Бащата на валутния борд: България ще сгреши, ако влезе в еврозоната!

Страната ни може да изгуби контрол и да няма възможност да се откаже
31 яну 2018 16:00,
312
Бащата на валутния борд: България ще сгреши, ако влезе в еврозоната!
Снимка: Reuters, архив

Замяната на лева с еврото е лошо решение за България, пише в свой анализ за Forbes "бащата на валутния борд" у нас Стив Ханке. Причините страната ни да остане извън еврозоната и да запази валутния си борд са няколко.

На първо място експертът отбелязва, че българският лев е обвързан с еврото, "негов клонинг е", и реално страната ни вече е част от валутния съюз като е негов "неформален член".

Припомняме, че именно това е един от аргументите "за" на българското правителство за кандидатстване за членство в ERM II - неофициално сме част от еврозоната и сме подвластни на всички проблеми в нея, но нямаме право да се възползваме от позитивите.

Премиерът Бойко Борисов трябва да спре да слуша Брюксел и да започне да обръща внимание на българите

Стив Ханке е категоричен: валутният борд в България е много успешен. Той е научил правителството на фискална дисциплина, спрял е хиперинфлацията през 1997 година и е предпазил икономиката от всички външни финансови кризи, включително при колапса на руската рубла и рецесията от 2009 година.

Според икономиста валутният борд е спасил и банковата система при колапса на КТБ през 2014 година.

По отношение на фискалната дисциплина и показателя дълг спрямо брутен вътрешен продукт България е един от най-добре представящите се членове на ЕС, отчита още Ханке.

"Защо тогава да бъде променена схема, която работи", пита се Ханке и посочва, че българите също не са склонни да изоставят своя любим лев и да го заменят с еврото.

"Това е признак, че българите са по-умни от своите политици", отчита икономистът.

"Премиерът Бойко Борисов трябва да спре да слуша Брюксел и да започне да обръща внимание на българите"

Причината за нежеланието на българите е, че те знаят, че влизането в еврозоната ще означава отстъпване на суверенитета на монетарната система. Нещо повече - бъдещето на еврозоната е несигурно, а и веднъж присъединена във валутния съюз България никога няма да може да излезе.

Право да влезе и излезе има само Дания, която е уговорила възможността да не участва в общата монетарна политика, смята Ханке.

"България никога не е имала тази опция", допълва той.

"България ще направи голяма грешка, ако влезе в еврозоната - тя ще сложи точка на малкото институции в страната, които функционират добре, одобряват се от обществото и се управляват от българи", пише Ханке, но без да посочва конкретно кои са те. Според него те ще бъдат заменени от неясен и потенциално нестабилен ред, който България не може да контролира и от който не може да се откаже.

"Премиерът Бойко Борисов трябва да спре да слуша Брюксел и да започне да обръща внимание на българите", пише в заключение преподавателят в университета "Джон Хопкинс".

Още коментари по темата трябва ли България да се присъедини към еврозоната можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
11
 
10
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
Приемането на еврото ще ни извади от лапите на СБ и МВФ и за това тоя реве така и заплашва. Няма да стане по страшно от сега, не се притеснявайте, само дето резерва на БГ ще мине под контрола на ЕЦБ а това не е в интерес на СБ и МВФ е за това е тая заплаха. Или си мислите ако има криза и срив на еврото то и ние ще пострадаме. Ние винаги ще пострадаме независимо от къде иде кризата, така, че споко, мокър от дъжд не се бои. Банките ще изравнят лихвите с тези в ЕС а това ще е добре за всичкини.
220
4
 
11
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 237,Разликата между германците и гърците е в това, че едните са задружни в работата, а другите в кражбата и веселието. Наскоро един гръцки БЕЗРАБОТЕН се жалваше, че щели да му вземат един от трите апартамента!! Е как става тая работа без да работиш да имаш три апартамента!? Масово в Гърция се укриват данъци, ток и вода не са плащани с години и властите си затварят очите за това. После Германия им виновна!
219
8
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Съгласен съм с Ханке! Лева така или иначе е закрепен за еврото. Непредсказуеми са последствията при въвеждане на еврото. Повечето държави са приели го в последните 10-14г са регистрирали инфлация, за която са необходими 3-4 год да се овладее. Факта, че излизане от еврозоната е практически невъзможно е ключов за това решение!Нека минат 3/4г и кризата, която се задава пък след това ако още го има може да въведем еврото.
218
6
 
