Битката, която реши Втората световна война – Сталинград

В боевете загиват над 700 000 души - войници и цивилни граждани
30 яну 2018 21:42, Елка Василева
527
Битката, която реши Втората световна война – Сталинград
Снимка: Дойче веле

За Вермахта битката при Сталинград не е най-важната във военно отношение, нито пък загубите в нея са най-тежките. Но тъй като психологическото ѝ значение е огромно, тя става решаваща за изхода на Втората световна война.

Всъщност Сталинград е трябвало да бъде само етапна цел за Вермахта - като отправна точка за завземане на нефтените полета на Кавказ. Заради името на града обаче битката за него, започнала през лятото на 1942 година, придобива върховно политическо значение - както за Адолф Хитлер, така и за Йосиф Сталин, пише Дойче веле.

Германската офанзива на шеста армия под командването на генерал Фридрих Паулус е била рискована още от самото начало - заради твърде дългите снабдителни пътища. Тя започва в средата на август 1942, близо година след германското нападение над Съветския съюз. Навремето Хитлер заявява: "Руснаците са на края на силите си". Това обаче се оказва огромна заблуда.

Вермахтът действително успява да завладее по-голямата част от града до средата на ноември - и то въпреки огромната съпротива. Същевременно обаче Червената армия започва контраофанзива от два фронта и обкръжава германците. Още в края на ноември 1942 цялата шеста армия на Вермахта и части от подкрепящата я четвърта танкова дивизия - близо 300 000 души - са обградени. По заповед на Хитлер обаче те трябва на всяка цена да удържат позициите си. Подобна заповед дава и Сталин още през юли: "Нито крачка назад".

Тъй като нито една от страните не отстъпва от позициите си, на бойното поле възниква нещо като "котел". Положението в него бързо се влошава. Снабдяването на войниците от Вермахта се осъществява посредством голям въздушен мост. Само че то не успява да задоволи нуждите им. С напредването на Червената армия снабдяването става още по-трудно. В зимните месеци температурите падат до минус 30 градуса. И така повечето от заклещените в "котела" германски войници умират не в битка, а от глад и студ.

Въпреки това генерал Паулус все още стриктно спазва заповедта на Хитлер да се бият "до последно" и на 8 януари 1943 отхвърля съветското предложение за капитулация. На 29 януари, когато положението вече е напълно безнадеждно, Паулус изпраща до Хитлер по телеграф следното съобщение: "Шеста армия поздравява своя фюрер по случай годишнината от идването Ви на власт. Над Сталинград още се развява знамето с пречупения кръст. Нека за сегашните и бъдещите поколения нашата битка бъде пример за това никога да не капитулираме - дори и в най-безнадеждното положение. Тогава Германия ще победи. Хайл, майн фюрер!"

Само че верността на генерал Паулус към Хитлер не е безгранична. На 31 януари, когато Червената армия нахлува в неговата главна квартира, разположена в мазето на едно кафене, главнокомандващият е пленен. Той забранява на офицерите си да се самоубият - те трябва да споделят съдбата на редовите войници. Германските войски капитулират. Междувременно "котелът" е разделен на южен и северен. В края на януари германските войници в южния "котел" се предават. На 2 февруари се предават и войниците от северната част. Те са арестувани от руските въоръжени сили.

Стотици хиляди жертви

В битката при Сталинград загиват половин милион руснаци, между които и много цивилни граждани. Причината: Сталин дълго време не разрешава цивилното население да бъде евакуирано. А и Червената армия не щади своите сънародници. Близо 40 000 от тях са убити при бомбардировките още през първите дни. Близо 75 хиляди руснаци остават в града до края на битката. Много от тях обаче умират от глад и студ. Предполага се, че от германска страна загиват между 150 000 и 250 000 души. А от стоте хиляди германски военнопленници оцеляват едва 6000. През 1956 те се завръщат в Германия. Сред тях е и Паулус.

