BG: Бедняшка колиба! Еуфоричен европривърженик! Кое е вярното?

Германска медия: България се старае да промени имиджа си!
29 яну 2018 11:00,
236
BG: Бедняшка колиба! Еуфоричен европривърженик! Кое е вярното?
Снимка: Reuters

"С всички сили България се старае да промени имиджа си на постсоциалистическа бедняшка колиба, проядена от корупция. Очакванията към страната са особено високи", се казва в репортаж на Дойчландфунк, цитиран от "Дойче веле".

Германско издание: България се топи и това се усеща в туризма

Българската авиокомпания е подготвила многобройни четива за пътуващите към София - дебели списания, които съдържат разнообразни истории и политически интервюта. Навярно, защото с право предполага, че в тези дни към страната пътуват мнозина, които знаят твърде малко за България, но са любопитни да узнаят повече. И тези хора следва да бъдат спечелени като приятели. Или поне отчасти да променят мнението си.

Постсоциалистическа бедняшка колиба, проядена от корупция, но пък и еуфоричен привърженик на ЕС? Кое е вярното? С всички сили България се опитва да убеди гостите и инвеститорите в наличието на качества, които навярно са недотам познати в чужбина.

"Българите се смятат за много гостоприемни хора, България е отворена към света, а Германия е на особена почит тук. Страната отбелязва голям прираст в сферата на туризма. През миналата години в България са пристигнали 850 000 германски туристи, които постоянно преоткриват България", четем в рекламните брошури.

Корупцията не е основният проблем

Председателят на Германско-българската търговска камара Митко Василев се опитва да убеди фирмите да инвестират в България или да създадат свои филиали в страната. Ниските данъци също са аргумент в полза на България. Но как стоят нещата с корупцията?

ЕК в доклада за България: Имате напредък, но трябва още много работа

"Да, вярно е, че тя пречи, включително и на германските инвеститори, но те все пак не я споменават на първо място", казва Василев.

Влизането в Шенген да се обвърже с борбата срещу корупцията?

"Ние отпускаме на страните-членки много пари от ЕС и е редно да се интересуваме къде отиват тези пари", казва евродепутатката от партията на Зелените Ска Келер. Тя е недоволна от факта, че по тази тема се говори твърде малко. В същото време не е съгласна въпросът за влизането на България в Шенген да се обвързва с темата за корупцията.

"Съществуват много ясни правила за това, кога една страна може да влезе в Шенгенското пространство. И всяка страна принципно би следвало да може да се присъедини към Шенген. Затова смятам, че двете теми трябва да се разглеждат поотделно", казва евродепутатката.

Както България, така и Румъния изпълняват т.нар. технически критерии за присъединяване към Шенгенското пространство. Въпреки това някои политици съзират ясна взаимовръзка между двете теми – например евродепутатът от ХДС Даниел Каспари: "Би трябвало да може да се разчита на България, че няма да издава шенгенски визи на хора, които например просто са си платили за тях. Точно затова корупцията е ключовата дума в случая. И точно поради това можем да използваме темата "Шенген", за да мотивираме българското правителство да се бори срещу корупцията", казва Каспари.

Правителството в София си прави реклама с аргумента, че надеждно защитава външната граница на ЕС и допринася за сигурността на Шенгенското пространство, въпреки че още не членува в него. ЕС, естествено, отчита заслугите на България, но присъединяването към Шенген в крайна сметка представлява политическо решение на страните-членки.

Присъединяването към Шенген – важен символ

Одобрението към Европа е голямо сред българите. Страната извлече много ползи от европейските средства, а гражданите на страната дори изпитват по-голямо доверие към европейските институции, отколкото към своите собствени. Но и очакванията, свързани с българските власти, са големи: "Ако не се промени нищо по отношение на корупцията и правосъдието, България няма да има шанс за влизане в Шенген", казва Даниел Стефанов от софийския офис на Европейския съвет за външни отношения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До хах 127И кое в румънския автомобил е румънско бе балама?Всичко е части от Рено и бюджетни модели Насан.А това можеше да е Булгаррено, но БСП докато чакаше французите да си платят за разрешение да произвеждат у нас хората отидоха в Румъния.
137
9
 
31
 
! Отговори
Иво преди 6 години
Абе аз съм 80 ти набор и не помня да ми е липсвало нещо,всичко имаше по магазините и шоколади,сладоледи,сладкарниците пълни с всякакви закуски и торти,баба ми работеше в плод зеленчук и имаше и банани ,не знам тия които казват че нямало нищо къде са живяли,но аз имах страхотно детство и всичко беше качествено,не съм се разболявал и бях като струна,а сега отвсякъде ни тровят това ли да харесвам?Стига бе!
136
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДокатоНяма какво да смятаме, то се знае.Такива колко съм ги слушал ехееее........В ТКЗС-то взимах 80лв заплата, къща направих и купих две коли а сега?Какво сега бе?Ти си крал и с г*за си.Сега ви секнаха кражбите и побесняхте.Един дядка се жалваше.Навремето имаше всичко, а сега нищо не може да си вземеш.Да си вземеш забележете.Той не крадял, той си взимал.
135
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До лошия социализъмДа се чудиш тъпите западняци как са стигнали до тук без социализъм.
134
4
 
