Маймуни, токсини... за успокоение – анимация! VW, това е прекалено!

Знаело се за експериментите още от 2013-а, но е преглъщано досега
30 яну 2018 21:51, Бойчо Попов
44
Маймуни, токсини... за успокоение – анимация! VW, това е прекалено!
снимка: Ройтерс

Германската автомобилна индустрия знае много добре как да шокира. След дизеловата афера сега и трите големи концерна отново попадат под светлината на прожекторите – уви, не с положителни новини, а с това, че са финансирали опити с вредни емисии с маймуни.

Десет примати са вдишвали с часове токсични изпарения, докато учените са изследвали резултатите. За успокоение на маймуните са били прожектирани анимации. Всичко това става още по-възмутително заради изиграваната уж неинформираност на политиците в Берлин и някои мениджъри. Мнозина днес не искат да знаят какво са сторили вчера. Паметта е производна на интересите.

Доказуемо е например, че главният лобист на Volkswagen в Берлин Томас Стег още през 2013 г. е бил информиран за експериментите с животни, съфинансирани от неговата компания. Правният отдел на VW изрично се е съгласил на теста - чиято цел е била... да се разработи по-чиста дизелова технология. Стег не е възразил срещу опитите за отравяне на маймуните.

Рутинното равнодушие на политиците в Берлин също е доказуемо, пише Handelsblatt. Преди 16 месеца имаше заседание на комисия по разкритията на Дизелгейт в германския Бундестаг. На 8 септември 2016 г., според протокола от 88 страници, двама експерти са докладвали за експериментите с животни във връзка с тестовете на вредни газове на автомобилната индустрия.

Единият от тях е Хелмут Грайм, някога ръководител на катедрата "Токсикология и хигиена на околната среда" в Техническия университет в Мюнхен и член на анкетната комисия в германския Бундестаг за "Защита на човека и околната среда". През юни 2015 г. той получава орден за заслуги на Федералната република Германия (на немски: Verdienstorden der Bundesrepublik Deutschland, б. авт.), връчен от тогавашният министър на околната среда Барбара Хендрикс. Каква гротеска!

Пред членовете на комисията Грайм защитава репутацията си на ориентиран към индустрията учен. Той дори не счита предполагаемата дизелова афера (Дизелгейт) за толкова сериозна. Главната му теза гласи, че Дизелгейт е по-добър от репутацията му. Грайм основава оценката си с издайническата фраза: "Такава поне е нашата информация от опитите с животни".

Ученият описва и човешките изпитания с етична безпристрастност. Да, компанията е провеждала изследвания "с връстници на политиците", като вдишването на азотен диоксид например, казва той в опит да се пошегува.

"Разбира се, става дума за краткотрайна експозиция, защото никой не може умишлено да изложи хората на различни концентрации за дълго", обяснява той. Никой от присъстващите политици от водещите партии – социалдемократи, християндемократи и дори Зелените, не е задал допълнителен въпрос. Възмущението идва едва сега.

Има няколко поуки от всичко това. Първо – нямаме нужда от политици и мениджъри, които не виждат нищо, не чуват нищо и, което е по-важното - не чувстват нищо! Второ – научни ръководители, които легитимират за морално всичко, което от юридическа гледна точка не е забранено, правят мечешка услуга на компаниите, които са ги наели. И трето, възмущението не е прекалено, а е дори наложително. Не е нужно да се извиняваме, че имаме чувства, когато изглежда, че други са дебелокожи. Има някаква форма на елитна небрежност, която е системно важна и не бива да се прекрачва.

