Ще засили ли Чехия връзките си с Русия след избора на Земан?

Интригите са около съставянето на ново правителство
29 яну 2018 22:23, Анисия Иванова
36
Ще засили ли Чехия връзките си с Русия след избора на Земан?
Снимка: БТА

Победата в събота на чешкия президент популист Милош Земан срещу проевропейския му съперник Иржи Драхош, приветствана незабавно от Москва и Пекин, може да ориентира още по-уверено към Изтока страната - членка на ЕС, и да задълбочи неяснотите около бъдещото правителство.

Преизбирането на 73-годишния Земан - лидер с проруски, прокитайски и антимигрантски нагласи, "има риск да отслаби връзките ни със Запада и вместо това да засили връзките с Изтока", смята политологът Йозеф Млейнек, пише в свой анализ Франс прес.

"Не става дума само за пряка ориентация към Русия и Китай, но и за по-тясно сътрудничество с Унгария и Полша, които също имат резерви относно квотите (за разпределение на мигрантите, лансирани от ЕС)", уточнява той.

Преизбран за втори петгодишен мандат, Земан получи 51,36 на сто от гласовете срещу 48,63 на сто за 68-годишния академик Иржи Драхош при активност 66,6 процента.

Страхът от мигрантите и неприемането на квотите, препоръчвани от Брюксел, изиграха решаваща роля за успеха на Земан, който нарича притока на мигранти в Европа "организирано нашествие" и "хранителна среда за терористични нападения".

Правителствени интриги

Въпросът за бъдещата ориентация на чешката външна политика е преплетен с интригите около съставянето на ново правителство, продължаващи от парламентарните избори през октомври в тази дълбоко разединена страна.
"Проруската и прокитайска ориентация на Земан се дължи главно на обкръжението му и на хората от важни икономически групировки, които го придружават в Русия и Китай", напомня Млейнек.

"Това ще се отрази върху сформирането на кабинет, тези групировки ще се стремят към влияние в него", разсъждава експертът.

До момента Земан винаги е одобрявал дейността на милиардера популист Андрей Бабиш, втори по богатство в страната, чието центристко движение "Действие на недоволните граждани 2011" (AНO) спечели парламентарните избори през октомври, получавайки 78 от общо 200 места в долната камара.

Правителството на малцинството на Бабиш, включващо министри от АНО и независими експерти, бе категорично отхвърлено на 16 януари от депутатите на осемте останали политически сили. Тези партии не гледат с добро око на обвиненията срещу премиера в измама с европейските субсидии - афера от 2007-2008 г.

След формалната оставка на Бабиш, подадена в сряда, президентът, без още да е сигурен в преизбирането си, му възложи да започне преговори за ново правителство.

"Милош Земан постигна вече целта си и няма да има повече нужда от Андрей Бабиш. На мястото на последния по-скоро щях да съм бдителен, отколкото щастлив", коментира анализаторът Иржи Пехе.

"Според мен здравият съюз между Земан и Бабиш полека-лека наближава края си", каза той за АФП.
Земан ще настоява още по-силно да се включи в съставянето на правителство, в което ще иска да сложи фигури, приели неговата политика, смята Млейнек.

Акробатично изпълнение

Сега Земан би желал Бабиш да се сдобие с подкрепата най-малко на 101 от 200-та депутати, преди да го назначи отново. В събота той отпусна на бившия министър-председател достатъчно време за преговори с другите партии.
"В превод от чешки на чешки това може би означава, че Земан няма да назначи правителство, докато не остане доволен от състава му. Затова Бабиш ще трябва внимателно да подбере имената", отбеляза в. "Днес".

Формирането на жизнеспособно правителство се очертава като същинско акробатично изпълнение за Бабиш.
Силите, които би желал да привлече, и най-вече дясната Гражданска демократическа партия (чиято евентуална коалиция с AНO би разполагала с мнозинство от 103-ма сред 200 депутати) не са склонни да се поддадат на ухажванията му.

Затова пък онези, които му се предлагат - крайнодясното и евроскептично Движение "Свобода и пряка демокрация" и Комунистическата партия на Чехия и Моравия, не са добре дошли, тъй като Бабиш не иска да постави под въпрос членството на страната в ЕС.

Още има въпросителни около позицията на Чешката социалдемократическа партия, в чиито среди изглежда се откроява група, настроена за коалиция с АНО.

При все това АНО и социалдемократите, взети заедно, биха разполагали едва с 93 места в долната камара, което би им наложило да търсят поне още един съюзник - например комунистите, доста благосклонни към преизбрания президент.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
7
 
! Отговори
Jas преди 6 години
Арабски туристи, които *** и пикаят директно в парка и на същото място си правят пикник като след тях остават купища отпадъци. Местните чехи измислиха отбрана: масово почнаха да си разхождат кучетата в парка на Теплице и това помогна. Не обичам лично Земан, доста често прави политически и дипломатически гафове, но неможе да се отрече, че е най-силният в момента политик на Чехия и никого не бръсне за нищо, особено меките китки от Брюксел
21
1
 
