"Ще умрем... Сбогом!"... Последните редове на обречените на смърт

С изложба мемориалът "Яд Вашем" отбелязва Деня в памет на жертвите от Холокоста
29 яну 2018 21:30,
257

Снимка: Yad Vashem Photo Archives

16 юни 1942, малко преди нацистите да ликвидират еврейското гето в полския град Друя: Фаня Барбакова, скрила се в изкопана от семейството ѝ дупка в мазето на къщата им, пише последните си редове: "Мили мои!! Пиша ви това писмо преди смъртта, но не знам в кой ден точно аз и близките ми ще бъдем избити, само защото сме евреи... Ръката ми трепери и ми е трудно да пиша тези думи... Тъй много бих искала да живея и да постигна нещо добро! Но вече всичко е загубено... Сбогом. Ваша Фаня от името на всички ни: мама, татко, Сима, Соня, Сушя, Рася, Хуца и малката Селдалех, която още нищо не разбира."

"Като овце на заколение"

Фаня е знаела, че нацистите ще открият скривалището и ще избият цялото ѝ семейство. Тогава тя е само на 19 години. Писмото ѝ обаче оцелява - един съсед го намира и впоследствие го предава на племенника на Фаня. Днес то може да се види в интернет - в електронната изложба на мемориала "Яд Вашем", разказва "Дойче веле". Всеки може да прочете това писмо, включително борбените редове, които Фаня е написала под последното си сбогом: "Братя от всички страни, отмъстете за нас. Водят ни като овце на заколение. Фаня."

Изложбата включва общо десет писма, написани от жертви на Холокоста. Това са последните им редове преди да умрат. Писмата са изпратени от различни страни в цяла Европа - Полша, Румъния, Франция - и са адресирани до близки в Англия или Палестина, и впоследствие стигнали до мемориала "Яд Вашем".

"Тези писма са много скъпи за мен, казва кураторката на изложбата Йона Кобо. Те носят отпечатъка на всеки един от тези хора. Те са докосвали хартията, по която могат да се видят и петна от сълзите, които са проливали."

"Хора като нас"

В архива на мемориала Яд Вашем в Йерусалим се съхраняват повече от 200 милиона страници документация: 450 000 снимки, 125 000 свидетелства на очевидци. Това е най-големият в света архив за Холокоста. В едно от архивните помещения се съхранява и стар дървен скрин, в който се пазят оригиналите на всички досиета на затворниците в концентрационния лагер Маутхаузен. В същото помещение се съхраняват и хиляди писма на жертви на Холокоста. За изложбата от тези писма са подбрани десет, обяснява кураторката.

"Трудно ми беше да реша кои от писмата да подбера. Спрях се главно на онези от тях, които по някакъв начин могат да докоснат чувствата на днешните хора. Например чувството, че семейството ти липсва - това всеки може да го разбере. Или пък рисунката на дете. И днешните деца рисуват точно по същия начин", обяснява Кобо. Така разбираме, че "те са били хора като нас".

На една избледняла цветна рисунка се вижда къща, над която е изписана еврейската дума "bait", която означава "къща". Рисунката е на 9-годишния Салман Левинсон. Той я нарисувал през 1941 г. и с нея искал да благодари на леля си, че му е пратила подарък за рождения ден. Пощенската картичка от майката и рисунката на Салман леля му получила в Палестина. Тогава тя не е и подозирала, че това ще бъде последният спомен от племенника ѝ.

Десет писма - шест милиона жертви

Тези писма са писани в годините 1941-1942, когато е поставено началото на организираното избиване на евреи. Конференцията във Ванзее, на която националсоциалистите вземат решение за унищожаване на евреите в Европа, се е провела в началото на 1942 г., но още преди нея стотици хиляди евреи са били избити. Машината на смъртта в Освиенцим и в други лагери за масово унищожение взема в крайна сметка над шест милиона жертви само сред евреите.

Повечето от хората, писали тези писма, не са знаели, че никога вече няма да видят семействата и приятелите си. Много от тях уверяват близките си, че са добре, че войната скоро ще свърши и ще могат скоро пак да се видят.

Исак Корновски пише от френския концентрационен лагер в Дранси следните редове: "Бъдете смели и не губете надежда, един ден отново ще сме пак заедно, както преди. Прегръщам ви много. Скоро ще се видим". Когато съпругата му Чая и синовете му Пол и Анри получават това писмо, те и не подозират, че в същия този ден Исак е депортиран в Аушвиц и ще бъде убит.

"За хората, които ни предават тези писма, те са като късче от сърцето им", казва кураторката на изложбата. За много семейства на жертвите "Яд Вашем" е място, което поддържа жив спомена за техните близки - завинаги. След всяка електронна изложба, представена от мемориала, в него се обаждат много хора, за да предадат писма и снимки на свои близки, станали жертва на Холокоста.

"Изваждаме историите на тези хора от праха на архивите и ги изпращаме в мрежата, на мобилните телефони", казва още Кобо. "Всяка година в Яд Вашем идват над един милион посетители. Чрез електронната мрежа достигаме несравнимо повече хора." Така писмата на хората, станали жертва на Холокоста, могат да бъдат четени по този начин не само в Германия. Чрез мрежата достъп до тях получават и хората, например в Иран или арабските страни, които не могат да пътуват до Израел.

