България в еврозоната – "За" и "Против"

Нено Ненов и Калоян Правов пред Bloomberg TV Bulgaria
30 яну 2018 20:52, Екип на Bloomberg
32
България в еврозоната – "За" и "Против"
Снимка: Pixabay

Сега не е правилният момент България да влиза в еврозоната, тъй като структурата на страната ни не е реформирана достатъчно. Заради това достъпа на държавата до повече кредит ще доведе до наливане на средства в „продънени каци“ като Здравната каса и БДЖ.

Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria политологът Калоян Правов. Гост в студиото бе и макроикономистът Нено Ненов.

Без някакви сериозни реформи, а такива, смята Правов, не се очертава да има в краткосрочен или дългосрочен план, влизането ни в еврозоната е лоша идея.

Към мнението, че следва да се направят реформи предхождащи приемането на единната европейска валута от България, се присъедини и другия събеседник в предаването – Нено Ненов. Според него обаче именно настоящият момент е много подходящ за подобен ход.

Какви ще са ефектите от евентуално влизане в еврозоната?

„Често цитираната полза е, че подобен ход ще даде увереност на инвеститорите и ще свали лихвените проценти но според мен тези ефекти могат да бъдат постигнати по алтернативни начини“, смята Правов. Друг проблем според него е и корупцията, оказала се почти фатална за Гърция и присъствието й в еврозоната, при условие, че корупцията у нас е на по-високи нива.

Според Ненов обаче примерът с Гърция не е релевантен поради факта, че са били направени редица компромиси с оглед приемането й в еврозоната. 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria


32
Още от НОТИФИКАЦИИ
Петър Попангелов на 59: ЧРД на най-успешния ни скиор
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
питаите старите западногерманци как се чувстват след падането на берл стена
и вьвеждане на еврото старите марки са в буркани и чакат да се вьрнат
а за меркел не искат и да чуят
29
3
 
3
 
! Отговори
опаа преди 3 седмици
Тая "еврозона" и това "евро" да си го наврът ,там де слънце не огрява,отзад в гащичките
28
1
 
3
 
! Отговори
П.Петров преди 3 седмици
Хубавото е, че наистина не зависи само от нас. На ГЕРБ им се иска да влезем в еврозоната заради 140 милиарда евро фондове за подпомагане на страните, които приемат еврото. Ама няма да ни приемат, докато приемането ни не е заплаха за еврозоната. Горчивият опит с Гърция още дълго ще им топли. Първо трябва да има условия за около 40 милиарда евро инвестиции в производствени мощност - нулева корупция, работещи държавни институции, качествено образование.
27
4
 
4
 
! Отговори
РОБИ СЪС 500ЛВ преди 3 седмици
РОБИТЕ СЪС 500ЛВ ЗАПЛАТИ ЩЕ СА НА ПЕЧАЛБА
26
4
 
8
 
! Отговори
Мислеща до 25 преди 3 седмици
Точно бащата на валутния борд проф. Стив Ханке ни съветва да не приемаме еврото. Мисля, че това е показателно!
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Винаги против. Направете референдум по въпроса. Стиска ли ви?
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Малеееее, а ти забрави ли че сме във валутен БОРД И СМЕ ВЪРЗАНИ ЗА ЕВРОТО ВЕЧЕ 30 ГОДИНА И ЕДНИ 7 МИЛИАРДА СТОЯТ В БНБ ЗА ДА ПОДПИРАТ БОРДА....АКО ИСКАШ СМЯТАЙ В ЕВРО, АКО ИСКАШ В ЛЕВА- ЕДНО И СЪЩО Е .
23
6
 
7
 
! Отговори
Мале Мале... преди 3 седмици
Абе какви " наливания на пари и добрини " видяхте с приемането на еврото бе хора... далеч по стабилни държави за малко да банкрутират при приемането на еврото като Испания да речем.. Наясно ли си какво ще стане .. ако сега взимаш 1000 лева .. после ще взимаш 500 Евро но в същото време ако хляба ти е 1 лв .. той няма да стане 0.50 евро .. а ще се превърне в 1 евро ... демек каквито и пари да имаш ... НА ПОЛОВИНА . В България точно тъй ще стане и съвсем ще озверее народа .
22
4
 
6
 
! Отговори
гети преди 3 седмици
с нашата икономика и мислене най много и еврото да съсипеме
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
20 Всичко се знае . Ти не знаеш
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Другите с кво са покрити? Никой не знае колко $ и € реално има напечатани.
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Путин има достатъчно злато да покрие рублата, и достатъчно ресурси.
--------------------------
То така ако ставаше , няма достатъчно злато и покритието и е никкаво в сравнение с другите валути
18
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Каква еврозона, братче? Та ние за едни лъвчета не можем да се погрижим.
17
4
 
21
 
! Отговори
Данибой преди 3 седмици
Никой не пита управляващите какво искат, те и Шенген искат, но няма. ЕЦБ трябва да види, че сме готови и тогава. Това не е концерт-пожелание. Спрете да пишете глупости - за или против. Не ни питат.
16
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До ах
Путин има достатъчно злато да покрие рублата, и достатъчно ресурси. Него не го гледай, гледай си в паницата. Пари за хората няма, няма и да има. На ес му трябват роби и пазар, дори децата знаят, че никой не дава даром. платен гербав троле, най-много ще спечелите вие - няколко млрд. от резерва, няколко млрд от заеми, после беж... докато тука няма да останат данъкоплатци в следващите 20г.
15
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
евро*ейците натискат, няма българин - нормален човек, патриот, който да иска да плаща чуждите дългове. Еврозоната се крепи на Германия и на изкривената финансова система, която позволява почти безконтролно печатане на хартийки (пари). Подобно на електронната валута, тези хартийки са без покритие, крепи ги едно ?! доверие. Повечето страни са с около и над 100% БВП дългове, които на практика няма как да бъдат изплатени. Всички знаят, че царят е гол, никой не си го признава. На ес му трябват донори
14
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А бе друго си е да ти плащат заплатата в банкноти, които като ги видят по света и изведнъж се размърдват и започват да ти сервират усърдно-усърдно, вместо да викат колежките си сервитьорки, за да ги разглеждат заедно все едно са открили нов биологичен вид пеперуда!
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
12 Дори Еврото беше излязло начело като валута използвана в световната търговия покрай финансовата криза , сега е второ малко след долара след тях е Бритакият паунд и Японската йена а отдолу настъпва китайският вон .
12
7
 
18
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 3 седмици
България се държи умишлено извън ЕВРОЗОНАТА в угода на мафиотите-олигарси, които при въвеждането на ЕВРОТО у нас ще изгубят контрола над левовите потоци, а от там и върху икономическите механизми в България. Далаверата с обезкръвяването на Българската икономика ще секне, а Европа не иска да се лиши от облагодетелственото си положение спрямо нас.
11
12
 
11
 
! Отговори
ах преди 3 седмици
хаха еврото е една от 4 световни валути но българина си държи на лева,щото сега сме добре а еврото ще ни срути..някой по долу дал за пример Дания,Швеция и Швейцария,като явно ни сравнява с тези държави..влизане в еврозоната значи наливане на пари в държавата,тоест всички ще забогатеят..второ,после няма шанс за обезценяване на националната ни валута,щото ако еврото падне,пада Европа,а от там и световната икономика..за пример,Путин каза че повече от половината резерв на Русия е в евро,не в лев..