6
 
! Отговори
Jas преди 6 години
Земен не е никакъв русофил, интересът му към Русия е чисто прагматичен, економочески. Чехите и особено неговите избиратели не са забравили Мюнхен 1938, нито Прага 1968. Русия е огромен и гладен пазар, санкциите са глупост, Западът е лицемерен и винаги ГЕ е предавал, интересът на държавата Чехия е над всичко. И накрая въпросът със първобитните стада от Азия и Африка беше решаващ. Камиларите вземат помощи в Германия но много от тях ги харчат в Чехия, в Теплице е пълно с арабски "туристи"...
20
6
 
1
 
! Отговори
До 16 преди 6 години
До ХА-ХА-ХА !Да бе...вие руските *** ни проглушихте ушите с това славянсктво и православие.И каква е връзката му с това да имаш устроена държава, без корупция, олигарси и т.н.??А и май сте забравили пражката пролет, много бързо, муррзилажа. Чехите, обаче, едва ли!!Та...хайде, спрете с ентусиазма...че някой ще ходи да се сприятелява с джуджето.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВЪПРОСЕ, И...
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Същото идва и тук- евроскептицизъм, евро-цинизъм и погледи на изток. Разликата е, че чехите са един Шенген напред и искат да им нахлузят еврото насила, а ние ни шенеген ни евро ще видим, но може да ни обещаят още какао в нутелата, пък ще видим накрая
17
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Копейкаджиите у нас - пак сън не са спали да лижат задните части на проСия.А най-големия тъnak между тях , е този дето се чуди защо сме най-бедната и корумпирана страна в ЕС! Сме - защото довчера бяхме съвеЦка губерния ***.Иначе - ако Меркел не беше поканила стадата...Европа щеше да си е добре!Ама така е - като допуснаха тази съвеЦка възпитаничка във властта!
16
2
 
4
 
! Отговори
Adam преди 6 години
А дано:)
15
9
 
34
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Няма защо Чехия да засилва връзките си с Русия.За разлика от нашите продажни управници, чешките никога не са се отричали от славянството и добрите си отношения с руснаците. Факт !И докато нашия преЦЕдент поплювко Плювналиев плюеше Русия, чешкият президент Милош Земан уважи Парада на победата на 9-ти май в Москва.
14
14
 
4
 
! Отговори
здрави корени преди 6 години
Навремето през Чехия заминаваха онези работи от Афганистан с които деморализираха западната младеж и с парите финансирака Червените Бригади.
13
15
 
2
 
! Отговори
// преди 6 години
Чехия е единствената държава в света където комунистите са дошли на власт вследствие на честни избори. Такава е чешката душа. Спомнете си чешките филви които прожектираха на нашите политзатворници за да ги измъчват психически.
12
2
 
37
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Земан е прагматик, който на първо място се ръководи и защитава интересите на Чехия, а не на чужди централи, били те - западноевропейски, американски, руски или китайски.
11
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма ли да разберете най-после, че чехите избраха Земан не защото е русофил, а защото неще бежанци и явно е пич? В Чехия не лежат на стари неща. Те просто си гонят интереса. Аз никога не съм харесвал Русия, но истината е, че в цяла Европа сме огорчени от Запада и от неговите "ценности". *** прoстотии, бежанци, лицемерие, войни, политическа нестабилност и диктат. Ние търпим защото сме с робска психика, но тези в Централна Европа (Вишеград) не си поплюват и си бранят интереса!
10
24
 
6
 
! Отговори
резултат преди 6 години
Е това е положението насекъде младите и образованите искат капитализъм и демокрация селяните и тапанаритепенсионерите искат комунизъм...
9
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мъка-а! Не върви с молитвата "Всички мразят Русия". Някои я обичат, други я внимават и лицемерно й се слагат, трети просто са прагматични и печелят от добрите отношения с Русия. Има и такива, които излизат вън от кожата си, сами си правят сечено, губят всекидневно, ама нямат куража да водят самостоятелна политика. Слугата си е слуга, радва се на някой шамар зад врата и е щастлив, като чуе "Конграчюлейшнс!". "Моят добър приятел" е такъв. Един прашен козяк е по-важен от Отечеството. Случайно ли?
8
2
 
3
 
! Отговори
Сержант преди 6 години
До ХмДостатъчно прави човекът, но толкова му са правомощията ако ги знаеш !
7
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците ни дадоха Южен поток но ние, или по скоро нашите избранници си продадоха душата на америка за да затворят проекта, милиони загуби за бедна държава като нашта е непростимо. А и колко други проекта се провалиха така, Русия не ни заряза, ний сме тези които отхвърлиха добрият бизнес.
6
8
 
36
 
! Отговори
Личи си преди 6 години
Краварите са бесни.
5
7
 
19
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 6 години
По времето на Бай Тошо и СоцА , Бананите бяха по 1 Долар , Колите бяха по 2000 долара , тока беше по 2 стотинки ?Заплатите бяха същите , разликата е тогава Долара беше по 3 лева , днес е 1 лев и 70 стотинки .А Баннаните Днес са по 2 Долара .
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименестествено, нали затова Вова му е платил да спечели изборите...Ами Вова няма да си харчи парите за предатели и безгръбначни като нас. Чех тези дни ми звучи гордо, за Българин общо взето не, с много малки изключения разбира се.
3
27
 
10
 
! Отговори
Хм преди 6 години
То и ние избрахме Румен Решетников *** освен да реве за санкциите срещу матушката му друго не прави