Битката, която реши Втората световна война – Сталинград

В боевете загиват над 700 000 души - войници и цивилни граждани
30 яну 2018 21:42, Елка Василева
527
Битката, която реши Втората световна война – Сталинград
Снимка: Дойче веле

За Вермахта битката при Сталинград не е най-важната във военно отношение, нито пък загубите в нея са най-тежките. Но тъй като психологическото ѝ значение е огромно, тя става решаваща за изхода на Втората световна война.

Всъщност Сталинград е трябвало да бъде само етапна цел за Вермахта - като отправна точка за завземане на нефтените полета на Кавказ. Заради името на града обаче битката за него, започнала през лятото на 1942 година, придобива върховно политическо значение - както за Адолф Хитлер, така и за Йосиф Сталин, пише Дойче веле.

Германската офанзива на шеста армия под командването на генерал Фридрих Паулус е била рискована още от самото начало - заради твърде дългите снабдителни пътища. Тя започва в средата на август 1942, близо година след германското нападение над Съветския съюз. Навремето Хитлер заявява: "Руснаците са на края на силите си". Това обаче се оказва огромна заблуда.

Вермахтът действително успява да завладее по-голямата част от града до средата на ноември - и то въпреки огромната съпротива. Същевременно обаче Червената армия започва контраофанзива от два фронта и обкръжава германците. Още в края на ноември 1942 цялата шеста армия на Вермахта и части от подкрепящата я четвърта танкова дивизия - близо 300 000 души - са обградени. По заповед на Хитлер обаче те трябва на всяка цена да удържат позициите си. Подобна заповед дава и Сталин още през юли: "Нито крачка назад".

Тъй като нито една от страните не отстъпва от позициите си, на бойното поле възниква нещо като "котел". Положението в него бързо се влошава. Снабдяването на войниците от Вермахта се осъществява посредством голям въздушен мост. Само че то не успява да задоволи нуждите им. С напредването на Червената армия снабдяването става още по-трудно. В зимните месеци температурите падат до минус 30 градуса. И така повечето от заклещените в "котела" германски войници умират не в битка, а от глад и студ.

Въпреки това генерал Паулус все още стриктно спазва заповедта на Хитлер да се бият "до последно" и на 8 януари 1943 отхвърля съветското предложение за капитулация. На 29 януари, когато положението вече е напълно безнадеждно, Паулус изпраща до Хитлер по телеграф следното съобщение: "Шеста армия поздравява своя фюрер по случай годишнината от идването Ви на власт. Над Сталинград още се развява знамето с пречупения кръст. Нека за сегашните и бъдещите поколения нашата битка бъде пример за това никога да не капитулираме - дори и в най-безнадеждното положение. Тогава Германия ще победи. Хайл, майн фюрер!"

Само че верността на генерал Паулус към Хитлер не е безгранична. На 31 януари, когато Червената армия нахлува в неговата главна квартира, разположена в мазето на едно кафене, главнокомандващият е пленен. Той забранява на офицерите си да се самоубият - те трябва да споделят съдбата на редовите войници. Германските войски капитулират. Междувременно "котелът" е разделен на южен и северен. В края на януари германските войници в южния "котел" се предават. На 2 февруари се предават и войниците от северната част. Те са арестувани от руските въоръжени сили.

Стотици хиляди жертви

В битката при Сталинград загиват половин милион руснаци, между които и много цивилни граждани. Причината: Сталин дълго време не разрешава цивилното население да бъде евакуирано. А и Червената армия не щади своите сънародници. Близо 40 000 от тях са убити при бомбардировките още през първите дни. Близо 75 хиляди руснаци остават в града до края на битката. Много от тях обаче умират от глад и студ. Предполага се, че от германска страна загиват между 150 000 и 250 000 души. А от стоте хиляди германски военнопленници оцеляват едва 6000. През 1956 те се завръщат в Германия. Сред тях е и Паулус.

За Вермахта битката при Сталинград не е най-важната във военно отношение, нито пък загубите му в нея са най-тежките. Но "психологическото ѝ значение е огромно и поради това тази битка е решаваща за изхода на войната", обяснява историкът Йохен Хелбек от университета Рютгерс в Ню Джърси. Включително и поради това, че "от самото начало двете страни оповестяват, че тази битка ще бъде решаваща".

