Битката, която реши Втората световна война – Сталинград

В боевете загиват над 700 000 души - войници и цивилни граждани
30 яну 2018 21:42, Елка Василева
527
Битката, която реши Втората световна война – Сталинград
Снимка: Дойче веле

За Вермахта битката при Сталинград не е най-важната във военно отношение, нито пък загубите в нея са най-тежките. Но тъй като психологическото ѝ значение е огромно, тя става решаваща за изхода на Втората световна война.

Всъщност Сталинград е трябвало да бъде само етапна цел за Вермахта - като отправна точка за завземане на нефтените полета на Кавказ. Заради името на града обаче битката за него, започнала през лятото на 1942 година, придобива върховно политическо значение - както за Адолф Хитлер, така и за Йосиф Сталин, пише Дойче веле.

Германската офанзива на шеста армия под командването на генерал Фридрих Паулус е била рискована още от самото начало - заради твърде дългите снабдителни пътища. Тя започва в средата на август 1942, близо година след германското нападение над Съветския съюз. Навремето Хитлер заявява: "Руснаците са на края на силите си". Това обаче се оказва огромна заблуда.

Вермахтът действително успява да завладее по-голямата част от града до средата на ноември - и то въпреки огромната съпротива. Същевременно обаче Червената армия започва контраофанзива от два фронта и обкръжава германците. Още в края на ноември 1942 цялата шеста армия на Вермахта и части от подкрепящата я четвърта танкова дивизия - близо 300 000 души - са обградени. По заповед на Хитлер обаче те трябва на всяка цена да удържат позициите си. Подобна заповед дава и Сталин още през юли: "Нито крачка назад".

Тъй като нито една от страните не отстъпва от позициите си, на бойното поле възниква нещо като "котел". Положението в него бързо се влошава. Снабдяването на войниците от Вермахта се осъществява посредством голям въздушен мост. Само че то не успява да задоволи нуждите им. С напредването на Червената армия снабдяването става още по-трудно. В зимните месеци температурите падат до минус 30 градуса. И така повечето от заклещените в "котела" германски войници умират не в битка, а от глад и студ.

Въпреки това генерал Паулус все още стриктно спазва заповедта на Хитлер да се бият "до последно" и на 8 януари 1943 отхвърля съветското предложение за капитулация. На 29 януари, когато положението вече е напълно безнадеждно, Паулус изпраща до Хитлер по телеграф следното съобщение: "Шеста армия поздравява своя фюрер по случай годишнината от идването Ви на власт. Над Сталинград още се развява знамето с пречупения кръст. Нека за сегашните и бъдещите поколения нашата битка бъде пример за това никога да не капитулираме - дори и в най-безнадеждното положение. Тогава Германия ще победи. Хайл, майн фюрер!"

Само че верността на генерал Паулус към Хитлер не е безгранична. На 31 януари, когато Червената армия нахлува в неговата главна квартира, разположена в мазето на едно кафене, главнокомандващият е пленен. Той забранява на офицерите си да се самоубият - те трябва да споделят съдбата на редовите войници. Германските войски капитулират. Междувременно "котелът" е разделен на южен и северен. В края на януари германските войници в южния "котел" се предават. На 2 февруари се предават и войниците от северната част. Те са арестувани от руските въоръжени сили.

Стотици хиляди жертви

В битката при Сталинград загиват половин милион руснаци, между които и много цивилни граждани. Причината: Сталин дълго време не разрешава цивилното население да бъде евакуирано. А и Червената армия не щади своите сънародници. Близо 40 000 от тях са убити при бомбардировките още през първите дни. Близо 75 хиляди руснаци остават в града до края на битката. Много от тях обаче умират от глад и студ. Предполага се, че от германска страна загиват между 150 000 и 250 000 души. А от стоте хиляди германски военнопленници оцеляват едва 6000. През 1956 те се завръщат в Германия. Сред тях е и Паулус.

За Вермахта битката при Сталинград не е най-важната във военно отношение, нито пък загубите му в нея са най-тежките. Но "психологическото ѝ значение е огромно и поради това тази битка е решаваща за изхода на войната", обяснява историкът Йохен Хелбек от университета Рютгерс в Ню Джърси. Включително и поради това, че "от самото начало двете страни оповестяват, че тази битка ще бъде решаваща".

