Липса на кадри: България ще си внася и овчари, говедари...

Браншът търси 1000 души, заплатите тръгват от 600 лева
31 яну 2018 20:17,
104
Липса на кадри: България ще си внася и овчари, говедари...
Снимка: архив, Булфото

Подготвя се внос на овчари от чужбина. Липсата на работна ръка е един от основните проблеми при овцевъдството у нас, обяви във Велико Търново Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/ и председател на Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България.

От НОКА, в която членуват около 2000 фермери, чакат разрешение от Министерството на труда и социалната политика за внос на гледачи. Все още няма отговор от ведомството.

"Ние предлагаме не само българи от Молдова и Украйна да идват да работят у нас, а и от бившите съветски републики. Не по-малко от 1000 души ни трябват за овцефермите", заяви Караколев.

Той информира, че заплатата на гледач в сектора е около 600-700 лева, а за семейство – около 1300-1400 лева.

"Винаги се дават и бонуси към месечното трудово възнаграждение, като например 10 стотинки на литър издоено мляко, премия за отгледани агнета и др. Въпреки добрата сума, липсват желаещи да се трудят точно в тази сфера, заради трудоемкостта", коментира Симеон Караколев, цитиран от "Труд".

Той изтъкна, че 20% от овчето месо по нашите магазини е внос от Австралия и Нова Зеландия и се продава на същите цени като на родното производство.

"Наскоро бях в Йордания и там видях три категории овче месо - местно, румънско и австралийско. Местното се продава на цена от 8 долара, а вносното срещу 4,5 долара. Но Австралия е крупен производител, защото месечно от там се изнасят по около 3 милиона агнета, а се отглеждат над 90 милиона овце. В България се отглеждат едва около 1 милион овце, а в Румъния - близо 10 милиона животни", информира Караколев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари