Рязък спад в мераците за BG паспорти – 3380 за 2017-а

Израелците изместиха молдовците за гражданство
29 яну 2018 09:00,
43
Рязък спад в мераците за BG паспорти – 3380 за 2017-а
Снимка: "Монитор"

Рязък спад в редиците на новите българи през изминалата година показват статистиките. Според официалните данни те са 4 пъти по-малко в сравнение с предходната година. Това показва годишният доклад на Комисията за българско гражданство към администрацията на президента, цитиран от "Монитор".

Така за 2017 година български паспорт са получили едва 3380 души. За сметка на това само година по-рано техният брой е бил близо 12 900 души.

В доклада обаче не се посочват причините за тази промяна, въпреки факта, че последните години има трайна тенденция за покачване на броя на хората, поискали български лични документи.

Най-много са хората, получили паспорт заради българския си произход или заради родител българин. Такива са съответно 1436 и 1613 души. Други 307 са натурализирани по общия ред, тъй като от години живеят у нас или пък са сключили брак с нашенец. 12 души за взели гражданство заради някакви инвестиции, но нито един от тях не е крупен инвеститор, който да е вложил пари в проект от клас А.

През 2017 година за своите заслуги към страната лични документи са взели и осем спортисти.

Отделно от това статистиката показва, че на 251 човека е възстановено БГ гражданството.

По традиция най-напред в класацията са македонците, като 1150 души са получили гражданство. На второ място се нареждат украинците, които са 710 човека. Интересен нюанс е, че израелците и турците изпреварват гражданите на Молдова, където има масирана българска диаспора и по принцип се нареждат в топ три.

През 2017-а с родни документи са се сдобили 303 души от Израел, 294 от Турция, а молдовците са едва 207. Само година по-рано те са били над 1200 души или близо 6 пъти повече.

Сред желаещите да станат българи са още 194 сърби, 78 албанци, 41 арменци, 34 виетнамци и други.

Сред екзотичните дестинации са още граждани от Кувейт, Корея, Еквадор, Венецуела, Конго, Етиопия, Нигерия, Индия и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
4
 
! Отговори
до:Ти дето си копира преди 6 години
Рязак спад ама копирани Новини от Монитор , а ти виждал ли си наживо Кандидати или вече със Български Док. Сърби в Германия
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудесна новина,аман от "българи'по интерес особено ония бюрмаджиите
27
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам да поправя коментар 22 . 8 години са нужни да живеещ в Германия за да получиш немско гражданство
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вземат ли паспорт и изчезват в Англия или Франция. Но сега Англия напусна и спад. В Гърция е фраш защото с гръцки паспорт няма виза за САЩ.
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако разрешат гласуване от чужбина, албанци и турци които не знаят български ще изберат турчин за премиер на България.
24
1
 
7
 
! Отговори
Чакащ преди 6 години
Тази статистика нищо не показва. Министерство на правосъдието бави преписките за гражданство и затова толкова малко укази са подписани.
23
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами,увеличаването броя на израелците и турците показва достатъчно ясно,между кои държави ще бъде поделена бившата вече държава България и чии слуга ще бъде остатъка от български народ!
22
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До помнещБГ статистиката винаги е лъжлива и не случайно и казват-стъкмистика! Имаше една свястна шефка на статистическия институт-Ренета Инджова,ама като взе да им казва истината в очите и и духнаха под опашката!
21
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не е луд да идва някой в смотаната ни,крадлива и мизерна държавичка?
20
5
 
26
 
! Отговори
българина преди 6 години
на българите от Русия, Украйна Молдова Унгария Сърбия Македония, Татарстан, Гърция и на такива с родители емигранти българи да се дава веднага, на останалите егзотики като в Швейцария, там местната общност гласува и то след 15 г работа и живеене и така трябва да бъде. искаме хора с нашата култура и бит егзотиките в германия
19
8
 
19
 
! Отговори
ТОТО преди 6 години
Айде стига сте си плюли родината бе, хора!При такива сънародници, врагове не ни трябват!Заслужаваме си *** да ни превземат земята...
18
2
 
21
 
! Отговори
помнещ преди 6 години
До Анонимен 9Живея във Варна близо до районното управление на МВР. Целогодишно виждам опашките пред миграционната служба. Поне 90% са руснаци, пък и навсякъде по града има много и сега през зимата. Цели кооперации са заселени с руснаци. Има нещо гнило в тази статистика.
17
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре бе... в Германия, за да вземеш немски паспорт ти искат 5 години местожителство на тяхна територия и познания по езика. Тука всеки хванат от гората взема български паспорт.... дори и без да трябва да говори български.
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки намира начин да се храни....според способностите си.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, не съм го докарали до там, че да се храня с патриотизъм
14
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След 20-30год. ,желаещите да се сдобият с БГ паспорти,ще са от Индия,Бангладеш и Пакистан поради общия си произход с болшинството от ,,българите"!
13
2
 
9
 
! Отговори
До14 преди 6 години
Всеки различно разбира патриотизма. Някои го бъркат с егоизма.
12
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те албанците и косоварите отдавна са в Европа, още от разпадането на Югославия, че и преди това. Турците от още по-рано.Гмежта рязко се увеличи след нахлуването на 3 млн българи и 7-8 млн румънци..
11
3
 
18
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
С български паспорт може да се пътува в Европа. Затова е бил високия интерес.Човек с български паспорт е подозрителен. Особено ако никога не е знаел български. Затова е спаднал интереса.С подкрепата ни за членство на Западните Балкани в ЕС, ние ще гарантираме на западняците, че към африканци, турци и араби, ще имат свежа кръв от албанци и косовари. Да им е честито предварително.
10
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама то и на 90% от придобилите го по рождение и джиткащи по Европа толкова им е патриотизма, нищо, че се изживяват като съвременни "хъшове"!