Хелбек, който събира спомените на германски и руски ветерани от Сталинград в специален онлайн проект под името "Facing Stalingrad", казва, че след битката Червената армия е искала да покаже на целия свят, "че е победила най-добрата армия в света".

Сталинград, чието име е промено през 1960 година на Волгоград, и до днес е пълен със свидетелства за битката. Музеят "Сталинград" е един от най-посещаваните в Русия. И новата британска комедия "Смъртта на Сталин" потвърждава, че следите на битката са осезаеми и до ден-днешен. Диктаторът Сталин е виновен за смъртта на милиони съветски граждани. Но неговото име се свързва и с победата над хитлеристка Германия. Руският министър на културата Владимир Медински забрани филма със следния аргумент: "Много хора... ще възприемат този филм като обидна подигравка със съветското минало". Крайно неуместно било този филм да се показва на екран точно в навечерието на годишнината от Сталинградската битка.

Постигнато ли е помирение 75 години по-късно?

В боевете загиват общо над 700 000 души - войници и цивилни граждани. И днес при строителни работи в града нерядко биват откривани единични трупове и масови гробове. Сред тях има, разбира се, и трупове на загинали германски войници.

Благодарение на сътрудничеството между Германския съюз за грижа над военните гробове и руските власти тленните останки на загиналите се погребват в официалните военни гробища - като гробището Росошка край Волгорад. В него гробовете на войници от германския Вермахт и на червеногвардейци са отделени от една пътека, но все пак гробището е общо.

През 1984 германският канцлер Хелмут Кол и френският президент Франсоа Митеран си подадоха ръце на някогашното бойно поле край Вердюн и посочиха на своите народи пътя на помирението. Русия и Германия обаче са все още далеч от подобен жест. "И двете страни още нямат готовност за това", смята историкът Йохен Хелбек.

Много руснаци все още хранят предубеждения към германците. Но и в Германия "все още липсват готовността и усещането, които са налице спрямо французите, британците или американците", смята историкът. Той обаче се надява да доживее деня, в който германски държавник и руски президент ще могат да си подадат ръце над сталинградските гробове.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


527
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
337
4
 
5
 
! Отговори
Писна ми преди 6 години
До Бож.Ти виждал ли си разглобен автомат Калашников, ако си виждал изгледай това видео https://youtube/watch?v=gMK5OGEIbwk.Ако не си виждал намери си едно видео и после ми кажи какво общо откри.
336
5
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Бож.КОНЦЕПЦИЯТА за ЩУРМОВАТА КАРАБИНАПървия Междинен патронПървия Автомат Штуг-43/44 1943 са НАИСТИНА НЕМСКИ РАЗРАБОТКИВ крав на 1943 е създаден междинни патрон 7.63х39R или известен като Патрон КалашниковСамия Калашников 1946 година губи първия конкурс но му позволяват да доработи конструкцията си и 1947 печели новия конкурс с по-късно наречения АК-47Калашников и Шмайзер(в СССР плен) се виждат за пръв път 1949 в Тула когато започва серийното производство на АК-47
335
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Бож.Ех УМНИКО НАУЧИ СИ ИСТОРИЯТАСлед ПВС Кристи предлага на Американската Армия Своя проект за Кавалерийски Танк - Американските генерали са впечатлени но решават да не купуват Танка. СССР емисари идват като мана небесна на почти разорения Кристи който им продава документацията и два готови корпуса1932 година в СССР се появява Верижно Колесния БТ-2(Бързоходен танк 2) на базата на Кристи машината1939 се представят Т-32 и Т-34 с ОКАЧВАНЕ ТИП КРИСТИ но Т-34 е 100% Верижна машина - избират го
334
16
 
10
 
! Отговори
Патенце преди 6 години
Скъпи русофили, на приказки сте много зле. Разбираемо е. Същината обаче не е в писането на постове в статии, а в създаването на БВП. Не чакайте да цъфнат налъмите, а идете и работете. Няма кой да ви гради държавата, ако вие самите не го правите.И всеки път, като искате да напишете нещо, идете и вместо това свършете още работа. :)
333
13
 
6
 
! Отговори
:P преди 6 години
Да не губим фокус:Германия е по-силна от Русия икономически и военно. След пълен погром над страната си след ВСВ, Германия днес изкупува цели сектори от изндустрията в Русия. След 15-20 г. руснаците до толко ще са интегрирани с немската икономика (или с китайската, все още могат да сменят курса), че вторият език в държавата ще зависи от инвеститора.
332
7
 
