ви нарисуваха на центъра на Брюксел като клозет с чешмичка. Сега Дойчевеле цяла снимка ви е сложило. Не ви ли светва лампата че говорят за вашия прогрес? Тук някакъв плаче за Булгарреното и булгарсамолета. Друг чака да му дадат пари както на ГДР-ами направи разлика между германец и българин първо!. Не пари, ами 100 фабрики за пари да ви дадат нищо няма да има насреща крадливци такива!
155
1
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
кузев бро виж сега дали тати има кинти вбанките ето каза милионер е виж да не са преведени у германия
154
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Майка ми и баща ми бяха инженери, построиха апартамент в кооперация и вила на село, а след 10.10.89 имахме спестявания и купихме и ведомствената панелка, в която живеехме, докато построим апартамента.И кола си купиха, а всяко лято ходех поне 2 пъти по 2 седмици на море, отделно на планина,и нищо не ни е липсвало, а бяхме три деца. Айде сега с две заплати някой да обясни как се купуват два апартамента и се строи вила, и се гледат три деца, че и и спестявания, а не кредити да имаш. Без да крадеш
153
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Мързеливите гърци" са древен и умен народ, за разлика от вулгарите, които може да са древен, но много *** народ.А през 80- те години си спомням, гърците, които пътуваха да Западна Европа как отваряха багажника на паркинга пред хотела и продаваха шарени тениски по 10 лева, а ние - ученици, се редяхме да ги купуваме. толкова са били богати преди да им налеят милиарди.
152
6
 
12
 
! Отговори
Иво преди 6 години
151 майка ми и баща ми бачкаха учители,тя по език и литература а той по физическо,кви комунисти те гонят,съвсем обикновени хора са и пак сме имали всичко ,след даскало с мои съученици редовно сиснихме по барчетата и пицариите,и по тово време също имаше и туикс и баунти и много други ,на това което съм видял и съм преживял ли да вярвам или на вас?Беше си супер тогава!
151
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименА ако го нямаше социалзма, на поляната ли щяхме да живеем?------------------------------натам са тръгнали нещата.като изпопадат панелките, пак ще си строите " палати" от глина и слама, като в Африка.
150
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Какво построихме за 30 години, откакто сме уж "свободни"?"Кой ти каза че след 1989 сме свободни? В българия нямаше лустрация. Същите комунисти и децата им ни управляват и сега. А приватизацията стана по най-нечестния начин и се обикновения народ не спечели нищо от нарочно фалиралите предприятия.
149
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДО лошия социализъм"Най-малкият пример са Източна - Западна Германия, Източния блок - Западна Европа, та в Западна Европа ВСИЧКО е в пъти по-добре!!!"точно Източна Германия мина по нашия сценарий -закриха им цялата индустрия, за да не е конкурент на западните корпорации, а източно-германците отидоха да работят в западна Германия. И недей да сравняваш германци с българи.Пак питам - за 30 години какво построи демокрацията и какво разруши? Щото построеното от социализма и с се вижда навсякъде
148
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Жилищата, в които живеем, са построени при лошия социализъм.."А ако го нямаше социалзма, на поляната ли щяхме да живеем? Все едно до 1944 в България не е имало нито български, нито чужди инвестиции и не се е строяло изобщо. Хайде стига глупости. Мързеливите гърци, като си изгониха комуниситите, да не би сега да нямат нищо построено?
147
1
 
4
 
! Отговори
TURK преди 6 години
от 2000 гулдена станали 1000 евро
146
7
 
13
 
! Отговори
TURK преди 6 години
2002 бях в Холандия и хората казваха:Доматите бяха 4 гулдена,сега станаха 4 евро.Заплатите бяха 2 000 гулдена-станаха 1 евро-бяха крайно нещастни.Ама Холандия е богата колонизаторска държава.Представете си какво ще е в Бг
145
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДО лошия социализъмте и преди това са били векове напред в развитието си в сравнение с България.Какво построихме за 30 години, откакто сме уж "свободни"? Нищо, освен че разрушихме и разпродадохме всичко, което беше построено.
144
10
 
9
 
! Отговори
До ИВО преди 6 години
Ти в КОРЕКОМ ли си живял, или си комунистическо чедо, за тях се намираха и неща дето за хората ги нямаше?
143
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 17днешните $оро$оиди , все деца на комунистическата номенклатура, много обичате да лъжете.
142
5
 
21
 
! Отговори
Иво преди 6 години
147,аз съм от Шумен,също не съм от София и не познавам някой,който да е мизерствал по онова време!Ходехме по барчета,ядяхме мелби и шейкове и носехме дънки,аз като тийн ходех с нарочно скъсани дънки,слушах метъл касети ,така че не ми говори,че едва ли не само при мене е имало всичко а всички други сте умирали от глад защото е смешно!
141
13
 
7
 
! Отговори
ДО лошия социализъм преди 6 години
Приятелю, държави които са били разрушени и фалирали от ВСВ сега са с десетки пъти по-добро качество на живот, това дето ни го е създал социализма е троха на фона на това, което за тези 50г. създадоха свободните държави. Най-малкият пример са Източна - Западна Германия, Източния блок - Западна Европа, та в Западна Европа ВСИЧКО е в пъти по-добре!!!
140
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИвоАз съм 81-ви набор и нямаше нищо.Живея в Средногорието където има рудници и металургичен завод демек се предполага, че хората са взимали добри заплати.Ама нямаше нищо.Ходехме с кръпки по лактите и колената.Помня, майка ми търсеше две парчета изкуствена кожа да ми зашие на коленете на панталона, че е по-здрава от обикновения плат и даже комшийката шивачка едвам намери.Мизерия!Баща ми ходеше до София декември да купи портокали и ги държехме на студено до Нова година да има за празника.
139
4
 
26
 
! Отговори
до 142 преди 6 години
Първо, зададняците не са се радвали на османско присъствие пет века,а напротив те са имали роби и колонии, от които да смучат векове наред. Докато те са имали Ренесанс и са завладявали цели континенти, ние сме прекланяли главици под турския ятаган.А преди да дойдат тук руснаците,България какво е имала? Примитивно земеделие на ниво Африка, бедно, гладно и необразовано население, кирпичени къщи без ток и вода, 3000 висшисти в цялата страна,мрели са като мухи без доктори.