Липса на кадри: България ще си внася и овчари, говедари...

Браншът търси 1000 души, заплатите тръгват от 600 лева
31 яну 2018 20:17,
104
Липса на кадри: България ще си внася и овчари, говедари...
Снимка: архив, Булфото

Подготвя се внос на овчари от чужбина. Липсата на работна ръка е един от основните проблеми при овцевъдството у нас, обяви във Велико Търново Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/ и председател на Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България.

От НОКА, в която членуват около 2000 фермери, чакат разрешение от Министерството на труда и социалната политика за внос на гледачи. Все още няма отговор от ведомството.

"Ние предлагаме не само българи от Молдова и Украйна да идват да работят у нас, а и от бившите съветски републики. Не по-малко от 1000 души ни трябват за овцефермите", заяви Караколев.

Той информира, че заплатата на гледач в сектора е около 600-700 лева, а за семейство – около 1300-1400 лева.

"Винаги се дават и бонуси към месечното трудово възнаграждение, като например 10 стотинки на литър издоено мляко, премия за отгледани агнета и др. Въпреки добрата сума, липсват желаещи да се трудят точно в тази сфера, заради трудоемкостта", коментира Симеон Караколев, цитиран от "Труд".

Той изтъкна, че 20% от овчето месо по нашите магазини е внос от Австралия и Нова Зеландия и се продава на същите цени като на родното производство.

"Наскоро бях в Йордания и там видях три категории овче месо - местно, румънско и австралийско. Местното се продава на цена от 8 долара, а вносното срещу 4,5 долара. Но Австралия е крупен производител, защото месечно от там се изнасят по около 3 милиона агнета, а се отглеждат над 90 милиона овце. В България се отглеждат едва около 1 милион овце, а в Румъния - близо 10 милиона животни", информира Караколев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
14
 
! Отговори
Ивчо преди 6 години
Я да проверят, колко от овчарите ги осигуряват на горепосочените заплати, и после пак да поплачем дружно за необходимостта от внос на работници!
57
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До тук ни докараха цоциалистите !
56
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СРАМ И ПОЗОР за Г.рберастката крадлива сг.ан както и останалата крадлива ***
55
3
 
22
 
! Отговори
акуд преди 6 години
До Анонимен 63то в частния бизнес едва ли правителството може да изисква нещо. проблема е в селските бизнес тарикати който н еможе да им се откъснат още 200 лева и заплатите да станат след данък поне 800.00 лв. ама нали селската сметка показва ,че ако имап десет работника х 200.00=2000,00лв. на месец х 12 месеца =24 000.00 лв . тея пари защо да не останат за нещо и да отиде на бора бора да ги изхарчи, а неговата си печалба ще я прибере в банката за черни дни
54
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До акуд Тиквата и ГЕЙрБ ,джендърското котило на БКП ,драпат да напълнят страната ни с ,,имигранти ,,Какво л иоще ще измислят ? Изостават с плана . Особенно за ,,социялния пол ,,и джендърите .
53
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Додо Хубаво ,ще се върнем ,ще гледаме овце ,*** ,стока ,плодове ,зеленчуци но само ако имаме гаравнция, че стоката ни няма да бъде крадена и когато някои на тумби се хвърлят да грабят и да убиват ,то законно да имаме право да се защитим . с оръжие . А не после да те осъдят за ,,неправомерно превишаване на самозащитата ,, Дай гаранция де ! Ще дадеш, ама на мук.
52
1
 
19
 
! Отговори
акуд преди 6 години
изобщо нямам представа каква *** и от къде ще докарат за тези пари???? освен мигранти тъпите стиснати българчета селски бизнесмени ще напълнят и с извънземни БЪЛГАРИЯ
51
1
 
