Липса на кадри: България ще си внася и овчари, говедари...

Браншът търси 1000 души, заплатите тръгват от 600 лева
31 яну 2018 20:17,
104
Липса на кадри: България ще си внася и овчари, говедари...
Снимка: архив, Булфото

Подготвя се внос на овчари от чужбина. Липсата на работна ръка е един от основните проблеми при овцевъдството у нас, обяви във Велико Търново Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/ и председател на Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България.

От НОКА, в която членуват около 2000 фермери, чакат разрешение от Министерството на труда и социалната политика за внос на гледачи. Все още няма отговор от ведомството.

"Ние предлагаме не само българи от Молдова и Украйна да идват да работят у нас, а и от бившите съветски републики. Не по-малко от 1000 души ни трябват за овцефермите", заяви Караколев.

Той информира, че заплатата на гледач в сектора е около 600-700 лева, а за семейство – около 1300-1400 лева.

"Винаги се дават и бонуси към месечното трудово възнаграждение, като например 10 стотинки на литър издоено мляко, премия за отгледани агнета и др. Въпреки добрата сума, липсват желаещи да се трудят точно в тази сфера, заради трудоемкостта", коментира Симеон Караколев, цитиран от "Труд".

Той изтъкна, че 20% от овчето месо по нашите магазини е внос от Австралия и Нова Зеландия и се продава на същите цени като на родното производство.

"Наскоро бях в Йордания и там видях три категории овче месо - местно, румънско и австралийско. Местното се продава на цена от 8 долара, а вносното срещу 4,5 долара. Но Австралия е крупен производител, защото месечно от там се изнасят по около 3 милиона агнета, а се отглеждат над 90 милиона овце. В България се отглеждат едва около 1 милион овце, а в Румъния - близо 10 милиона животни", информира Караколев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
5
 
! Отговори
Taliban преди 6 години
Upravnici koi shte vnese.chobanite li
37
1
 
11
 
! Отговори
Любен Котев преди 6 години
Борете се , аз съм от ДАИ и ни принуждават да взимаме -пари от шофйорите на тирове и да се защитаваме -*** и дрога за Московски . Слави ми е колега , както и Краси , който има сервиз в Монтана - AT - и е доносник на Иво Цакански в ДАИ
36
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-долни сме и от най-долните.Срам е да си българин.
35
0
 
20
 
! Отговори
Тачи преди 6 години
Революция ................................ вой , атака и бой до смърт .
34
2
 
14
 
! Отговори
, преди 6 години
Вместо да мислят да внасят чужденци що не стегнат вносителите и производиделите с чуждо месо и мляко на прах
33
4
 
28
 
! Отговори
Попа преди 6 години
Е защо пък да внасяме говедари и овчари, нали си имаме 244 в парламента, барабар с баш овчаря Боко тиквата.
32
2
 
26
 
! Отговори
бб преди 6 години
хаха, еии развеселихте ме ппалячовци ,ще внася ли, как на кило ли на метър ли, аа сетих се с тия 300е като чуят ше си изпочупат краката да тичат насам, за работа от сутрин до сутрин и мизерните условия на живот дето им предлагате . то и шведите ни се истарикатиха и набиха по запада , та след малко време ще хващате гегите сами
31
2
 
1
 
! Отговори
OOOOOOOHHHHAAA преди 6 години
до 31 а бе *** патриот нима не е ли истинаа нали сте безтуй на балкана и какво и така че пасете и овцете или сте много заети от шибанееее и там ебаваааате майкити си пеееедали патриоти ;) :)
30
1
 
23
 
! Отговори
дедо преди 6 години
Какъв внос на говедари и овчари бе? ми че то на центъра в софия в парламента е пълно с такива, че и доячки има там, вие ще ги търсите по чужбината
29
0
 
3
 
! Отговори
Земеделец преди 6 години
А да Илияне само че ще губиш по около 30-40 хил годишно ;)
28
2
 
22
 
! Отговори
, преди 6 години
За чужденци значи има пари и облаги.
27
11
 
8
 
! Отговори
Земеделец преди 6 години
До ИлиянИлияне предлагам ти следната далавере, закупи си 300-400 овце (дръпни кредит или ако имаш собствени пари) пребори се с администрацията, наеми хора и им давай по 2500- 3000 на месец чисти с осигуровките ще ти излизат 3700 .
26
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
600-700 лева!?Е това нормална заплата ли е!Работата като овчар е 356дни в годината и 24часа на денонощие.
25
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е че в голямата си част българите са без никаква квалификация освен големи претенции. Никой няма да ви плаща заради сините ви очи дет ги нямате.
24
2
 
6
 
! Отговори
Слаби сте . преди 6 години
Революцията е тук :) и Роско го доказва - бившия президент . Купения такъв . Новия лидер - Давид ще го наложи . Прекратете борбата .
23
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е далече денят, в който народът ще побеснее и ще измете всички политици и чорбаджии, мутри и народни изедници.
22
3
 
33
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 6 години
Държавата да се вземе в ръце и такива алчни бизнесмени,които дискриминират българите ,като правят разлика в заплащането спрямо чужденците,да им се изличи фирмата от регистрите,а при по-нататъшни престъпления,да влизат в затвора!
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Bg izmetBg *** Е ТОВА КОЕТО ТЕ Е СЪЗДАЛО
20
0
 
43
 
! Отговори
Мен преди 6 години
Ще внасят дядовия! !! Статията е пълен *** липсват овчари защото заплатите са ниски във сектора! !! А това е така защото животновъдите едвам свързват двата края! !! ! Това е така защото пазара е преебан да не говорим че и мандрите ги цакат от всякаде! !!
19
2
 
14
 
! Отговори
?!? преди 6 години
Имиграцията не е добре за нашите доходи! Така че f*ck на работодателите!