Бащата на валутния борд: България ще сгреши, ако влезе в еврозоната!

Страната ни може да изгуби контрол и да няма възможност да се откаже
31 яну 2018 16:00,
312
Бащата на валутния борд: България ще сгреши, ако влезе в еврозоната!
Снимка: Reuters, архив

Замяната на лева с еврото е лошо решение за България, пише в свой анализ за Forbes "бащата на валутния борд" у нас Стив Ханке. Причините страната ни да остане извън еврозоната и да запази валутния си борд са няколко.

На първо място експертът отбелязва, че българският лев е обвързан с еврото, "негов клонинг е", и реално страната ни вече е част от валутния съюз като е негов "неформален член".

Припомняме, че именно това е един от аргументите "за" на българското правителство за кандидатстване за членство в ERM II - неофициално сме част от еврозоната и сме подвластни на всички проблеми в нея, но нямаме право да се възползваме от позитивите.

Премиерът Бойко Борисов трябва да спре да слуша Брюксел и да започне да обръща внимание на българите

Стив Ханке е категоричен: валутният борд в България е много успешен. Той е научил правителството на фискална дисциплина, спрял е хиперинфлацията през 1997 година и е предпазил икономиката от всички външни финансови кризи, включително при колапса на руската рубла и рецесията от 2009 година.

Според икономиста валутният борд е спасил и банковата система при колапса на КТБ през 2014 година.

По отношение на фискалната дисциплина и показателя дълг спрямо брутен вътрешен продукт България е един от най-добре представящите се членове на ЕС, отчита още Ханке.

"Защо тогава да бъде променена схема, която работи", пита се Ханке и посочва, че българите също не са склонни да изоставят своя любим лев и да го заменят с еврото.

"Това е признак, че българите са по-умни от своите политици", отчита икономистът.

"Премиерът Бойко Борисов трябва да спре да слуша Брюксел и да започне да обръща внимание на българите"

Причината за нежеланието на българите е, че те знаят, че влизането в еврозоната ще означава отстъпване на суверенитета на монетарната система. Нещо повече - бъдещето на еврозоната е несигурно, а и веднъж присъединена във валутния съюз България никога няма да може да излезе.

Право да влезе и излезе има само Дания, която е уговорила възможността да не участва в общата монетарна политика, смята Ханке.

"България никога не е имала тази опция", допълва той.

"България ще направи голяма грешка, ако влезе в еврозоната - тя ще сложи точка на малкото институции в страната, които функционират добре, одобряват се от обществото и се управляват от българи", пише Ханке, но без да посочва конкретно кои са те. Според него те ще бъдат заменени от неясен и потенциално нестабилен ред, който България не може да контролира и от който не може да се откаже.

"Премиерът Бойко Борисов трябва да спре да слуша Брюксел и да започне да обръща внимание на българите", пише в заключение преподавателят в университета "Джон Хопкинс".

Още коментари по темата трябва ли България да се присъедини към еврозоната можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
2
 
9
 
! Отговори
Xristina Ilieva преди 6 години
Ako Balgaria vleze v evroznata,balgarskiyat narod shte stane po-beden.Jalko!
280
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми не се сещам как да напиша "***" малко по-завоалирано :D
279
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като ми пееш, Ханке ле, кой ли ми те слуша... Тука у нас са от *** нагоре и баш най-арни еврозонци.
278
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До oпетковЕЦБ се контролира от Германия и те казват какво ще стане.
277
7
 
3
 
! Отговори
Ueincoin преди 6 години
Bg ste ima liri...nikakvi dolari, nikakvi evra,..i sakrastenieto ste e lv demek lira vulgarska...
276
2
 