За Вермахта битката при Сталинград не е най-важната във военно отношение, нито пък загубите му в нея са най-тежките. Но "психологическото ѝ значение е огромно и поради това тази битка е решаваща за изхода на войната", обяснява историкът Йохен Хелбек от университета Рютгерс в Ню Джърси. Включително и поради това, че "от самото начало двете страни оповестяват, че тази битка ще бъде решаваща".

Хелбек, който събира спомените на германски и руски ветерани от Сталинград в специален онлайн проект под името "Facing Stalingrad", казва, че след битката Червената армия е искала да покаже на целия свят, "че е победила най-добрата армия в света".

Сталинград, чието име е промено през 1960 година на Волгоград, и до днес е пълен със свидетелства за битката. Музеят "Сталинград" е един от най-посещаваните в Русия. И новата британска комедия "Смъртта на Сталин" потвърждава, че следите на битката са осезаеми и до ден-днешен. Диктаторът Сталин е виновен за смъртта на милиони съветски граждани. Но неговото име се свързва и с победата над хитлеристка Германия. Руският министър на културата Владимир Медински забрани филма със следния аргумент: "Много хора... ще възприемат този филм като обидна подигравка със съветското минало". Крайно неуместно било този филм да се показва на екран точно в навечерието на годишнината от Сталинградската битка.

Постигнато ли е помирение 75 години по-късно?

В боевете загиват общо над 700 000 души - войници и цивилни граждани. И днес при строителни работи в града нерядко биват откривани единични трупове и масови гробове. Сред тях има, разбира се, и трупове на загинали германски войници.

Благодарение на сътрудничеството между Германския съюз за грижа над военните гробове и руските власти тленните останки на загиналите се погребват в официалните военни гробища - като гробището Росошка край Волгорад. В него гробовете на войници от германския Вермахт и на червеногвардейци са отделени от една пътека, но все пак гробището е общо.

През 1984 германският канцлер Хелмут Кол и френският президент Франсоа Митеран си подадоха ръце на някогашното бойно поле край Вердюн и посочиха на своите народи пътя на помирението. Русия и Германия обаче са все още далеч от подобен жест. "И двете страни още нямат готовност за това", смята историкът Йохен Хелбек.

Много руснаци все още хранят предубеждения към германците. Но и в Германия "все още липсват готовността и усещането, които са налице спрямо французите, британците или американците", смята историкът. Той обаче се надява да доживее деня, в който германски държавник и руски президент ще могат да си подадат ръце над сталинградските гробове.  
 


527
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
393
2
 
9
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До ВСВ 394
Европейска част на СССР е буквално изравнена със земята При отстъплението си Немците са оставали само землянки на селяните защото разрушаването им не си струва тротила всичко останало е взривено - ИЗПЕПЕЛЕНА ЗЕМЯ
На тази територия са живели 65% от Населението на СССР с над 75% от индустрията 1941
Германия защо се възстановява лесно - Заради САЩ и ВБ бомбардировки индустрията е ДЕЦЕНТРАЛИЗИРАНА по селата които реално не са разрушени Дори да им вземат машините остават обучени работници
392
6
 
19
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 10 месеца
До ВСВ Факт, за който не се говори сега, е че разъоръжения и пленен вермахт, е държан в казармите след май 1945-та, в очакване да бъде въоръжен наново и изпратен заедно с американците срещу СССР. Поради следвоенната мизерия обаче, в Германия, окупирана от Сащ, назряват бунтове сред населението и войската , която все още е по казармите.
Американците решават, че ще е по-лесно да помогнат за съвземането на страната, отколкото да потушават бунтове, и започва плана "Маршал".Германия и днес си е окуп
391
2
 
18
 
! Отговори
Ххх преди 10 месеца
Без жендери е налице победа
390
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Отто Скорцези казва: когато видях сибирските войни разбрах войната я загубихме..Твърди мъже нямащи нищо общо с западноевропейците...
389
37
 
16
 
! Отговори
ВСВ преди 10 месеца
Русия - победител - бедна.

САЩ - победител - богати.
Япония - победена - богата.
Германия - победена - богата.