41
 
! Отговори
Един преди 6 години
600 лв за 30 работни дни по 14 часа и без осигуровки. Звучи примамливо, как да не се хване човек.
50
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя овцеглав "фермер" що не напише каква е заплатата на "гледач" в Австралия???Ще ви отрежат субсидиите и дyпe ще давате догава!
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
CHE KATO ISKAM DA STAVAM FERMER EI V ALTAISKIA KRAI 100HERTARA ZA 50000 EVRO KRASIVA PRIRODA KVO SHE PRAVIA V ROMSKA BALGARIA SHE TE NAPADAT OBIRAT PREBIVAT EI VIJTE JUSTUS WALKER DA E JIV I ZDRAV TOI I SEMESTVOTO MU BOG DA MU POMAGA CHOVEKA SI PRAVI FERMA V ALTAI I NE MU DREME
48
0
 
40
 
! Отговори
Селиконка тъпонка преди 6 години
Супер, след това си внесете и народ. Така ли се поддържа нация? Като я грабиш, тормозиш и прогонваш? Така не се прави народ, мафиотчета алчни.
47
10
 
7
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Ако част от новите софиянци, дето висят с часове в задръстванията да напуснат и да влязат в София преди и след празници си се върнат перманентно по родните места, проблема с недостига на овчари и пастири ще бъде решен, а като бонус към него ще се реши и проблема в пренаселването и замърсяването на София!
46
3
 
25
 
! Отговори
Ром Бакарди преди 6 години
ГЛЕДАЧ 600-700 лв ,а подпирач на лопата,метла ...от социалните е на 510 лв+8 часа осигуровки +350 лв за отопление +кражба на електричество ,вода .... + още една година на социални помощи щото са се " трудили " по 1-2 часа на ден при 6 часов работен ден . И кога от тези 200 -300 000 социални чакащи програми от правителство ,ще станат овчари и говедари -никога,те не искат въОбще да работят ,та дори и в цех или завод да се трудя камо ли овчари. Правителствата разглезиха хората с тези социални....
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаш крава пиеш мляко, нямаш крава, пиеш вносно мляко.
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази стстия е типичен пример за фалшиви и платени новини. Преди двегодини наемаха овчари от БГ за Австралия. Тса значи, не влизаме в шенген и цялата западноевропейска *** си стои далеч отБалканите. Щот тука бивт и ръгат брат, много. Ния на Балканите знаем как. Нали така Фоти.
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изтрихме нобщината за мръсния въздух в софия и оставихме говедарите. ..2018 година....
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
U V SOFIA PALNO S BEJANZI HODIAT KAT MASTII DAITE IM RABOTA KATO CHOBANI IMA OT AFGANISTAN INDIA BANGLADESH SHRI LANKA NEGARCHETA OT AFRIKA AMA MAI TE SA DOSCHLI ZA BILO EVRO D.PE NE ZA RABOTA TO I PRI TIAH V TIAHNITE DARAVI IMA RABOTA
41
1
 
33
 
! Отговори
Кубрат Ханс Швамберг преди 6 години
Когато тези които търсите искаха нормален живот и нормална заплата вие се подигравахте с тях!В БГ останаха само оптимистите...песимистите и реалистите са от онези 3 млн зад граница,от които ще се върнат едва 1-2% поне такава е статистиката с мигрантите от други държави по света!Ние няма как да сме по различни!...само че нещата с кадрите ще стават мнооого по зле...това е само началото!
40
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не си внесете и един нов пожарникар на минимална заплата?
39
1
 
32
 
! Отговори
азери вкарайте! преди 6 години
Нека внасят украинци и молдовци за овчари и пастири! Да видим колко украинци ще работят като овчари. По морето на рецепция може и да се хванат, ама тежка работа не ще се хванат да работят. Азери вкарайте, те по ще стават за чобани, нали това е препитанието им от векове- скотовъдство, номадство.Защо всеки ден ни заливате със заплахи, че ще внасяте хора от бившите съветски републики? Ако искате си ги осиновете да живеят у вас. Нас не ни бърка. Не ни занимавайте с тия украинци и молдовци!