Антисемитизмът – все по-буен и по-свиреп в Германия

От еврейската общност бият тревога вече от доста месеци
31 яну 2018 20:05, Елка Василева
156
Антисемитизмът – все по-буен и по-свиреп в Германия
Снимка: архив, Reuters

Германските власти са разтревожени от възраждането на антисемитизма 73 години след края на Холокоста, съпроводено с възход на крайнодесните сили и страхове заради притока на бежанци от страни, враждебни на Израел, пише Франс прес.

По повод възпоменателните прояви, свързани с освобождаването на лагера на смъртта Аушвиц на 27 януари 1945 г., Ангела Меркел сподели своя "срам", че еврейските сгради - от училища до синагоги, не могат "да съществуват без полицейска охрана".

Бундестагът отбелязва годишнината със специална сесия в сряда.

Канцлерката, станала преди 10 години първият германски правителствен ръководител, говорил пред Кнесета (израелския парламент), се ангажира също да създаде длъжността комисар по антисемитизма в следващото правителство, което се надява да формира през март.

Подтик за инициативата бяха кадри, показващи как демонстранти в Берлин изгарят израелски знамена след решението на САЩ да признаят Ерусалим за столица на еврейската държава.

Представители на еврейската общност бият тревога вече от доста месеци.

Твърде уважаваната бивша председателка на Централния съвет на евреите в Германия Шарлоте Кноблох осъди засилващите се антисемитски прояви. Еврейските празненства вече "са нещо невъзможно в публичното пространство без полицейска защита", увери тя.

Антисемитизмът - "все по-свиреп"

Берлинчани бяха възмутени и от кражбата на 16 малки месингови павета, вградени в тротоарите, за да напомнят за жертвите на Холокоста. Извършителите не бяха открити, но посланието не остана тайна за никого в навечерието на годишнината от антиеврейските погроми през 1938 г., известни като "Кристалната нощ".

"За пръв път се случва да откраднат толкова много "препъникамъни" (Stolpersteine на немски език, бел. АФП) за няколко дни", клати глава Силвия Кавчич, която се грижи за сложените в Берлин 7000 малки павета с имената на убити от нацистите хора, предимно евреи.

По думите на Венцел Михалски, представляващ в Германия неправителствената организация "Хюман райтс уоч", антисемитизмът става "все по-буен и свиреп".

Така смята и днешният ръководител на Централния съвет на евреите Йозеф Шустер. "Днес все по-смело се говорят неща, които някои винаги са мислели, но просто не са смеели да ги кажат", забелязва той пред "Билд ам зонтаг".

След войната Германия превърна спомена за Холокоста в стожер на новата си идентичност. Но очевидците и оцелелите от геноцида изчезват един след друг и табутата започват да падат.

Мощният пробив на крайната десница, нахлула в долната камара през септември, отбеляза обрат в ситуацията. Неин функционер нарече паметника на Холокоста в Берлин "срамен мемориал", а в редиците й има немалко всеизвестни антисемити.

Експерти предупреждават също за радикализиращи се мюсюлмани, по-специално в средите на многобройното турско малцинство, вслушващо се в риториката на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. "Всяка дума е свещена за тях. А Ердоган е злобен антисемит", изобличава го правозащитникът от "Хюман райтс уоч".

Наученото в училище

Твърде обезпокоителен е и антисемитизмът в училищата, по-специално сред младите мюсюлмани.

Учители от Берлин разказват, че сред най-популярните обиди е вече "Евреин такъв!". На места, "щом се заговори за евреи или юдейска религия, в класната стая веднага започва малка интифада", посочва преподавател в доклад на тази тема.

Дискусия се развива и около надошлите в страната от 2015 г. насам над един милион бежанци, "някои от тях израсли сред антиизраелски и антисемитски кампании", отбелязва Шустер - при все че досега няма официални данни, сочещи засилване на антисемитските действия, свързано с бежанците.

Последното до момента предложение от служителка в берлинското кметство е всички ученици задължително да се водят на посещение в концлагер, както правят в Бавария.