28
 
! Отговори
42 преди 6 години
Какъв висок стандарт с еврото.Швеция като е извън еврозоната няма ли висок стандарт!?
275
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен294А като строиш Белене с руски пари не е проблем, нали другарю?
274
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 290говориш небивалици. Немската схема в Гърция я има навсякъде, дори в България в момента. Има немски финансови институции които са готови да ти отпуснат пари за бизнес стига в замяна да си закупиш оборурдването от точно определени немски компании. Финансовата институция е вързана с производителя. Парите които ще ти дадът никога няма да влязат в България и ти никога няма да видиш. Просто ще се прехвърлят от една немска фирма в друга, а накрая ти ще дължиш пари с лихвите срешу тези машини
273
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 288 Да,не беше.Но,не съм ти"бе"!Целта бе да заздравим икономиката си и да се включим във финансовата система на ЕС,да се развиваме заедно с нея.Еврозоната е част от този процес.Така,или иначе,еврозоната предстои да се реформира.Нещата са в развитие.
272
38
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тука множество некомпетентни хора говорят срещу еврото. Явно някой им плаща за това.
271
25
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ме плашете с това евро. Аз искам да печеля и харча в евро.
270
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен289 Голяяма изгода,няма що!Гърците подаваха подправена и невярна информация към Брюксел и германските банки.Откаднаха милиарди и ги отнесоха в САЩ на частни светки.Повече от 300 млд,сега се наливат в Гърбия,супер изгода!
269
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 286"но германските банки инвестираха в Гърция,само затова ,че тя бе в Еврозоната.Ако беше извън нея,нямаше да инвестират там." банките инвестират където има изгода. Не случайно най-големите куповачи на лоши импотечни кредити в САЩ бяха веропески финансови институции. Що не си искаха парите от САЩ а? Защото им беше ясно какво ще вземат - от петтер пръста - най-дългия
268
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 285"но забравя,че го приехме,за да заздравим лева и да станем част от еврозоната." - тогава нямаше нито евро нито еврозона бе... направихме го щото инфлацията беше такава че не ти достигаха 500 лева за хляб и токато отидеш до у вас да вземеш, хляба беше поскъпнал с 200 лева....
267
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 274"ГЪРЦИЯ НЕ ФАЛИРА САМО, ЗАЩОТО Е НА ЕВРО И Я СПАСИХА ЗАРАДИ ТОВА!!!" изобщо цялата работа със спасяването на Гърция се обобощава с поговорката:"Ако дължиш на банката 1000 лева и не можеш да й ги върнеш, то имаш проблем. Ако дължиш на банката 100 000 000 лева и не можеш да й ги върнеш - то банката има по-сериозен проблем". Така че не се заблуждавай - ако България приеме еврото и задлъжнее със 100 милиарда към Португалия например, немците няма да си мръднат пръста да ни спасят
266
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен284 Именно,но германските банки инвестираха в Гърция,само затова ,че тя бе в Еврозоната.Ако беше извън нея,нямаше да инвестират там.
265
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стив Ханке си пази "творението"-валутният борд,но забравя,че го приехме,за да заздравим лева и да станем част от еврозоната.Сега има шанс,да постигнем целта и да вървим напред.Валутният борд помогна,но ни задържа на едно място.Време е за еврозоната,саво така ще постигнем по-висок стандарт.
264
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 274"ГЪРЦИЯ НЕ ФАЛИРА САМО, ЗАЩОТО Е НА ЕВРО И Я СПАСИХА ЗАРАДИ ТОВА!!!" това изобщо не е вярно. Гърция дължеше тези пари на немски и френски кредитори - основно банки, инвестиционни фондове и пенсионни фондове. Ако Гърция беше фалирала спонсорите на политическите партии в Германия и Франция нямаше да си получат парите. За това ЕЦБ напечата едни пари и им плати от името на Гърция и сега Гърция дължи парите на ЕЦБ.
263
6
 
35
 
! Отговори
Idealist преди 6 години
Пестеливият ни народ понатрупа бели пари за черни дни. Скоро ще му ги вземат. Това се прави периодично всеки 20 -25 години. Взеха ми децата, сега ще вземат и съзнанието на внуците му. Радвайте се но помнете едно: всяко нещо до което са се докоснали Цветанов и аверът му Борисов е омърсено и и е против българите, които не са в близкото им обкръжение!
262
1
 
20
 
! Отговори
опетков преди 6 години
Мене ме интересува самия технологичен процес на преминаване на лева към евро. Досега не съм срещнал специалист, който да обясни как аджеба ще стане това. За обмяната ще са нужни стотина милиарда евро (ако се покрият и влоговете в банките). Кой ще ни подари тези хартийки? Дали ЕЦБ ще ги напечата и ще ни ги даде ей така или ще трябва да се плати нещо? Какво ли ще имаме ако левът вече ще е без стойност.