България се оказа в офшорен списък на Украйна

Въпреки спогодби за данъчно облагане сме под "особен надзор"
31 яну 2018 14:00, Екип на Investor.bg
8
България се оказа в офшорен списък на Украйна
Снимка: архив, Reuters

От 1 януари 2018 г. в Украйна влизат в сила законови изменения, които разширяват списъка на държавите с офшорен режим. Справка на Investor.bg показа, че сред добавените страни са Естония, Латвия, Унгария, както и Малта, Грузия, Доминика и Сингапур. По-любопитното е, че България също фигурира в списъка, и то още от 2015 г.

Проблемът е, че въпросният списък автоматично превръща сделките с тези държави в контролирани за целите на трансферното ценообразуване.

Офшорният списък е актуализиран съгласно решение на украинското правителство от 27 декември 2017 г. и в него са включени нови 19 страни.

Иначе казано - ако украинска банка превежда средства от местно лице на една от страните в списъка, то тези преводи са проверявани и контролирани съобразно данъчното законодателство и мерките за изпиране на пари. Нещо повече, местната приходната администрация веднага трябва да подаде данни на разузнавателните служби и може да се стигне дори до спиране на трансакцията.

Пълният украински офшорен списък включва 85 страни. В него са изброени и критериите, по които Украйна определя коя държава да бъде включена.

Например, там попадат страни, които не предоставят своевременен и пълен обмен на данъчна и финансова информация по запитвания на Държавната фискална служба на Украйна. В списъка влизат и държави, които не са сключили с Украйна договорки за обмен на информация, както и територии, в които ставката на данъка върху печалбата за предприятията е с 5 и повече процента по-ниска, отколкото в Украйна (т.е. по-нисък от 13%).

Трябва също да уточним, че тук не говорим за номинална данъчна ставка, а за действително данъчно облагане, при което са взети предвид всички облекчения по отделни сектори, територии и дейности.

Съгласно законодателството на Украйна всички сделки с фирми от страни, включени в списъка, попадат под „особен“ контрол за трансферните цени.

Според различни украински медии по този начин страната се бори с данъчните измами. Целта е да се елиминират възможностите за непълно плащане на данъци, защото по този начин не се допускат отклонения на данъчното облагане чрез сделки със свързани лица.

Т.е., ако дадена българска фирма има търговски отношения с дружество в Украйна, то е възможно тя да бъде подложена на допълнителни проверки за извършените сделки и дали те са икономически изгодни и следват пазарните принципи.

Според медийни публикации Естония (по данни на естонската държавна телевизия), например, не е била уведомена за това, че е поставена в списъка, което пък е довело до различно данъчно третиране на естонските фирми, които оперират в Украйна.

На запитване от страна на Investor.bg от българското Министерство на финансите поясняват, че са запознати с решението.

„На 27 декември 2017 г. кабинетът на министрите на Украйна прие Постановление № 1045, с което е утвърден Списък на държави, търговските сделки с които се считат за контролирани и по отношение на които се прилагат правилата за „трансферно ценообразуване“. Списъкът съдържа 85 държави (територии), които отговарят на критериите, определени в Данъчния кодекс на Украйна. За да бъде включена една държава в списъка, е необходимо тя да отговоря само на един критерий. България е включена в списъка по критерия "корпоративен данък", по-нисък от 13%“, обясниха от финансовото министерство.

Продължението на материала четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е офшорка с 10% данък. Това го знаят по цял свят.
6
3
 
11
 
! Отговори
ооо преди 6 години
От едно време е доказано че украинците са най долната пасмина в Европа.Нали им лижеха някой политици задниците и плюеха руснацитее сега видяха какво стана храни куче да те лаекъде е оная енергийна мафиотка КапонНека прокуратурата е разследва за фотоволтаичните и паркове и произхода на парите.
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се забрани вноса на украински стоки в България. Да се направи ви8зата за украинци над 400 евро. Всичко ще се уреди.
4
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега България да добави Украйна в списъка на страните, които ще видят сътрудничество с ЕС през крив макарон.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПо източването на бюджета ,за договори към Столична Община и държавни дружества...най-много си обичат ромски имена на пущиняци от Северна България ! Даже и БПЦ също ги харесва тези да и наемат имотите!
2
4
 
24
 
! Отговори
Експертно становище преди 6 години
А у нас кога ще започнат да питат украинските инвеститори от къде са им парите?
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Черен списък заради плоския данък и аутсорсинг а