ЕС и САЩ точат саби за търговска война

Брюксел отвърна на надпадките на президента Тръмп
29 яну 2018 20:16, Екип на Dnes.bg
29
ЕС и САЩ точат саби за търговска война
Снимка: Архив, Reuters

Европейският съюз и САЩ точат саби за нова търговска война след коментарите на американския президент Доналд Тръмп, че европейските стоки имат твърде големи привилегии на американския пазар.

В интервю за британския тв канал ITV от Давос Тръмп заяви, че търговските политики на ЕС към САЩ са "много, много несправедливи" и заплаши, че това ще се обърне във вреда на Европа.

Американският президент се оплака, че Щатите не могат да пласират продукцията си, защото европейските стоки се внасят без данъци или с много ниски налози, докато в същото време ЕС налага драконовски правила за американските продукти.

Още по темата

"Имах много проблеми с Европейския съюз и това може да се превърне в нещо много голямо от тази гледна точка, от търговска гледна точка", каза Тръмп за британския тв канал.

Той уточни, че и други страни се държат по подобен начин, но че ЕС е "много, много несправедлив към САЩ" и че "аз мисля, че това ще се обърне силно срещу тях".

Засега не е ясно в какво могат да се изразят заплахите на американския президент, но медиите припомнят, че само преди седмица той подписа за рязко увеличаване на вносните мита за слънчеви панели и перални машини, което ще засегне основно производители от Азия, главно от Китай.

ЕС също увеличи митата за китайски слънчеви панели и за стомана в края на 2017 г., позовавайки се на нуждата да се защити от дъмпинговите цени.

"Не сме готови да предприемем бързи и подобаващи мерки, ако европейски производители бъдат засегнати от каквито и да ограничителни мерки от страна на Съединените щати", заяви говорител на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер днес.

Той отказа подробности, като каза, че търговията трябва да е дейност, от която печелят всички и в която "не става въпрос за губещи и победители".

Съединените щати в момента имат значителен дефицит в търговския обмен с ЕС. Вашингтон внася повече европейски продукти на стойност $93 млрд. (2016 г.), отколкото е износът му за 28-те страни от Съюза. Повече от две трети от отрицателното салдо се дължи на вноса на стоки от Германия.

Брюксел преустанови преговорите за сключване на ново търговско споразумение със САЩ след влизането на Доналд Тръмп в Белия дом. Според говорител на Европейската комисия, която водеше преговорите от името на ЕС, в момента се прави оценка доколко има воля и общ интерес за продължаването на тези разговори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
48
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
С Канада сключиха СЕТА за безмитна търговия, а тоя льольо ще налага допълнителни такси. Аз като си компувах часовник от САЩ, ме "обработиха" с 22%ДДС с едва забележими букви под часовника. А Вие знаете ли колко стоки залежават по Митниците! Хората като не знаят, че от САЩ има мито и като нямат с какво да го платят. Пример на 5000 хиляди долара с ДДС - то стават 6000!!
7
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмпи пак наопаки
6
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да точат саби! Ще ги размахват в Саудитска Арабия..!
5
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Na snimkata e srednata bg zaplata
4
6
 
38
 
! Отговори
Otto преди 6 години
Abe toq Trump kakvo iska. S vsichkite darjavi ima problemi. Nai loshoto e che nikoq darjava nqma tolkova sili da go spre toq gyotferen
3
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не Не сме готови, а Ние сме готови е казал Юнкер. Вижте си превода
2
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бай Дончо полудя, ще си изжвърля доларите през балкона
1
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От Тръмп та на глог.