7
 
! Отговори
:) преди 6 години
Генерали и висши руски политици (КПСС) контолират пороците в страната и извличат изгоди от тях. Това е разпространението на наркотици, трафика на хора. Руските *** са само част от пейзажа.
331
17
 
8
 
! Отговори
Бож. преди 6 години
Танковете Т-34 не са направени от руснаци: тяхната предистория започва с една съвместна германо-съветска разработка,която след 22 юни 1941 г. е прекратена,а проектът е довършен от американеца Уолтър Кристи. Историята на прочутите "Калашници" не е много по-различна: проектът и първите разработки за тези автомати е немски,но е откраднат през 1945 г. и неговите първи изпълнители са пленени немски инженери,а заслугата после е приписана на съветския человек в лицето на полуграмотния мужик Калашников.
330
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До :) 350Откровенни ЛЪЖИ. Най ухажваната от републиките - Татарстан = волжска България със столица Казань. Хайде сте лъгали ...!
329
5
 
9
 
! Отговори
:P преди 6 години
351, руснаците, които купуват футболни отбори, ги купуват с изкрадени държавни пари. В края на комунизма никой нямаше нищо, т.е. няма как с честен, нормален бизнес да са изкарали парите. И това е част от народо-психологията в руското управление: те считат за свое държавното имущество и грабят ли грабят. ПРавосъдие за тях няма, няма осъдени за кражбите.А кой стои зад вноса на наркотици в Русия? Кой печели пари от него? Защо КГБ е намесено и го контролира? Генерали вземат пари от наркотици?
328
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А БЕ , МЛАДЕЖ РУСОФИЛ. Германия има забрана да строи самолети, както и България като страна победена.Преди втората световна война Германия и България пройзвеждат самолети.
327
2
 
4
 
! Отговори
Керч преди 6 години
До ЩОМ ЗА 6 МЕСЕЦА Е ПОСТРОЕН МОСТ,ЯВНО Е ПОНТОНЕН ,И ЗАЩО ГО НЯМА СЕГА,ТА СЕ НАЛАГА НОВ ДА СТРОЯТ?
326
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците купуват футболни отбори в англия и имоти в Бевърли хилз, бългрите евроатлантици мият улиците и тоалетните на Запад а българските са най-евртините и най-достъпни жрици на Европа.
325
5
 
10
 
! Отговори
:) преди 6 години
Е то не може да си 700 г. под робство и те нещата да се построят от само себе си.Важното е, че руснаците нито имаха църква, нито азбука. Където пипнеш - стари български църкви, а в тях - стенописи на старобългарски.Който не е бил там - идете и гледайте. И още интересни факти: цели 4 руски републики твърдят, че са наследници на Велика България. Те са държани нарочно на границата на нищетата и там Русия до сега не е правила инвестиции, не е строила нищо. Защо?
324
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма съмнение че Русия отново е суперсила.
323
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците имаха метро още преди втората.А ние 30 г се мъчим,София е разкопана и непроходима и не виждам в близкото десетилетие да се оправи.Така,че по-леко с критичността към другите.
322
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A какво самолети и каква космическа техника строят немците? За колко месеца ги строят?
321
0
 
10
 
! Отговори
:) преди 6 години
Има естествени процеси, които дефинират миграция за работни места и по-добри условия на живот. Ако Русия беше в същото положение, както е България, поне 50 млн. руснаци щяха да се преместят в Европа (Великобритания, Германия и т.н.). Тоест не ми се обяснявайте при положение, че вас ви грози същата участ.
320
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Немците за шест месеца построиха мост над Керченския проток. След 75 години, при напреднала техниха и наука, руснаците вече три години се мъчат с този мост.Това е голямата победа!
319
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След тая победа на червеноармейците, много жени станаха социален тип - третополови. Избраха да се правят на мъже. Та заразата тръгна и в БГ.
318
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Световната война бе решена още в деня,в който Хитлер нападна най-добрия си приятел- разбойника Коба. Ако не го бе направил,всички мафиотски структури по света щяха да станат техни и днес нямаше да има Китай нито САЩ: щеше да има само Хитлерланд и Кобистан!