8
 
! Отговори
ЗзЗ преди 6 години
Не гледайте запада а държавите в потобна ситуация. Румъния няма борд. Хиперинфлацията им беше след нашата от 97-***. Бяха по-зле от нас. До преди световната финансова криза това че нямаха борд но имаха индустрия им помогна да ни разминат. Кризата обаче ги удари по-силно заради липса на борд и изостанаха. С последните 2 години пак ни разминаха . Липсата на борд/еврозона дава по-големи възможности, но и крие по-големи рискове.
217
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За гръцката криза имам смесени чувства,защото преди ЕС живяха наготово от репарации,които немци,българи и други им плащаха,но определено са много задружен народ и винаги си гледат интереса,не се интерсуват от идеологии и други глупости,а къде е интереса.Сега пак други ще им плащат.Дори когато са теглили заемите,не са се облажили само върхушката,а и останалите.Де да бяхме като тях!А Орбан направи обратното,изчисти дълговете и се освободи от зависимости.
216
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
" българите са по-умни от своите политици" - шапка свалям на човека казал това! Анализа е изключително точен и обективен. Аз също подкрепям мнението, че влизане в еврозоната ще е фатална грешка, равно на национално предателство.
215
3
 
15
 
! Отговори
Джими преди 6 години
Словакия е в еврозоната но едвам крета там с мижави възнаграждения Бойковата свита да не мисли далаверата само а да подсигури народа си тогава ще е тя.......
214
2
 
19
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 6 години
Тези около Горанов мислят единствено за ДАЛАВЕРАта!
213
0
 
6
 
! Отговори
До А бе преди 6 години
До А беСловакия е в еврозоната поне от 2-3 години!
212
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Hafen die WahrheitСАЩ, Дания и Люксембург са с по-глям дълг на глава от населението, но не са в криза, защото това не е определящо. Ошределящо е дали кредиторите смятат че тези пари могат да бъдат върнати. Наистина ли трябва да слизаме до чак толкова елементарни нива на икономиката и да ти обаснявам елементарни правила и процеси? Вземи един учебник по икономика най-накрая поне да имаш някаква елементарна база на която да стъпиш и за започнем да обсъждаме такива теми
211
2
 
18
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 6 години
Ще отслабят още контролът, който така или иначе не е много силен! Целта явно е нов народен грабеж!пп някой лично ще се облагодетелства
210
2
 
10
 
! Отговори
ГОТИНО, нали? преди 6 години
"Защо тогава да бъде променена схема, която работи", пита се ХанкеЕ, аз отговарям - има НЯКОЛКО МИЛИАДРА причини, и това са парите в БНБ, които стоят, за да гарантират валутния борд. Е, след като приемем еврото тези пари ще се "освободят" за харчене. ГОТИНО, нали?
209
4
 
8
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 217,Вземи си смени книжките, че по понамирисват! Страна с дълг над 300 МИЛИАРДА, с де факто липса на какъвто и да е бил финансов контрол, без ефективно действащи събирателни и данъчни власти. С установено МАНИПУЛИРАНЕ на доклади за състоянието на икономиката си, няма право на независима икономическа политика, за да дърпа целият съюз назад!! Точка!!!
208
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 225по инфантилното ти поведение става ясно че не си от успелите в живота
207
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Hafen die Wahrheitмного ли ти е трудно да отвориш гугъл и да напишеш "gdp per capita bulgaria" а след това "gdp per capita Greece" и да сравниш цифрите? Да провериш официялните одити на ЕС и да извадиш задълженията вече е ясно че не си способен, но не е нужно да се излагаш чак толкова.
206
5
 
7
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 6 години
Знаете ли че Англия има Територия колкото България ?
205
3
 
11
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 217,Това за брутният вътрешен продукт, си го сънувал кажи честно!? Гърците от средата на 19 век до сега перманентно (около 4=5 пъти) изпадат във фалит. За това пак е виновна Германия и нейната икономическа експанзия, нали!
204
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така и така се мисли референдум за конвенцията, защо не се включи и втори въпрос, дали желаем да влезем в евро зоната??? Така хем ще спестим пари, два референдума в един, хем ще разберем нагласата на съгражданите ни. Мисля идеята за добра...
203
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Hafen die Wahrheitиначе да, поразиите на Сименс са далеч по-малки отколкото поразиите на другите немски фирми върлували в Гърция. Най-големи са в областта на отбраната където (пак с корупция) немците продадоха на Гърция подводници и самолети които трябваше да бъдат "ъпгредвани" веднага след излизането им от немските заводи тъй като технологията беше остаряла (умишлено).
202
3
 
25
 
! Отговори
А бе преди 6 години
Нека не гледаме Германия и Франция а страните,които повече приличат на нас.Цяла Южна Европа съжалява,че е приела еврото,дори Италия,която е най-развита от тея страни!Отделно Чехия,Словакия,Полша дори нямат намерения да влизат.Влизането в Еврозоната значи пълен отказ от СУВЕРЕНИТЕТ(който и сега е проблемен).