Грипът далеч не е страшен! Топ 10 на най-заразните болести

Причиняват се от бактерии, вируси, паразити и гъбички...
Обновена: 31 яну 2018 18:43 | 31 яну 2018 18:34,
7
Грипът далеч не е страшен! Топ 10 на най-заразните болести
Източник: Reuters

Заразните заболявания се причиняват от бактерии, вируси, паразити и гъбички. Обикновено техните размери са такива,че няма как да си дадем сметка за срещата с тях и е до някъде невъзможно да се изолираме и да ги избегнем напълно. 

За всеки болестотворен, паразитиращ микроорганизъм е от ключово значение да си изработи няколко качества, без които е изгубен. На първо време това е да успее да проникне в гостоприемника по някакъв начин – било то през лигавица, кръв, или директно през кожата – след което да е способен да се задържи там, да се храни и размножава.
 
Пострадалият индивид не е безкраен източник на ресурси – паразитната афера ще приключи с активиране на имунитета му или в най-лошия случай – загуба на битката и фатален край. Ето защо за микроорганизма е важно да може да се разпространява и пренася на други жертви.
 
Обикновено начинът, по който размножилите се микроорганизми напускат гостопроемника е същият, по който са попаднали на него – чрез слюнка, кръв и др.
 
Трансмисията може да бъде както директна – от човек на човек (рубеола, коклюш)... или животно на човек (бяс), така и индиректна – чрез вода, хранителни продукти или повърхности, контаминирани (замърсени) с микроорганизмите. Не малка част от последните циркулират и свободно в природата и могат да се открият във въздуха, почвата и водата.
 
Човекът като източник на зараза предоставя голямо разнообразие на болестотворните микроорганизми – едни от тях използват за разпространение секретите при кихане и кашляне, други отпадните продукти на храносмилателната и отделителната система, а има и такива, разпространяващи се по кръвен и полов път.
 
Това колко е заразен един микроорганизъм зависи от много фактори. Освен пътищата му за разпространение – например въздушно-капковият е най-заразен – значение има и т. нар. доза – колко бактерии от един вид трябва да постъпят, за да предизвикат болест. Силно заразните и болестотворни микроорганизми имат ниска болестотворна доза.
 
1. Ринофарингит
 
Досадната хрема не се появява магически. Обиновено тя е резултат на някои от многото видове вируси, които циркулират в пространството. Дори и да изработим имунитет след преболедуване, това не пречи да се заразим скоро след това с някой друг, който обаче ще даде същите оплаквания.
 
Смята се, че през годините и боледуването човек изгражда имунитет към все повече от тези вируси и за това с напредване на възрастта боледува все по-рядко, докато малките деца с „невинна“ имунна система боледуват по-често.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най много се мре от простотия...
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много е досадно това- За повече вижте еди- къде си, цъкаш там- ама вървете пак не знам си къде, оттам те карат да четеш страница по страница отделно... вместо да чета, ме препращате от страница на страница и ме губите като читател.
4
0
 
4
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Май отговорът е по-сложен. И тъй като написаното ме заинтригува, направих си кратка справка. Ето какво излезе:Испански грип - смята се, че в цял свят за периода 1918-1920 убива между 50 и 130 милиона. При население от 1.86 млрд тогава, това е между 3 и 5%.Черна (бубонна) чума - 1346-1353. Няма конкретика, но оценката е за между 1/3 и 1/2 от населението на Европа.Хепатити - 1.34 млн/г. за последните 40 г.Малария - днес по 720 хил/г. Но само допреди 20-на години е достигала до 3 млн/г
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ееей, вижте тук, вижте там, за всяка тема отделен сайт ли си направихте?
2
1
 
8
 
! Отговори
Язека преди 6 години
От грип си отиват много повече, отколкото от болестите на преписвача...Ама какво да се прави, явно щом някой го е написал някъде, то според днес.бг твърдението се счита автоматично за вярно.
1
0
 
13
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 6 години
Грипът далече не е страшен! Топ 10 на най-заразните болести... Второ място - грип. Авторе, ти си ***.