Още подобни коментари четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: Дизелгейт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
сравнение преди 6 години
И така хвърленият уран ще се разпада стотици години и ще отравя целият Балкански полуостров докато американците разправят смешки за немските дизелови двигатели.
33
0
 
6
 
! Отговори
сравнение преди 6 години
В бивша Югославия САЩ хвърлиха 31000 снаряда с обеднен уран,а ми говорят,че Фолксваген правели опити с маймуни.В резултат от опитите с"високоточни" оръжия САЩ бяха ударили китайското посолство като при това бяха убити няколко дипломата,беше унищожен международен влак с 346 чужденци,както и изстреляна ракета от изтребител на САЩ която помете покрива на къща в Горна Баня.И нашите и щатските пилоти са едни и същи-в никой друг университет не биха ги приели!
32
0
 
2
 
! Отговори
о.о преди 6 години
Много хубава ревизия са направили на новата поредица Мръсни пари от Нетфликс. По-интересно е да ги гледаш как се правят на ни лук яли в поредицата и кирливите ризи излизат наяве
31
2
 
2
 
! Отговори
tihomir.tanev2 преди 6 години
Нямат ли Евреи че са използвали маймуни?
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямат ли Евреи че са използвали маймуни?
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Познайте къде са били "маймуните" с които са експериментирали.
28
1
 
3
 
! Отговори
Германците преди 6 години
са супер наивни и праволинейни. За какво им е да правят изпитания с маймуни - можеха спокойно да си направят опитите в България, ПРЕДЛАГАЙКИ НОВИ МОЛЕКУЛИ. И българите даже щяха да си плащат и да настояват изпитанията да продължат. Пък ако им дават и анимационни филмчета или някакви други забавни програми...
27
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напълно нормално е всичко да се тества, не може да се каже че нещо е вредно само защото зелените терористи така казват. Маймуни, мишки, какво значение има, щом е за благото на човека.
26
1
 
8
 
! Отговори
ре преди 6 години
ли4ат си фирмите от времето на фашизма! но къде са протестите на разни организации за защита на животните и на хората с гръмки имена??
25
4
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 6 години
Да не би в САЩ да не правят опити с животни,че и с хора?Не бомбардират който им падне,понякога дори без да имат нужда-ей така,за респект!?Ай си**ир!Американските автомобили са поне две поколения назад спрямо немските и най-голямото им постижение е добре работещи катализатори за бензиновите ДВГ.За дизелите им въобще не си струва да се говори-още са в миналия век.Впрочем,почти всички производители на камиони в САЩ са европейска собственост.Едва ли е случайно,а по-скоро липса на технологии....
24
0
 
26
 
! Отговори
Вурстер преди 6 години
Вече е време изследванията да преминат на по-високо ниво. Тя Меркел покани желаещи за тестове!!!
23
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дойчовците па се праят на утепани - ми те имат опит в тия работи от преди 70 години! Просто всяко ново нещо е добре забравено старо!
22
11
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фолксваген номер 1 в света - хоп, дизелгейт!Фолксваген номер 1 в света - хоп, газгейт!Не може да се отрече на Фолксваген, че правят чудесни автомобили!Ами правили опити с маймуни...А че хранителните и фармацевтичните корпорации правят опити с хора, това никой не го казва...С милиони хора...например с цяла България....хапвате ли натриев нитрит? АА мононатриев глутамат? Пръскате ли посевите с пестициди на Монсанто? Раундъп унищожава тревата...а какво друго унищожава?!Маймуните са ви проблема.
21
3
 
18
 
! Отговори
Американ преди 6 години
Интересно, *** ако бяха нямаше да е проблем, а с маймуни е проблем!?
20
8
 
16
 
! Отговори
Избягал преди 6 години
Какво лицемерие, с хора ли да го направят?
19
4
 
10
 
! Отговори
прогрессо преди 6 години
Прогреса иска жертви ...ако не е бил Джеймс уат Адам смит ,манифактурата щехме да живееме още като по турско ....
18
1
 
17
 
! Отговори
Васил преди 6 години
А Менгеле???
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да хванат някакви хора, ами с анимирани маймуни ще се занимават...Саркастично го казвам, да не се хване някой, ей !
16
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тези ще ни дават опорни точки? Вашата *** аз! Да си правиш експерименти с животинчета и никой да не им потърси сметка за това? Та тези са новите Хитлеристи! Даже Хитлер не си е правил експерименти с животни а със *** като сор.оос.
15
0
 
25
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Колкото и да не ви се вярва, половината ескперименти правени от нацистите в концентрационните лагери са използувани като информация и изводи след това, и от американци и от руснаци...