Хелбек, който събира спомените на германски и руски ветерани от Сталинград в специален онлайн проект под името "Facing Stalingrad", казва, че след битката Червената армия е искала да покаже на целия свят, "че е победила най-добрата армия в света".

Сталинград, чието име е промено през 1960 година на Волгоград, и до днес е пълен със свидетелства за битката. Музеят "Сталинград" е един от най-посещаваните в Русия. И новата британска комедия "Смъртта на Сталин" потвърждава, че следите на битката са осезаеми и до ден-днешен. Диктаторът Сталин е виновен за смъртта на милиони съветски граждани. Но неговото име се свързва и с победата над хитлеристка Германия. Руският министър на културата Владимир Медински забрани филма със следния аргумент: "Много хора... ще възприемат този филм като обидна подигравка със съветското минало". Крайно неуместно било този филм да се показва на екран точно в навечерието на годишнината от Сталинградската битка.

Постигнато ли е помирение 75 години по-късно?

В боевете загиват общо над 700 000 души - войници и цивилни граждани. И днес при строителни работи в града нерядко биват откривани единични трупове и масови гробове. Сред тях има, разбира се, и трупове на загинали германски войници.

Благодарение на сътрудничеството между Германския съюз за грижа над военните гробове и руските власти тленните останки на загиналите се погребват в официалните военни гробища - като гробището Росошка край Волгорад. В него гробовете на войници от германския Вермахт и на червеногвардейци са отделени от една пътека, но все пак гробището е общо.

През 1984 германският канцлер Хелмут Кол и френският президент Франсоа Митеран си подадоха ръце на някогашното бойно поле край Вердюн и посочиха на своите народи пътя на помирението. Русия и Германия обаче са все още далеч от подобен жест. "И двете страни още нямат готовност за това", смята историкът Йохен Хелбек.

Много руснаци все още хранят предубеждения към германците. Но и в Германия "все още липсват готовността и усещането, които са налице спрямо французите, британците или американците", смята историкът. Той обаче се надява да доживее деня, в който германски държавник и руски президент ще могат да си подадат ръце над сталинградските гробове.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


527
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
297
10
 
10
 
! Отговори
:) преди 6 години
За Русия последните 70 години са години на пълен крах. Привидно добре развита, отвътре - силно проядена икономика. Руският БВП се сви за посл. 10 години до нивата на обикновенна китайска провинция. Русия е изправена пред избор: кой инвеститор да приоритизира? От изток напира Германия. От запад - Китай. И двата инвеститора са готови да извадят огронми пари и на части да изкупят цяла Русия - земя и хората. Руският император трябва да избере пред кого да се кланя за в бъдеще.
296
1
 
11
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
Правилно е казано- това е най важната битка с психологическо значение през войната. Руснаците разбират че могат да побеждават , а немците че могат да губят. Но генералното сражение е при Курск.
295
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грамадни глупости пише в текста! Например - ,,На 2 февруари се предават и войниците от северната част. Те са арестувани от руските въоръжени сили.''Или пък там където пише, че Паулус изпратил по телеграфа съобщение на Хитлер! Все ми се струва, че е било радиограма!
294
0
 
9
 
! Отговори
:) преди 6 години
След ВСВ Германия взема заем от плана Маршал, както и 4 мнл. турски работници. Започва възстановяването на немската държава. И понеже немците са силно мотивирани, с много добри вътрешно-личностни качества, разбирания, образование, днес Германия е сред топ икономиките в света.Немски пари стоят за ЕС и което Германия не можа да извоюва с войска, сега си го купува. Така например неските инвестици обхващат цели сектори в Русия. :)
293
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Италианската армия по времето на Мусолини била разкапана,понеже той притискал мафията и тя минала на страната на съюзниците,като сринала бойния дух на армията. Затова 30 000 англичани в Африка пленили 300-хилядна италианска армия почти без бой: какъв им бил проблема на руснаците тогава? Никакъв,казвам аз- ако там имаше Българска а не италианска армия,проблемите им тепърва щяха да започнат и нямаше да свършат,докато немците не си направеха коледна елха от мумията на Ленин!
292
2
 
