ЕС и САЩ точат саби за търговска война

Брюксел отвърна на надпадките на президента Тръмп
29 яну 2018 20:16, Екип на Dnes.bg
29
ЕС и САЩ точат саби за търговска война
Снимка: Архив, Reuters

Европейският съюз и САЩ точат саби за нова търговска война след коментарите на американския президент Доналд Тръмп, че европейските стоки имат твърде големи привилегии на американския пазар.

В интервю за британския тв канал ITV от Давос Тръмп заяви, че търговските политики на ЕС към САЩ са "много, много несправедливи" и заплаши, че това ще се обърне във вреда на Европа.

Американският президент се оплака, че Щатите не могат да пласират продукцията си, защото европейските стоки се внасят без данъци или с много ниски налози, докато в същото време ЕС налага драконовски правила за американските продукти.

Още по темата

"Имах много проблеми с Европейския съюз и това може да се превърне в нещо много голямо от тази гледна точка, от търговска гледна точка", каза Тръмп за британския тв канал.

Той уточни, че и други страни се държат по подобен начин, но че ЕС е "много, много несправедлив към САЩ" и че "аз мисля, че това ще се обърне силно срещу тях".

Засега не е ясно в какво могат да се изразят заплахите на американския президент, но медиите припомнят, че само преди седмица той подписа за рязко увеличаване на вносните мита за слънчеви панели и перални машини, което ще засегне основно производители от Азия, главно от Китай.

ЕС също увеличи митата за китайски слънчеви панели и за стомана в края на 2017 г., позовавайки се на нуждата да се защити от дъмпинговите цени.

"Не сме готови да предприемем бързи и подобаващи мерки, ако европейски производители бъдат засегнати от каквито и да ограничителни мерки от страна на Съединените щати", заяви говорител на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер днес.

Той отказа подробности, като каза, че търговията трябва да е дейност, от която печелят всички и в която "не става въпрос за губещи и победители".

Съединените щати в момента имат значителен дефицит в търговския обмен с ЕС. Вашингтон внася повече европейски продукти на стойност $93 млрд. (2016 г.), отколкото е износът му за 28-те страни от Съюза. Повече от две трети от отрицателното салдо се дължи на вноса на стоки от Германия.

Брюксел преустанови преговорите за сключване на ново търговско споразумение със САЩ след влизането на Доналд Тръмп в Белия дом. Според говорител на Европейската комисия, която водеше преговорите от името на ЕС, в момента се прави оценка доколко има воля и общ интерес за продължаването на тези разговори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
34
 
! Отговори
Веско преди 6 години
...евала, пичът им показва предстоящата линия на поведение, заяви го и на Тереза Мей - аз много по остро щях да преговарям с тях(Брюксел) за Брекзита!!! Или инак казано САЩ не са доволни с материалните им възможности, с всичко останало и съответно ще направят нещо по въпроса, ама тия бунаци от ЕС нямат акъл за две евра и скоро ще нагълтат водица...
27
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бг смешки 24Kak пък Тръмп не те попита тебе, как да вдигне икономиката на САЩ???:):)Не че Тръмп не извърши чудеса за една година за икономиката на САЩ и тази още по-големи ще извърши. Но ако те послуша теб - направо ще е чудо на чудесата.Абе що не си пиете боярищника и да си навиквате жените?
26
1
 
32
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До АнонименВалутните игри са доста сложни,а курсът на долара не е показател за икономическото им състояние(ако е в определени граници-от 1.3 до 2 лева).Даже евтиния долар стимулира износа.Виж,ако доларът падне рязко под тея величини е друго и ще значи,че Китай е победил.И това ще стане,но след доста години,поне 10.
25
0
 
33
 
! Отговори
Верно преди 6 години
До Анонимен"Войната ще е между американските китайски стоки и европейските китайски стоки"Доста добре казано!
24
4
 
