Антисемитизмът – все по-буен и по-свиреп в Германия

От еврейската общност бият тревога вече от доста месеци
31 яну 2018 20:05, Елка Василева
156
Антисемитизмът – все по-буен и по-свиреп в Германия
Снимка: архив, Reuters

Германските власти са разтревожени от възраждането на антисемитизма 73 години след края на Холокоста, съпроводено с възход на крайнодесните сили и страхове заради притока на бежанци от страни, враждебни на Израел, пише Франс прес.

По повод възпоменателните прояви, свързани с освобождаването на лагера на смъртта Аушвиц на 27 януари 1945 г., Ангела Меркел сподели своя "срам", че еврейските сгради - от училища до синагоги, не могат "да съществуват без полицейска охрана".

Бундестагът отбелязва годишнината със специална сесия в сряда.

Канцлерката, станала преди 10 години първият германски правителствен ръководител, говорил пред Кнесета (израелския парламент), се ангажира също да създаде длъжността комисар по антисемитизма в следващото правителство, което се надява да формира през март.

Подтик за инициативата бяха кадри, показващи как демонстранти в Берлин изгарят израелски знамена след решението на САЩ да признаят Ерусалим за столица на еврейската държава.

Представители на еврейската общност бият тревога вече от доста месеци.

Твърде уважаваната бивша председателка на Централния съвет на евреите в Германия Шарлоте Кноблох осъди засилващите се антисемитски прояви. Еврейските празненства вече "са нещо невъзможно в публичното пространство без полицейска защита", увери тя.

Антисемитизмът - "все по-свиреп"

Берлинчани бяха възмутени и от кражбата на 16 малки месингови павета, вградени в тротоарите, за да напомнят за жертвите на Холокоста. Извършителите не бяха открити, но посланието не остана тайна за никого в навечерието на годишнината от антиеврейските погроми през 1938 г., известни като "Кристалната нощ".

"За пръв път се случва да откраднат толкова много "препъникамъни" (Stolpersteine на немски език, бел. АФП) за няколко дни", клати глава Силвия Кавчич, която се грижи за сложените в Берлин 7000 малки павета с имената на убити от нацистите хора, предимно евреи.

По думите на Венцел Михалски, представляващ в Германия неправителствената организация "Хюман райтс уоч", антисемитизмът става "все по-буен и свиреп".

Така смята и днешният ръководител на Централния съвет на евреите Йозеф Шустер. "Днес все по-смело се говорят неща, които някои винаги са мислели, но просто не са смеели да ги кажат", забелязва той пред "Билд ам зонтаг".

След войната Германия превърна спомена за Холокоста в стожер на новата си идентичност. Но очевидците и оцелелите от геноцида изчезват един след друг и табутата започват да падат.

Мощният пробив на крайната десница, нахлула в долната камара през септември, отбеляза обрат в ситуацията. Неин функционер нарече паметника на Холокоста в Берлин "срамен мемориал", а в редиците й има немалко всеизвестни антисемити.

Експерти предупреждават също за радикализиращи се мюсюлмани, по-специално в средите на многобройното турско малцинство, вслушващо се в риториката на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. "Всяка дума е свещена за тях. А Ердоган е злобен антисемит", изобличава го правозащитникът от "Хюман райтс уоч".

Наученото в училище

Твърде обезпокоителен е и антисемитизмът в училищата, по-специално сред младите мюсюлмани.

Учители от Берлин разказват, че сред най-популярните обиди е вече "Евреин такъв!". На места, "щом се заговори за евреи или юдейска религия, в класната стая веднага започва малка интифада", посочва преподавател в доклад на тази тема.

Дискусия се развива и около надошлите в страната от 2015 г. насам над един милион бежанци, "някои от тях израсли сред антиизраелски и антисемитски кампании", отбелязва Шустер - при все че досега няма официални данни, сочещи засилване на антисемитските действия, свързано с бежанците.

Последното до момента предложение от служителка в берлинското кметство е всички ученици задължително да се водят на посещение в концлагер, както правят в Бавария.

Защото - уверява Гюнтер Морш, директорът на мемориала в лагера Заксенхаузен, - "решаващо е образователното равнище, не толкова географският произход".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
2
 
! Отговори
ceko преди 6 години
БРАВО!
80
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
STIGA S TAZI STATIA E POVTARIATE VECHE DVA PATI ZA EDIN MESEZ PUBLEKUVAITE NESHO RAZLICHNO NAPRIMER STATII ZA ROTSCHILD ROCKFEHLER ZA BARUHI ZA WARBURGI ZA SOROSI
79
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де, как така без пропагандна машина за промиване на мозъци, дето да им набива холокост, та холокост и така 70 години, злите германци пак недолюбват евреите? На авторите на горната статия поне за миг допускат ли, че немците може и да имат право? Или определени народи са "лоши", от сега до вечността, а други - "добри", щото някой казал? Все си мисля, че 70 години осребряване на митове и легенди стигат.
78
0
 