Защото - уверява Гюнтер Морш, директорът на мемориала в лагера Заксенхаузен, - "решаващо е образователното равнище, не толкова географският произход".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 32Гришу е готин.Аз съм за да го пообсъждаме малко :)))
20
0
 
7
 
! Отговори
Тиквофоб преди 6 години
Ами прочетете за плана Калегри.
19
1
 
30
 
! Отговори
предположение преди 6 години
събрали се евреите да обсъдят защо ги мразят. Главният им казал, от мен яденето от вас по една бутилка водка. Върнал се Моише унил в къщи, жена му го попитала защо е такъв. Казал и че трябва да занесе една бутилка водка, която да излеят в казана. Тя му казала да занесе една бутилка водка вода и няма да се усети като се смеси. Речено сторено, излели всички бутилките в казана, отишъл главния, налял си в една чаша и се извикал "сега разбрахте ли защо ни мразят"
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 30Той много добре знае защо е на тоя свят,ами номерата им вече не минават!
17
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Волен Сидеров - президент! България в Руската федерация!
16
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Евреите не правели на никой лошо?"Повечето реално не са виновни за нищо, за което всички останали не са виновни също. Проблемът не евреите е проблемът на всички ни - търпим зли слабоумни алчни лидери. Просто техните лидери са в позиция да правят много золуми. Това е цялата разлика. Нашите си вредят само на нас.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 30И ти НЕ ЗНАЕШ, че НЕ ЗНАМ не се пише незнам. От умните ли си или си от ония 80% ;)))
14
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 8. Ти си бил много "умен" бе! Евреите не правели на никой лошо? Я помисли пак! Сигурно си от онези 80 % които незнаят защо са на този свят!
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В стария завет изрично пише, че това което е в тази книга е ултимативната финална истина, и всякакви други промени или добавки могат единствено да бъдат дело на фалшиви пророци..В това отношение е доста странно някой да базира новоформирана религия на стария завет, които изрично отрича всякакви негови продължения, и също така не се е славиш с масивна или обширна база от поддържници.И все пак исляма и християнството се базират на религия която ги отрича, което е доста парадоксално...
12
1
 
29
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Немски, български, арменски, руски и други диаспори има по цял свят, но само семитската е била изгонвана с декрет от англия, испания португалия, германия австрия, полша, франция италия, римската империя, да не пропусна някой, но тези из мекяри не си задават въпроса защо ги гонят!защото искат да командват останалите едната причина но има още хиляди
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Как успяхте да свържите арабите с османската империя!???"Много просто - всички араби са мюсюлмани - сунити, всички сунити се контролират от Мека, а османската империя е контролирала Мека.
10
1
 
16
 
! Отговори
16 преди 6 години
В действителност обаче на арабските лидери не им дреме, и тайно си работят с израел, а антисемитизма им е само за пред добитъка.В интерес на истината, самият ислям най вероятно е създаден от ционисти с цел контрол над по примитивните им семитски братовчеди. Ис-Лам - името на религията, е една своеобразна гавра, сочейки към това, самата дума на арабски значи "подчинен", предполагаемо на бог, но "ис" идва от "исраел", а "лам" на древен хибру значи "направлявам"... правете си изводите.
9
0
 
19
 
! Отговори
до 8 преди 6 години
Виж биографиите на Маркс, Ленин, Троцки, Рокфелер, Родшилд, Майер и др. Виж какво казва самият Хенри Форд в книгата си "Интернационалните евреи".
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата работа е доста смешна, защото в исторически аспект, арабите винаги много са се имали с евреите, даже по времето на османската империя евреите са се ползвали със специален статус, били са пазени и са били в тотален контрол на парите на империята.Едва след създаването на израел върху разрушаването на палестина се създава някакво напрежение по въпроса, и то най вече защото за пред хората трябва да се демонстрира неодобрение и съпричастност с палестинци.
7
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голяма част от днешните евреи не са семити а хазари-тюрки приели юдаизма.
6
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само дето те и арабите са семитски народ, тъй че статията е доста ***.
5
0
 
11
 
! Отговори
До 6 преди 6 години
Ти си пророк!
4
0
 
26
 
! Отговори
Очуден преди 6 години
Не ви ли прави нещо впечатление? В статията крайната десница и радикализираните мюсюлмани са сложени в една категория - антисемити.Какво, да очакваме да се обединят в общ фронт срещу евреите ли?
3
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези наистина ли незнаят защо става така? Все съм ги мислел немците за задръстени което си пролича през 1995 година когато за пръв път отидох в германия но тази задръстеност продължава и след 23 години през които ние българите им отваряхме очите! Научихме ги как се крадът цигари от улични автомати. Научихме ги как се краднат видеа от магазините сложени в празна кутия от видео. Научихме ги как се вози гратис във влака. Научихме ги как се вадят мангизи от банкомати. И все ненаучени остават да ги е
2
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а каква е причината ?вероятно и а защо !!!