Писмата в мрежата са свидетелства, които остават - за разлика от малкото оцелели от Холокоста, които са вече възрастни хора и постепенно си отиват. Писмата ни напомнят за мъртвите, за жертвите на Холокоста, но и за онези, които са съхранили тези писма. Както и за оцелелите от Холокоста. Като съпругата и синовете на Исак Корновски, например. След войната синът Пол се преселва в Израел и става известен илюстратор на детски книги. В памет на баща си е нарисувал рисунката "Транспорт номер 2", изобразяваща влака, откарал баща му от Дранси в Аушвиц. Тази рисунка е един вид отговор на бащиното писмо. И може би е единственото от много други, които са останали без отговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
3
 
4
 
! Отговори
Историк преди 6 години
Нищо не се пише за 20-те милиона руснаци,убити от чичко Сталин след войната. 6-те милиона евреи са само 1/3 от интелигентните руснаци,избити след края на войната. Защо никой не пише за тях? А избитите българи от комунистите след 9-тосептемврийския преврат 1944 г ?Комунизмът е избил повече свестни хора от Хитлер -това е истината !
175
0
 
4
 
! Отговори
прав си преди 6 години
До .........Не случайно в много страни неженени не се допускат в политиката!
174
4
 
4
 
! Отговори
а бе,шмульо преди 6 години
До Анонимен 191Самите руснаци си го признаха,къде бос през тръните с червена книжка в ръката!?И не е само Катин!Ама чукча писатель,чукча не читатель!
173
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Катинското изтребление на полски офиц.е извършено от преоблечени с руски дрехи,немци.Н е ми пробутвайте,че ДР. СТАЛИН е извършителя.Всичко това е извършено от Адолф Хитлер,психопата
172
0
 
4
 
! Отговори
евреин преди 6 години
Професия "жертва"!
171
0
 
4
 
! Отговори
Българин отново преди 6 години
До 188: На кого бяха превърнати във васали европейските страни Германия, Франция, Италия и т.н., докато, знаем на кого бяха превърнати във васали европейските страни България, Румъния, Полша, Унгария и т.н.? Научи се да мислиш, ако не е късно, анонимнико!
170
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази ужасна война в никакъв случай не трябва да се допуска отново.Нацизма и фашизма оставиха в руини цяла Европа с 50 милиона жертви и още пет пъти по толкова нещастни хора,живеещи с психически и физически травми,в глад,мизерия,разруха,а европейските страни бяха превърнати във васали.
169
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живея си супер живот и подобни новини, само ме депресират. Моля ви, спрете го. Това, че на вас ви в гадно, не означава, че трябва, да ми развалят рахат.
168
2
 
17
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Тази публикация съвсем не е случайна. Тя е веднага след и в противовес на публикацията "Полша криминализира ползването на лъжи за Холокоста...". Но сега вече се пише за "над шест милиона жертви само сред евреите". Числото расте! Ние, българите, да си припомним стихотворението "Жидов гроб" на дядо Вазов и да не забравяме кой е Лазар Коен.
167
1
 
13
 
! Отговори
Памет преди 6 години
Трябва да се учим от историята, никога да не се повтарят престъпленията.
166
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евреин, противно на вашите вярвания, не е раса ...
165
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
182 - Защото бившите социалистически не знаят как.
164
3
 
20
 
! Отговори
Стар набор преди 6 години
Защо нищо не се пише за 20.000.000 руски жертви ( 27 милиона жертви на Съветския Съюз) през Втората Световна Война ? Само в първите месеци на войната хитлеристите са затрили или буквално изгорили стотици села и избили около три милиона съветски граждани. Защо еврейте имат толкова силно ЛОБИ, че само за тяхната участ се пише и говори ? Нямам нищо против еврейте, но поне да са поставени на равно с останалите жертви на войни от различни епохи.
163
6
 
19
 
! Отговори
......... преди 6 години
Страшно, много страшно е било. Не мога да си представя как е възможно напълно съзнателно са направиш система за мъчение и убийство на толкова много хора. Политическите лидери трябна да имат семейства и деца, а не само голи идеи за света. Който има семейство и деца, развива силна чувствителност и толерантност спрямо хората и света, по простата причина, че инстинктът го принуждава да запазва живота и да се грижи да него.
162
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ааа какви лицемери,а стане ли въпрос за Арменски геноцид т.н.. Вдигаме се на крак а за Азерския геноцид и впр.
161
5
 
0
 
! Отговори
Веско преди 6 години
Прочетох десетина коментара на първата страница и съм изумен!? 80% са ясни, но не очаквак да са чак толкова зле :(
160
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До HeinrichHimmlerВсеки поне малко чел, без да е нужно да е интелигентен, знае, че твоят кумир Хитлер е бил с болна психика, изключително обременен умствено.
159
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изобщо не става въпрос за евреи а за хазари.90% от населението на Исраел са хазари,къде са евреите?!
158
19
 
20
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Май е време и ние като поляците да приемем закон за лъжата за холокоста и така такива статии да могат да се забранят със закон. Абе не ви ли писна вече, през ден. Нацисти това, нацисти онова. Кой прати човек на луната? Кой ви даде работеща социална система (пенсия, здравеопазване)? Кога напредна най много медицината? Кой вкара закони за защита на биоразнообразието? Кой искаше евреите да отидат в Палестина? Все нацистите ви го направиха. Оставете светите хора на мира, защото те се биха за Европа!
157
19
 
30
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 6 години
Хитлер не е бил глупав човек. Всеки над средното ниво на интелигентност знае, че евреите носят само беди на нашата планета и контролират света. Ама вие си ги защитавайте. Горките евреи...А горките българи ?!?! Трак ли си какъв си, не знам защо изобщо пишеш. От теб освен ***, полза няма!