Владимир Путин се "обиди": Няма го в "кремълския списък" на САЩ

Москва няма да предприема ответни мерки - засега
Обновена: 30 яну 2018 21:40 | 30 яну 2018 17:30, Елка Василева
71
Владимир Путин се "обиди": Няма го в "кремълския списък" на САЩ
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин се пошегува, че е "обиден", защото не е включен в "кремълския списък" на САЩ.

Путин каза също така, че Москва засега ще се въздържи от ответни стъпки. "Ние очаквахме този списък и няма да крия, че бяхме готови да предприемем ответни стъпки, при това сериозни, които биха свели нашите отношения съвсем до нулата. Засега ще се въздържим от тези стъпки", каза руският лидер, цитиран от ТАСС.

"Това, разбира се, е неприятелски акт, той усложнява руско-американските отношения и вреди на международните отношения като цяло", подчерта той.

"Те трябва да решат за себе си какво искат. Ние знаем какво искаме - да градим дългосрочни, стабилни отношения, основаващи се на международното право", каза президентът.

Путин предупреди, че независимо от проявеното търпение по много въпроси Русия няма да отстъпва до безкрай и призова повече да не се отделя време на "кремълския списък", понеже, както каза, "кучето си лае, а керванът си върви".

Руският премиер Дмитрий Медведев също шеговито коментира пред ТАСС списъка на САЩ, като в отговор на въпрос на агенцията отбеляза, че ако някой министър го няма в списъка, това е повод той да се оттегли. Руският премиер каза, че значението на "кремълския списък" е нулево.

Вчера Министерството на финансите на САЩ публикува дългоочаквания "списък Путин" със 114 политици и 96 олигарси от Русия. Публикуването обаче не означава автоматично налагане на санкции на тези хора.

Още по темата

"Списъкът Путин" включва 114 физически лица, смятани за високопоставени руски политически фигури. В него попадат и 96 олигарси, богатството на всеки от които възлиза на най-малко 1 милиард долара.

Списъкът бе съставен въз основа на закон, приет от Конгреса на САЩ миналата година за наказване на Русия за предполагаемата й намеса в президентските избори през ноември 2016 г., отбелязва АП.

Списъкът включва руснаци, за които се смята, че са натрупали богатство или са получили власт заради връзките си с президента Владимир Путин. Той е наричан неофициално "списъка Путин".

Сред руските политици в него личат имената на премиера Дмитрий Медведев, ръководителя на администрацията на Путин Антон Вайно и помощника на президента Владислав Сурков.

Като олигарси са включени шефовете на Газпром Алексей Милер, на Лукойл Вагит Алекперов, създателят на "Лаборатория Касперски" Евгений Касперски и крупни бизнесмени като Роман Абрамович, Алишер Усманов, Олег Дерипаска, братята Аркадий и Борис Ротенберг, както и Генадий Тимченко.

ТАСС нарича списъка "кремълски доклад". САЩ не налагат никакви ограничени и забрани на хората, попаднали в него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин каза също така, че Москва засега ще се въздържи от ответни стъпки..Много интересно какви ще са ответните стъпки. Контрасписък ли?
41
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво е казал руския премиер няма Никакво значение !
40
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никакви ответни мерки не могат да приложат от Москва, защото фирми от Канада и САЩ добиват руски нефт и газ в Дальний Сибир !Русия няма пари и технологии за добив от вечно замръзналата почва и затова ползват водещи североамерикански компании.Ако ги изгонят руснаците ще останат без добиви, хем и ще бъдат съдени за обезщетения по договори.Москва е в цунг-цванг ...
39
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Те трябва да решат за себе си какво искат. Ние знаем какво искаме - да градим дългосрочни, стабилни отношения, основаващи се на международното право", каза президентът..Ами започнете от връщането на Крим.
38
13
 
6
 
! Отговори
колко лев преди 6 години
Путин е човек на Запада,как ще го има в списака.Всичко което прави Путин е добре за Запада.Цени на петрола наполовина,разполагане на Западни сили в Сирия,почти цяла Украйна към Запада,разполагане на сили на САЩ около Корея,създаването на европейска армия,разширяването на ЕС.Всичко това щеше да е невъзможно без определени причини,а Путин най услужливо ги даде на Запада,за сметка на руснака естествено,който пак мина лосион и мечта да избяга на Запад.
37
5
 
3
 
! Отговори
Ветеран преди 6 години
Толкова ли сме я втасали,че с чужденци ни занимавате,и то с хора със съмнителна репотация и извън ЕС.
36
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
AMERIKA OTDAVNA E RUSKA.
35
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно какви ли ответни мерки може да предприеме Москва...
34
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Втората стъпка по списъка ще бъде конфискация на овуарите и недвижимата им собственост.Третата стъпка ще бъде екстрадация на децата им обратно в Русия.
33
7
 
15
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Половината списък съответства на телефонния указател на министерски съвет и то по азбучен ред(Да точно така са го и написали в САЩ документа) а втората част съответста на рейтингите на Форбс за най-богатите хора в Русия ...Евала Някой много добре си е свършил работата през пръсти.
32
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 31Ще живея където искам в България защото съм българин, а ти ще се пръснеш от злоба.
31
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин е еврейн ! Не ми го хвалете !
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До пак лиама кък да ни е ....
29
0
 
5
 
! Отговори
пак ли преди 6 години
До Анонимен 27Лъжа е ....
28
6
 
28
 
! Отговори
до кога така преди 6 години
САЩ са откачили тотално,списъци,предположения,заплахи,врагове,намеси,хакери,пълна деградация и лудница.....
27
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До пакама как да не са глупости ! :) Плюете по дъртия Сорос, а той най - добър приятел на Путин и Орбан.. ама кой да мисли с тези празни кратуни къде ги носите на тея слаби рамене! Айде със здраве ... Да живее СОРОС!!
26
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма как, когато видиш държавник работещ на 100% за страната си да не изпиташ възхищение, понеже такива политици са много малко.
25
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия както и Англиа за пример са нови държави , млади , иска им се да се показват и да се бият в гърдите ..същото се отнася и за най - младата - САЩ ... това са измислени държави ..една от тези държави е измислена, създаден, покръстена и възпитана от НАС , Българите ! Така, че тоя крадец от снимката да мълчи и да лази когато Българин говори! Ако съм министър с този въобще няма да разговорям ..не ми е на нивото да говоря с доказани Български унищожители!
24
2
 
8
 
! Отговори
пак преди 6 години
До Анонимен 23Глупости ...
23
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименще ти кажа как става и да , при него хората умират от глад, но това не означава , че определени кръгове от "вор в законе" са бедни ...точно обратното .. те са един от най - богатите крадци в света.. и да атаките срещу свободна Европа идват само от едно единствено място ...и тва е Русия ...как знам? не питай!