0
 
! Отговори
минаващ преди 6 години
Додо нямаш право на оплаване тя си ваш рупор д веле задава само тон . Те да кажат как жьлто е направия тая легентарна медия през 80 те. Вместо да *** просто да се приберат в подарената черупка.Явно историята на нищо не ги е научила пита се дали те не са виновни не индиректно за позора на западния свят в Сирия и Ирак ще видим накрая кьде ще потекат трьбите.
77
0
 
9
 
! Отговори
Неразбрал преди 6 години
Те като ги водят семитите в Заксенхаузен , там ли ще ги настаняват?
76
5
 
32
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Аз отдавна нямам нерви да чета "публикации" от Елкa, но тази бегло я прегледах. Както и очаквах, източниците, от които Елкa е преписала (вероятно Дойче Веле, или Гардиън) никъде не споменават истинската причина за тази вълна от антисемитизъм, заляла Западна Европа в чудовищни размери, а именно- настъпващия Ислямски Джихад, налаган от 3-те милиона кафяви мюсюлмани, с които Меркел, Юнкер и подстоящите им сатанисти заляха Европа! Както знаем, Корана има ясно предписание за Евреите - терор и смърт!
75
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига с този божествен ореол около евреите. Ако обидя исландец, никой няма да ме нарече анти-исландец и да ме анатемоса. Тези (не говоря за обикновения евреин на улицата, работника, продавача), говоря за милиардерите, банкерите, лихварите, наречете ги илюминати или както искате, ни се надсмиват арогантно, докато ни избиват, тровят, крадат, орязват паравата ни, заробват ни с дългове, а ние трябва да мълчим и да изпълняваме всичко безмълвно ?? Ние сме хора, не овце !!
74
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ей пак се скарахте тц тц, типично по български. точно затова печелят винаги враговете.
73
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
само в Русия са повече от 6млн, в Щатите са повече от 6 млн, пръснати са като плазмодии по целия свят, още от древни времена ги гонят отвсякъде, неслучайно допреди 70 години нямат държава.
72
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До много кухиИсус беше месията, а те го убиха. Кой е кух незнам.
71
18
 
3
 
! Отговори
много кухи преди 6 години
тряя си много кух да обвиняваш 6млн души за нещо си, уникално просто селско парче :)
70
7
 
5
 
! Отговори
ловец на глави преди 6 години
До 62 и останалите антисемити, които явно единствено четат сайта вчера.меИзявленията на омраза показват колко огромна нужда имате някой да Ви обича. Едва ли това е мястото,обаче. Колкото до факта,че нямате 5 лева в джоба за по бира - хванете се на работа. Труда освобождава.:)
69
3
 
28
 
! Отговори
Той беше прав преди 6 години
Германците се събуждат. Духът на Адолф възкръсва. Да му мислят някои. :)
68
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еврейската измама е на път да се разбие на парчета. Евреите са в паника. Не са очаквали такава вълна от будни хора. Страх и ужас се чете в очите им. Идва истинският Бог и ще срита задните части на Луцифер.
67
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз не мисля, че Исус е евреин. Те са фалшифицирали всичко, и са си придали божествен облик. В стария завет става въпрос за генни инженери, които създават човешката раса, един от тях е Яхве. Те са хора, живели по 800-900 години. Това всичко се пази във Ватикана и вече има стотици хора, които са имали достъп до тези книги. Бог сме ние самите, по-точно нашето съзнание, което остава и след смъртта. Тези мошеници са редактирали основно стария завет и са се вписали там като избранници.
66
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
86 BASHATA NA ISUS E SVETIAT DUCH DA NE ZABRAVIAME
65
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че какво очакяваха юдосатанистите - от ВСВ насам непрекъснато гаври с германците и въобще с европейския бял човек и всичко това си докара крушката.Изобщо юдейщината няма насит.Ако си беше приела ктотко резултатите от ВСВ,всичко щеше да си бъде нормално,но на тях им трябва да се гаврят с гоите,да им натрапват непрекъснато превъзходство!Направина от измисления от тях "холокост"(техният холокост е религиозен ритуал-жертвоприношение на гои),една религия за война срещу гоите.Е,нещата си идват...
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Блажени са невежите - Само глупавите и невежите хора са истински щастливи...
63
3
 
21
 
! Отговори
o/o преди 6 години
юдето -най мразеното племе на тая планета.
62
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС е чудесна идея,но не се управлява от правилните хора,които действително мислят само за Европа.И да махнат тези остаряли,никому ненужни идеологии на див фашизъм или западен комунизъм,които няма да напълнят хладилниците на населението,нито ще направят Европа по-добро място.