17
 
! Отговори
Ала-Бала преди 6 години
Империя на Лицемерието. Ние сме нейна покрайнина. Управниците ни подлезурци.
133
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и комунистическото ГДР беше бедняшка колиба с Трабанчето от картон преди от запад да изсипят трилиони. На нас няма кой да ни даде толкова пари.
132
3
 
20
 
! Отговори
PD преди 6 години
На Българина, въобще не му пука, харесва ли му, на западняка, страната ни. Само слугинажния ни елит, мечтае, да го потупат по рамото, и некоя службичка да му дадат.Верно, някой къщички, ще паднат. Родове ще е затрият, но на тяхно място, тези дето днес , въпреки, всички негативи, се справят, ще оправят нещата. Щото шило в торба не стои. И по силни ще бъдат, щото воля се калява в бури.А останалото е диванен рев, на ялови ентелегнти, воеводи без дружини и платени манипулатори.
131
8
 
42
 
! Отговори
лошия социализъм преди 6 години
Жилищата, в които живеем, са построени при лошия социализъм.Пътищата, по които е движим също.Водата, която тече от чешмите, идва от язовири, построени при социализма, и тече по тръби, сложни пак тогава.Къщите ни по селата са построени при социализма, училищата и университети , в които учат децата ни също.Тогава са построени и болниците, в които се лекуваме, и обществените сгради и тези на държавните институции.Построени са АЕЦ , ТЕЦ, които ни дават ток и парно. А за 30 г. демокрация и американска колония какво построихме, освен че разрушихме индустрията и подарихме държавните активи?
130
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РОССИЯчемодан, вакзал, масква
129
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде с лъжите за тошово време да изчакаме, да си отидат онези дето помнят.
128
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 125Политиците у нас ги назначават от Козяк,и другарката Нинова, и доганците, и Сидеров нали?
127
3
 
6
 
! Отговори
Курвелия куринова преди 6 години
БКП-ГЕРБ Победа Победа другари капиталисти!
126
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живеем отлично дори! 50-60% от населението не може да си позволи отопление.
125
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А никой не изнася производство в пустиня. Трябват и местни кадри, и то висшисти, за да го усвоят. Българина винаги е бил технически грамотен, а в предвид новите тенденции в Европейското образувание, скоро ще имаме повече инженери на глава от населението от западно европейците.И ако не решат проблема с мигрантите, който добрия имидж им докара, може да се окаже че България не е толкоз лошо място за живот.
124
4
 
21
 
! Отговори
Докато преди 6 години
смятате колко банички са се купували с тогавашната пенсия, сметнете как бабите ви работници във фабрики са вдигнали 3 ката къщи в провинцията и родителите са ви купили панелки без заем. Днес те модерни роби на банките, но на вас така ви харесва.
123
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"С всички сили България се старае да промени имиджа си на постсоциалистическа бедняшка колиба, проядена от корупция" Точно това е за което те смятат страната! Това е тяхното сегашно мнение, и с право. Тогава спрете да се заблуждавате като ви лъжат че сме били уважаван и равен член на ЕС. Лъжат ви! За тях сега, ние сме точно тази бедняшка колиба, и ако някой си мисли че която и да е от тези страни, ни мислят за равни с тях, много се лъже! За тях бяхме и сме, задният им двор. Не се заблуждавайте!
122
13
 
5
 
! Отговори
хах преди 6 години
До Анонимен112Това че някой си е изнесъл производството на кабели за запалителната система или някакви дребни части не означава!!!че има български автомобил както има румънски например! Кой не ти дава да строиш небостъргачи??? Нямаш архитект-българин строил такова нещо! хаха изостанал народ изостанала нация стеееее. Ако щеш го признавай! Можеш да си смучеш от пръстите още родни технологични постижения хаххаааааа БМВ !!!!
121
26
 
10
 
! Отговори
извод преди 6 години
1. Ако не беше ЕС щяхме да бъдем като Русия с Жан Виденов. 2. Бедняци сме и затова сме си виновни само ние , защото избираме Боко и сие. 3. Груба грешка е на Запада, дето поддържа Боко и сие. 4. Въпреки Боко вървим напред. и който не вярва нека да си припомни колко долара му бе заплатата при Жан Виденов..... 5. КОГАТО ПУКНА АГЕНТИТЕ НА ДС МОЖЕ БИ ЩЕ ИМА ПРОГРЕС.....
120
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Политиците у нас ги назначават от Козяк, не си мислете че ги избираме.
119
36
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес в НАТО и ЕС живеем най-добре. В своята 1300 годишна история българите никога не са живели толкова добре. България в НАТО и ЕС е най прекрасното място за живот за което българите могат да мечтаят.