Проф. д-р Григор Горчев: Все повече млади жени са онкоболни!

Ендоскопските операции у нас са малко, в чужбина са 80%
30 яну 2018 12:50, Анисия Иванова
12
 Проф. д-р Григор Горчев: Все повече млади жени са онкоболни!
Архив: Булфото

Расте броят на онкоболните и то млади жени,обяви проф. д-р Григор Горчев. Според него една от възможните причини е, че няма строго определени критерии за профилактична помощ в България.

"Профилактиката ни е на много ниско ниво, няма задължителни програми, пациентът сам се профилактира. Много млади нераждали жени идват вече с онкоболни заболявания, необходим е и психологическа помощ при подобно съобщаване на диагнозата на млад човек", коментира проф. Горчев пред БНТ.

Той обясни и че ендоскопските операции у нас са малко, но те са много по-добре влияещи на пациентите. В чужбина те са 80% от операциите, а у нас не е така.

"Наистина засега са скъпи, но няма да е винаги така, а и след подобна операция, човек на 8-мия ден може да отиде на работа", отбеляза Горчев.

По думите на професора роботизираната хирургия "Да Винчи" е най-силна именно при раково болните пациенти.

"В началото идеята беше да се реинбурсира този вид хирургия от здравната каса, след което малко дигнахме лимита. Разшириха се индикациите и с "Да Винчи" хирургията може да се прави всичко - миоми, кисти, ендометриоза. Тя е най-важна и най-показателна, най-силна е при раково болни пациенти. Там е нейната сила", обясни професорът.

Той обясни, че са изготвили писмо до здравната каса, до министъра на здравеопазването и до Българския лекарски съюз да се ограничи "Да Винчи" хирургията само за раково болни пациенти, за да не се изяжда финансовият ресурс за пациенти с доброкачествени заболявания, които могат да се оперират ендоскопски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
11
 
! Отговори
мед сестра преди 6 години
Оооо, добър ден, професоре!Сега, когато всяка трета жена е болна от рак и почти всеки български мъж има някакъв здравасловен проблем се сетихте че българите са на свършване!И всички тези проблеми са благодарение на търговията със здравето в България ,на реформата която е пълна порнография и още и още ...............
11
0
 
5
 
! Отговори
Кръстьо Костов преди 6 години
До НЯКОЙБомбандировките с обеднен уран също много помогнаха ...
10
2
 
12
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 6 години
Сега се сетихте за замърсения въздух. Чернобилската авария беше скрита от простолюдието,как така ще изложим братушките.Резултатите от това мълчание вече са налице,млади хора и деца болни и умиращи от рак.
9
9
 
6
 
! Отговори
Бож. преди 6 години
Социализмът искаше химизация на селското стопанство за да има високи добиви- ето го резултата. Искаше и атомни централи- ето го резултата от неговия Чернобил. Искаше заводи с големи пушещи комини- няма нищо безнаказано,тоя пушек хората го дишаха и организмът им се натравяше!
8
0
 
5
 
! Отговори
аз преди 6 години
До 123Аз живея в Холандия и като кажа, че идвам за профилактичен преглед и ме гледат неразбиращо, даже отказват, ако нямаш оплаквания. За цитонамаска препоръчват през 2-3 години.
7
0
 
5
 
! Отговори
ИК преди 6 години
Според конвенцията трябва да се обръща внимание на жените. За младите мъже кой го интересува?
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ракът на шийката на матката се установява с ежегодните профилактични прегледи, но ендометриозата не се установява с цитонамазка. Лошото е, че инкубационният период е от 4 да 16 години.В начален стадий, когато лошите клетки са единични ендометриозата се лекува напълно и с класическа операция. Не трябва да чакаме да обхване лимфните възли. Чувала съм ,че жени с ендометриоза могат да родят здраво дете при правилни грижи. Но все пак по-добре е жените да раждат в млада възраст, преди 35 години.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спря ли да им искаш дарения от болните за Медицинския Университет?
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чистият въздух е виновен. Палете гуми за здраве вместо свещи. Радвайте се на жизнен стандарт и липса на стрес.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
много болници накупиха ендоскопска апаратура заради клиничните пътеки.само,че не могат да работят с тях.
2
0
 
16
 
! Отговори
123 преди 6 години
Профилактика му е майката! Рака на шийката на матката, открит на време, е 100 % лечим! Жени ходете всяка година на гин. преглед! Това спасява животи!
1
0
 
45
 
! Отговори
лошо преди 6 години
Не само жени но и млади мъже страдат от различни ракови заболявания,положението е тежко....