Антисемитизмът – все по-буен и по-свиреп в Германия

От еврейската общност бият тревога вече от доста месеци
31 яну 2018 20:05, Елка Василева
156
Антисемитизмът – все по-буен и по-свиреп в Германия
Снимка: архив, Reuters

Германските власти са разтревожени от възраждането на антисемитизма 73 години след края на Холокоста, съпроводено с възход на крайнодесните сили и страхове заради притока на бежанци от страни, враждебни на Израел, пише Франс прес.

По повод възпоменателните прояви, свързани с освобождаването на лагера на смъртта Аушвиц на 27 януари 1945 г., Ангела Меркел сподели своя "срам", че еврейските сгради - от училища до синагоги, не могат "да съществуват без полицейска охрана".

Бундестагът отбелязва годишнината със специална сесия в сряда.

Канцлерката, станала преди 10 години първият германски правителствен ръководител, говорил пред Кнесета (израелския парламент), се ангажира също да създаде длъжността комисар по антисемитизма в следващото правителство, което се надява да формира през март.

Подтик за инициативата бяха кадри, показващи как демонстранти в Берлин изгарят израелски знамена след решението на САЩ да признаят Ерусалим за столица на еврейската държава.

Представители на еврейската общност бият тревога вече от доста месеци.

Твърде уважаваната бивша председателка на Централния съвет на евреите в Германия Шарлоте Кноблох осъди засилващите се антисемитски прояви. Еврейските празненства вече "са нещо невъзможно в публичното пространство без полицейска защита", увери тя.

Антисемитизмът - "все по-свиреп"

Берлинчани бяха възмутени и от кражбата на 16 малки месингови павета, вградени в тротоарите, за да напомнят за жертвите на Холокоста. Извършителите не бяха открити, но посланието не остана тайна за никого в навечерието на годишнината от антиеврейските погроми през 1938 г., известни като "Кристалната нощ".

"За пръв път се случва да откраднат толкова много "препъникамъни" (Stolpersteine на немски език, бел. АФП) за няколко дни", клати глава Силвия Кавчич, която се грижи за сложените в Берлин 7000 малки павета с имената на убити от нацистите хора, предимно евреи.

По думите на Венцел Михалски, представляващ в Германия неправителствената организация "Хюман райтс уоч", антисемитизмът става "все по-буен и свиреп".

Така смята и днешният ръководител на Централния съвет на евреите Йозеф Шустер. "Днес все по-смело се говорят неща, които някои винаги са мислели, но просто не са смеели да ги кажат", забелязва той пред "Билд ам зонтаг".

След войната Германия превърна спомена за Холокоста в стожер на новата си идентичност. Но очевидците и оцелелите от геноцида изчезват един след друг и табутата започват да падат.

Мощният пробив на крайната десница, нахлула в долната камара през септември, отбеляза обрат в ситуацията. Неин функционер нарече паметника на Холокоста в Берлин "срамен мемориал", а в редиците й има немалко всеизвестни антисемити.

Експерти предупреждават също за радикализиращи се мюсюлмани, по-специално в средите на многобройното турско малцинство, вслушващо се в риториката на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. "Всяка дума е свещена за тях. А Ердоган е злобен антисемит", изобличава го правозащитникът от "Хюман райтс уоч".

Наученото в училище

Твърде обезпокоителен е и антисемитизмът в училищата, по-специално сред младите мюсюлмани.

Учители от Берлин разказват, че сред най-популярните обиди е вече "Евреин такъв!". На места, "щом се заговори за евреи или юдейска религия, в класната стая веднага започва малка интифада", посочва преподавател в доклад на тази тема.

Дискусия се развива и около надошлите в страната от 2015 г. насам над един милион бежанци, "някои от тях израсли сред антиизраелски и антисемитски кампании", отбелязва Шустер - при все че досега няма официални данни, сочещи засилване на антисемитските действия, свързано с бежанците.

Последното до момента предложение от служителка в берлинското кметство е всички ученици задължително да се водят на посещение в концлагер, както правят в Бавария.

Защото - уверява Гюнтер Морш, директорът на мемориала в лагера Заксенхаузен, - "решаващо е образователното равнище, не толкова географският произход".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ако небежанци изнасилят(както се случва в България) дъщеря ти ти небежанците ли ще мразиш?
40
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
въпросът е антисиметизмът ли провокира еврейството да стане агресивно, или еврейството със своята агресия поражда антисиметизъм.работата малко прилича на нашето де *** се и батака - скачени "шахматни" съдовеа, че английският език е от "немската езикова група", а не обратното и че много от световната история, наука и култура е свързана с немци е факт.сини очи, руса коса, високо чело и ръст са "по -високо" от брадат субект, с орлов нос и таке на темето
39
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз от евреин лошо не съм видял. Не съм видял и добро де. Всичко си е до човека, но ако мнението ви за даден човек зависи от това каква му е религията или етноса то тогава губите много.
38
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма ли други по-важни теми, примерно колко бездомни кучета заловихте днес ?
37
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Събуждат се хората, писано е
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите помнят малко, и са доста свадливи.Каракачанската казарма само ще ги оправи.
35
0
 