Русия на нищо не прилича, уж победила ама е ужасно бедна, а другите уж бяха победени пък са водещи сеетовни икономики.
Това е защото са приятели с САЩ и защото не са били мачкани от комунизъм !
388
32
 
13
 
! Отговори
Сталин е изрод преди 10 месеца
Забранява евакуация на населението зада може то да послужи като жив щит и Сталин да си запази зад.ника !
387
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Който е сложил минус на пост 393, да бъде така добър да се аргументира!
386
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ДО 388 добре за СССР , РАЗБИРАМ МЪЖЕТЕ НА ФРОНТА- ЖЕНИТЕ В ТИЛА .РАБОТЯТ МЪЖКИ ПРОФЕСИИ.
АМА ЗАЩО СЛЕД ВОЙНАТА В БЪЛГАРИЯ ЖЕНИТЕ ЗАПОЧНАХА ДА СЕ ПРАВЯТ НА МЪЖЕ.
ПУШАТ, ПИЯТ И БЕЗРАЗБОРНО СЕ МУШАТ ????
385
4
 
6
 
! Отговори
Анал либераст преди 10 месеца
До Боби - хакам ти го в шортити пич............ритуално се самообрежи
384
4
 
2
 
! Отговори
Proroka Oleg преди 10 месеца
До Гледайте филма

ФИЛМА Е УНИКАЛЕН
383
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В битката при Сталинград решаваща роля е изиграл генерал "Зима".
382
5
 
5
 
! Отговори
Гледайте филма преди 10 месеца
Това е трейлър от филма Сталинград .от 2013. После коментирайте,да видим на хейтърите дали ще имат още желание да плюят
381
18
 
2
 
! Отговори
123 преди 10 месеца
Само вмятам, че битката при Сталинград започва половин година след включването на САЩ във Втората световна война!
380
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Германия се грижи много по-добре за своите"
Ами като има ресурси се грижи. Като е отнесла на цяла европа и половин африка ресурсите как няма да се грижи за войниците си? Я виж как се е грижела за войниците си в края на Сталинградската битка - 90 000 в плен, 450 000 умрели от студ и глад. Говоря за немски войници ;))) А после, когато руснаците ги настъпват като хората... Нямали са патрони да стрелят, а камо ли храна...
379
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Обичам България,обичам Българската история,както и историята на Русия. Относно Русия,мога да ви кажа едно: ние,българите можем само и единствено да вземем добро от нея. Това че има разни полу-руснаци,полу-рускини ,и руснаци и рускини,които без причина ни мразят -знайте,че такива НЕ представляват Русия ,и на такива не трябва да им се дава някакво внимание.
378
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В СССР по време на войната МЪЖЕТЕ са били на фронта и затова се е налагасло жените да заемат техните места в производството. Проблеми е имало, но е имало и производство.
377
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Боби, войната нямаше да е 2 години по - дълга, а 1. И на финала и в Лондон щяха да пеят комунистическия интернационал на руски. И да танцуват казачок по площадите. А Германия щеше да е историческо понятие, поьзнато само на по - възрастните и професионалните историци.
376
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
След победата на червената армия. В България жените започнаха да се правят на мъже /като в СССР- на ли сме по руски модел/.Караха кулокран, трактори, фадроми, реисове и камиони.Някъде до средата на седемдесетте години. Но жена мъж не храни.Сега са го кръстили трети социален пол.
На запад е патриархат, жената НЕ РАБОТИ. ЖИВЕЕ С ПАРИТЕ НА МЪЖЪТ СИ.
375
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Германия произвеждаше всичко и хората и пътуваха навсякъде"
А да се сещаш, че композиции с поляци, евреи и т.н. са пътували към Германия и заводите им са работели практически с робски труд? А да се сещаш, че са обирали ресурсите от половин свят без да плащат? Та те дори български уран са вземали без пари. Не само румънския петрол. В крайна сметка за това е войната. За пари.
374
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо не е спомената тази важна за Русия и руският народ дата- 27. 01. 1944 ,като «День воинской славы — День полного освобождения Сталинграда от фашистской блокады».

Санкт-Петербург е спасен,благодарение на многото храбри руснаци,проляли кръвта си и смело са враждувлаи против наглите немци фашисти.