7
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Срещу 300 хил. Вермахт действаше 1,2 млн. съветска армия, което е 1:4. Това е доста по-малко от идеалното за Вермахта съотношение от 1:2. Главната стратегическа грешка на Хитлер беше, че не се вслуша в съвета на Манщайн да съсредоточи всички сили и да удари Москва.
291
5
 
13
 
! Отговори
до 309 преди 6 години
Има държава, която сама да се изправи срещу цял свят - Русия! Пробвайте! Тогава Русия не воюва само с Хитлер, а с цялата индустрия на Европа и какви ли не Вафен дивизии от 105 националности! Българите са били най малко!
290
0
 
14
 
! Отговори
олд мен преди 6 години
Стига тьпи коментари младежи,войната е нещо повечеот ужас,но хубавото е че и след войните живота продължава.
289
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
80% от жертвите на вермахта при Сталинград са от болести и замръзване
288
3
 
7
 
! Отговори
:) преди 6 години
Явно *** е русофил, защото трие постове, които показват руските слабости.За това, за да ви напомня: Германия е икономически и военно по-силна от Русия. През ВСВ Германия води война на 3 фронта: източен (Великобритания), югозападен (Африка-САЩ), източен (Русия). Поради разпиляността на силите и, Германия губи войната, почти цялото мъжко население е избито, а заводите и са демонтирани и откарани в САЩ или Русия.
287
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам дали тази битка е решила ВСВ, но е решила съдбата на българските евреи! Нашите фашаги тогава са разбрали, че ще ядат хурката и постъпили долу горе правилно!
286
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хитлер е бил пълен *** във военно отношение. Разбира се, няма как сама държава да се бори срещу цял свят, но интересно е да си представим развитието на военните действия, ако в тях не се беше месил онзи маниак. Немската армия е имала колосално техническо превъзходство, иновативни тактики и блестящ генералитет, нямащ нищо общо с нацистката идеология.
285
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А колко време се опряха на Хитлер другите велики народи и държави? Поляци, чехи, френци, гърци? А Българите направо капитулирахте без бой! Сетне се чудите защо цял век по късно Западните демокрации ви нямат доверие! Факт! Един път Първа световна - не ви дойде акъла в главата, сетне пак и сега пак!
284
7
 
8
 
! Отговори
:) преди 6 години
През 9-ти век е първата руска инвация срещу България. Притисната от две страни (Византия и Светослав Тертер), България губи битки, накрая се налага византийския император да дойде да набие Светослав Тертер (убит при последната обсада), за да възстанови българските граници.Следващите руски владетели имат множество атаки отново, което отслабва България и накрая тя пада под 200 г. византисйко робство.Руската намеса за България води до загуба на държавността.
283
3
 
7
 
! Отговори
На 20 януари 1943 преди 6 години
На 20 януари 1943 година, 8-*** италианска армия е напълно разбита. В Сталинград. От 240 000 войника, 210 000 са убити. От Червената армия.
282
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Велики,колко да са велики.Руснаците владеят една пета от сушата и всички опити това да им се отнеме завършват с крах.
281
11
 
9
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
99% от доставките на нефт за червената армия идваха от Баку, по Волга през Сталинград. Задържането на Сталинград до есента на 1943г. щеше да доведе до капитулацията на червената армия Според съветски експерти само 150 хил. души не са достигали на Вермахта да задържи Сталинград. Малко преди това Борис отказа на Хитлер да изпрати 300 хил българска армия на източния фронт. Кой на кого дължи своето освобождение?
280
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От Велика България днес е останала Велика ***.
279
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Болните мозъци русофили се надпреварват да мият краката на масовия убиец-социопат Коба!Типично! Сина на обущар проправил си път към върха с планина от трупове...извършил първото си убийство на крехката възраст 18г.( застрелял шведски инженер) любимо хоби -- да залива с бензин лалугери, да ги пали, и гледа как се гърчат! 23.06. го "изненадва" в дачата му в подмосковието - където очаква ЦК да го осъди на смърт за предателство! Болшевишките пaчaвypи у нас се надпреварват да му лижат г..за! Типично
278
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хитлер не е искал да спечели войната,та си е заглобил армията из тия коптори- ако ги беше отминал транзитно,щеше да стигне Китай и да удареше Москва откъм Урал. В тоя незначителен град е убил цялата инерция на своята армия- ако не го беше направил,нямаше да има спирка за нея до крайната победа над фашизма-сталинизма.