9
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Палестина е обещана територия на Световното еврейство, от британски министър, след като банкерите от Уолстрийт вкарват САЩ в ПСВ на страната на Англия!!!По това време Палестина е под британско колониално владичество!!!Агент Заки Шоли!ЦРУ!!!
34
13
 
8
 
! Отговори
Бреей преди 6 години
Пък не виждам евреин да е нападнал България. Какъв пропуск.Че вие си гласувахте за Костов и Ранът, евреите ли гласуваха за СДС?От националните катастрафи, колко победи имате до ден днешен. Ааа Инстанбулската Конвенция.Ботев - го изкарахте терорист. А предателството на Левски. Дори от турско ви освободи друга държава.Преди да съдите други народи, погледнете себе си. Израел е единствената държава предложила България за Нобелова награда. Хаджийски, тази народопсихология ще ви съсипе като д-ва
33
2
 
24
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Семитските евреи са добри хора. Лошите са ашкеназитата. Това са тюркско хазарски племена, близки до сегашните турци - подли, подмолни и радикални. Едните мюсюлмани, другите приели юдаизма, но едно и също проклето хазарско племе.
32
2
 
25
 
! Отговори
българина преди 6 години
Какво очаквате от хора чиито талмуд е всъщност е наръчник на безскрупулния търговец и бандут вътре се набляга как да вземеш от гоите, те да работят и да не им платиш, докато в библията ако имаш две ризи.... Тези съсипаха европа, пак ще им се случи случка
31
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора,сега ще ви противопоставят,защото някой търси конфликти.Не се връзвайте на подобни глупости и пропагандни материали.Не бъдете глупави,да отговаряте на провокации,това е манипулация в най-чист вид.Да не говорим,че евреи и араби работят често заедно,а довчера турците правеха бизнес с петрол и не мислеха че умират мюсулмани.Всичко е интереси и пари.Не си струва да умирате или влизате в конфликт,заради парите или интересите на други.Ние сме много малки за тая работа,това е работа на силните.
30
12
 
12
 
! Отговори
, преди 6 години
Израел от пустинята направи рай, защото е народ със достойнство. ЩЕ ИНФОРМИРАШ ЛИ НИ ОТ КОЛКО МЕСТА ТЕКАТ ДОЛАРИ КАТО КОМПЕНСАЦИИ И ПОМОЩИ СПЕЦИАЛНО ГЕРМАНИЯ И АМЕРИКА ПРИМЕРНО ПРЕЗ ГОДИНИТЕ.
29
5
 
26
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Евреите хич не обичаха Тодор Живков, беше ги свил и не можеха да правят зулуми в държавата!!!Истината е жестока!!!Агент Бен Филипс!ЦРУ!!!
28
5
 
26
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Дадоха им държава върху чужда територия, а те вместо да оставят света намира станаха още по нагли, значи тази държава не им е нужна щом да им се вземе, може да им дойде акъла, да не посягат на чуждото, все пак в талмуда пише точно това, еврейна е длъжен да вземе всичко на гоите. Нееврейската собственост е като пуста земя и принадлежи на този, който пръв я завземе- цитат от талмуда
27
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само Волен - истинският политик!
26
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Берлинчани бяха възмутени и от кражбата на 16 малки месингови павета, вградени в тротоарите, за да напомнят за жертвите на Холокоста."Това не е гаранция, че е извършено от крайно десни. Я за всеки случай да си проверят пунктовете за вторични суровини, че имам известни съмнения относно извършителите. :D
25
0
 
18
 
! Отговори
Агент Гълъб преди 6 години
Тия искат тотално да промият мозъците на малките дойч дечица от малки и да станат най-импотентните откъм мислене и без национално самочувствие и ПАТРИОТИЗЪМ в душите им ! Германия я превърнаха в дойна крава на Израел и САЩ ! Винаги гледай своите хора и като ги оправиш тъйче да няма какво повече да направиш за тях тогава може и да помислиш как да помогнеш и на някой друг ама не да го каниш У ДОМА и да си носи SAVAGE културата и да ти я налага у вас си !
24
3
 
12
 
! Отговори
House M.D. преди 6 години
Забавен фейлетон. А Холокост не е имало.
23
23
 
9
 
! Отговори
Бреей преди 6 години
Направете му паметник на Хитлер. След евреите и ромите, беше ред на българите в лагерите.Не стига, че ви режат територии от БГ, заради "умността" да обявите война на цял свят, ами величаете този психопат - Хитлер.А сега си помислете за истинското мнение на европейците за българите?Същото като на Хитлер за евреите.Израел от пустинята направи рай, защото е народ със достойнство.А българите позволиха от рай да направят пустиня.Много показателно за народопсихологията ви.Хаджийски!
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой от вас изпита ли положителни емоции когато видя снимката?