36
 
! Отговори
бг смешки преди 6 години
Тръмп като бизнесмен може и да е добър ама като политик е мега зле ! нищо няма да направи освен да ядоса досега съюзниците на САЩ ...ако изпуснат Германия изпускат целия ЕС и отиват на майната си ...... А тръмп с подобни глупави изкавания прави точно тва ! ЕС се ръководи от ГЕРМАНИЯ който не го е разбрал е кре***тен .... другите държави са второспенни ....
23
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откакто Тръмп е президент долара от 1.86лв. падна на 1.57лв за 1$.
22
0
 
39
 
! Отговори
ДОЙЧЕ преди 6 години
Каквито и мита да сложи Мерцедес и БМВ ще са си винаги търсени защото са без аналог.
21
1
 
39
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 6 години
тРЪМПИ и какво ше направиш ?!!? ше кажеш на германците да не си изнасят продукцията в САЩ ли ....и там карат много немски коли ! ше им накривиш шапката ..и без тва са ви набрали немците заради това че се месите навсякъде и се опитвате да им прецакате СЕВЕРЕН ПОТОК -2 .....немците обаче не са *** и ако се съюзат с Русия ше ви се разкаже играта .... знаете го !
20
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупавото поведение на тръмпи ще доведе щатите до изолация.
19
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако ЕС не се вразуми, Тръмп ще направи най-страшната си физиономия...
18
1
 
44
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
До ТелепатНяма нищо интересно в това защото то е ежедневие в САЩ. Тръмп има програма и я следва и тя е протекционистка, а администрацията и съдебната власт са доминирани от либералите глобалисти и бламират всичко което могат и както могат. Външната политика на САЩ е същата работа, президента едно, външния му министър друго, а ЦРУ и Пентагона съвсем трето.
17
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Войната ще е между американските китайски стоки и европейските китайски стоки.
16
0
 
34
 
! Отговори
Телепат преди 6 години
От много смях, се получават болки в корема. Ройтерс: U.S. trade body backs Canadian plane maker Bombardier against BoeingА едно от последствията на първото решение за 300%, Еърбъс взеха 50% от C-series и поемат целия маркетинг, търговията и евентуално част от производството. Имаше една пословица за веждите и очите.Прочети още на: https://dnes.bg/notifikacii/2018/01/29/es-i-sasht-tochat-sabi-za-tyrgovska-voina.366474#comment-newest
15
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТелепаткаАма сериозно ли???? Боинг се "страхува" от Бомбардие?????? Ххахахахахахааааааааааааааааааааааааааааааааааа! Не бе, не може да си толкова т ъ п!!
14
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хехе дразни го вноса на коли от германия,ми като не могат да правят свестни в щатите, ще купуват,изобщо какво всъщност изнасят щатите освен гмо продукти и софтуерни технологии,а да и оръжие
13
1
 
38
 
! Отговори
Телепат преди 6 години
Интересна история от последните месеци - Боинг се оплаква на американския търговски департамант (част от правителсвото подчинено на президента) , че Бомбардие използва нечестни методи, за да продава новите си самолети. Боинг нямат самолети в този клас. Искат 80% мито. Търговският департамент слага не 80% а 300% мито. Бомбардие обжалват пред американската комисия за международна търговия (нещо подобно на съд). Отсъждането стата миналата седмица - 300-те процента бяха премахнати.
12
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Тръмпета все нещо му пречи. Но Китай яко им бръкна в здравето и на европейските и на говедарските търтеи.
11
10
 
38
 
! Отговори
мухахах преди 6 години
Уморен съм и не ми се рови в нета ама бас правя , че статията е нескопосана препечатка от някой руски ***.
10
4
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"ЕС също увеличи митата за китайски слънчеви панели" И в същото време ЕС е за зелена енергия, принуждавайки ни да купуваме ел. енергия от слънчеви панели на десетократно по-висока цена. А цената е висока, защото технологията била скъпа... а на евтината технология слагат високи мита. Никога в човешката история не е съществувал по демагогски строй, от така наречената Западна демокрация.А защо не сложат мита на китайските парцалки? Всички ще се облекат с Армани - не. Голи ще ходим в Европа!
9
7
 
57
 
! Отговори
И от двете преди 6 години
Сбирщини, България не видя нищо добро.Каквото можаха,съсипаха.